Παρασκευή 15 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Σε συνθήκες «εργασιακού μεσαίωνα» δουλεύουν οι περίπου 8.000 καθηγητές ιδιωτικών φροντιστηρίων και τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου φέρνουν για συζήτηση στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιώργος Χουρμουζιάδης, Λιάνα Κανέλλη και Ελπίδα Παντελάκη, με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι, όπως η ίδια η ύπαρξη των φροντιστηρίων αποτελεί μείζον ζήτημα του «παραπαίοντος εκπαιδευτικού συστήματος», το ίδιο ισχύει και για τις άθλιες εργασιακές σχέσεις σ' αυτούς τους χώρους. «Οι επί μία δεκαετία υπογραφόμενες συμβάσεις ανάμεσα στους καθηγητές και τους ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων είναι ορισμένου χρόνου με την αβεβαιότητα, την απόλυση και την επαγγελματική σύγχυση να κυριεύουν», σημειώνεται στην Ερώτηση.

«Οι συμβάσεις πολλές φορές παρακάμπτονται ή αγνοούνται, με υπερωρίες, ενημερώσεις και επιτηρήσεις να μένουν απλήρωτες, με δώρα, επιδόματα και άδειες να έχουν περάσει στη σφαίρα της φαντασίας». Κι αυτό ενώ τα ωρομίσθια είναι πολύ χαμηλότερα από εκείνα που αντιστοιχούν στους καθηγητές των ιδιωτικών σχολείων. Τα ωράρια είναι εξαντλητικά. «Επιπλέον στο μεγαλύτερο μέρος των φροντιστηρίων η φοροδιαφυγή οργιάζει, οι ανασφάλιστοι ή μερικώς ασφαλιζόμενοι καθηγητές αφθονούν και η συνταξιοδότηση από ένσημα αποκλειστικά από αυτόν το χώρο αποτελεί όνειρο άπιαστο», καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, σημειώνοντας παράλληλα ότι «σύνηθες είναι και το φαινόμενο της εργοδοτικής τρομοκρατίας από τους ιδιοκτήτες, με τη σκιά της απόλυσης έντονη, παραπέμποντας σε άλλες εποχές».

Τα προβλήματα όμως δεν εξαντλούνται στα παραπάνω. Πρόσφατα ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΕΦΕ) προέβη σε προσφυγή αμφισβητώντας την αντιπροσωπευτικότητα του Σωματείου των Εργαζομένων Καθηγητών στα Φροντιστήρια (ΣΕΦΚ) άρα και τη δυνατότητα να διαπραγματεύεται την υπογραφή συλλογικής σύμβασης. Η προσπάθεια από πλευράς των εργοδοτών να ξηλωθούν και τα τελευταία κεκτημένα του κλάδου έπεσε στο κενό, αφού η προσφυγή τελικά δεν έγινε δεκτή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ