Παρασκευή 15 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ»
Θα πληρώνει αδρά η λαϊκή οικογένεια...

Αποκαλυπτικές οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ

Ολοκληρώθηκε χτες στο Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου που ψευδεπίγραφα αναφέρεται στην «αξιολόγηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης», με τους βουλευτές του ΚΚΕ να ασκούν έντονη κριτική κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Υπενθυμίζουμε ότι το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής μόνον από τους κυβερνητικούς βουλευτές.

Σχολιάζοντας το κυβερνητικό επιχείρημα περί... εξατομικευμένων ευκαιριών στους φοιτητές, η βουλευτής της ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη σημείωσε: «Είναι γνωστό το τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Ηδη στην Αγγλία οι φοιτητές παίρνουν δάνεια και τα αποπληρώνουν όταν πιάσουν δουλιά μέσω της Εφορίας... Και στη χώρα μας, όμως, δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που από μόνη της η λαϊκή οικογένεια έχει πάρει καταναλωτικά δάνεια για τις ανάγκες των σπουδών των παιδιών», είπε τονίζοντας ότι «θα πληρώνει αδρά η λαϊκή οικογένεια τις σπουδές».

Το νομοσχέδιο υλοποιεί συγκεκριμένες κατευθύνσεις της ΕΕ επισήμανε στη δική του παρέμβαση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, θυμίζοντας πως «από το 1998 στη συνάντηση της Σορβόνης, όπου συμμετείχαν οι τέσσερις χώρες, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και Μεγάλη Βρετανία εκεί πρωτομίλησαν για τη σύσταση της ευρωπαϊκής συνεργασίας για την ποιότητα της Ανώτατης Εκπαίδευσης που βέβαια γινόταν και αναφορά στη Συνθήκη του Μάαστριχτ». Για την κατεύθυνση του εν λόγω νομοσχεδίου ο Α. Τζέκης δήλωσε πως «η εισηγητική έκθεση λέει ότι τα ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης οφείλουν να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις που απορρέουν από το άνοιγμα της παγκόσμιας αγοράς, στην προκειμένη περίπτωση, της καπιταλιστικής παγκόσμιας αγοράς». Οπως επισήμανε: «Εδώ έχουμε μία καθαρή ομολογία της σύνδεσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης με τους στόχους του κεφαλαίου».

Στο θέμα της έρευνας εστίασε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας. Οπως είπε, «τα περισσότερα ιδρύματα δε διεξάγουν καθόλου έρευνα, που είναι το διακριτικό γνώρισμα της ανώτατης βαθμίδας της Εκπαίδευσης. Και αυτό γιατί δε χρηματοδοτούνται από το κράτος. Είναι γνωστές εξάλλου σ' όλους εδώ οι κινητοποιήσεις που κάνουν, το κλείσιμο των πανεπιστημίων γιατί δε χρηματοδοτούνται», ενώ «είναι γνωστό σε όλους το ότι δε διαθέτουν ούτε μόνιμο επιστημονικό προσωπικό, ούτε εργαστήρια, ούτε κατάλληλες υποδομές για τη λειτουργία τους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων το πολυνομοσχέδιο (2019-04-18 00:00:00.0)
Για τη χρηματοδότηση των μυδοκαλλιεργητών (2007-06-06 00:00:00.0)
Συστήνει... υπομονή στους εργαζόμενους (2007-06-01 00:00:00.0)
Δύο μήνες πλημμυρισμένα τα χωράφια! (2003-02-26 00:00:00.0)
ΟΧΙ σε φοροαπαλλαγές βουλευτών (2002-04-19 00:00:00.0)
Ψηφίστηκαν και τα άρθρα από την κυβερνητική πλειοψηφία (2001-05-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ