Τετάρτη 16 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΑΝΩΤΑΤΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΩΝ ΤΕΙ
Ψηφίστηκαν και τα άρθρα από την κυβερνητική πλειοψηφία

Ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή η συζήτηση και των άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ χωρίς ο Π. Ευθυμίου να προχωρήσει σε καμία αλλαγή. Σε ονομαστική ψηφοφορία που έγινε για το άρθρο 1 του νομοσχεδίου ψήφισαν 257 βουλευτές και υπέρ ψήφισαν 134 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ το καταψήφισαν 123 βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Από την ψηφοφορία απουσίασαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γ. Αρσένης και Σ. Βούγιας, οι οποίοι στις ομιλίες τους είχαν εκφράσει επιφυλάξεις για τις διατάξεις του νομοσχεδίου.

Το άρθρο 1 ορίζει μεταξύ άλλων ότι «η ανώτατη εκπαίδευση αποτελείται από δύο παράλληλους τομείς, τον πανεπιστημιακό και τον τεχνολογικό ο οποίος περιλαμβάνει τα ΤΕΙ», δηλαδή διατηρεί τον αναχρονιστικό διαχωρισμό ανάμεσα σε πανεπιστημιακή και τεχνολογική εκπαίδευση. Ηδη από την προηγούμενη βδομάδα ο υπουργός αφαίρεσε από το συγκεκριμένο άρθρο τον όρο «μη πανεπιστημιακά ιδρύματα», ο οποίος αφορούσε τα ΤΕΙ αλλά τον διατήρησε στην εισηγητική έκθεση για να φανεί ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί την ενσωμάτωση των ΤΕΙ στα Πανεπιστήμια.

Τοποθετούμενος για το συγκεκριμένο άρθρο ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης, υπογράμμισε πως «αναφέρεται ότι υπάρχουν δύο τομείς που συνιστούν την ανώτατη Παιδεία και είναι παράλληλοι. Αυτή η έκφραση υποκρύπτει μια διάκριση ακόμα και την τελευταία στιγμή ανάμεσα στον ένα τομέα που είναι τα Πανεπιστήμια, οι Σχολές Καλών Τεχνών, τα Πολυτεχνεία και στον άλλο που είναι τα ΤΕΙ. Το "παράλληλοι τομείς" σημαίνει ότι αυτοί οι δύο τομείς θα συνεχίσουν να πορεύονται σε παράλληλες κατευθύνσεις. Και αυτή η παραλληλία σημαίνει διάκριση ανάμεσα στους δύο τομείς».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ τόνισε ότι αφαιρείται μεν η λέξη «πανεπιστημιακός», αλλά υπάρχει η λέξη Πανεπιστήμιο αφού τα ανώτατα ιδρύματα θα χαρακτηρίζονται ως Πανεπιστήμια ενώ τα ΤΕΙ θα χαρακτηρίζονται ως τεχνολογικά ιδρύματα. Αυτή η ασάφεια, κατέληξε, διατηρεί και ίσως κορυφώσει σε πιο επικίνδυνα σημεία το συγκρουσιακό χαρακτήρα του νομοσχεδίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ