Κυριακή 17 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Πλούσιο και ενδιαφέρον το νέο τεύχος

Πλούσια και ενδιαφέρουσα η θεματογραφία του νέου διπλού καλοκαιρινού τεύχους των «Θεμάτων Παιδείας». Με υλικό άκρως επίκαιρο και ωφέλιμο τόσο για τους νέους, μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, αλλά και για τον κάθε εργαζόμενο, εφόσον η υπόθεση της Παιδείας, από όποια πλευρά και αν τη δει κανείς, αφορά όλο το λαό.

Η Επιθεώρηση Εκπαιδευτικής Πολιτικής και Ερευνας, «Θέματα Παιδείας», δεν είναι μόνο ένα επιστημονικό περιοδικό αλλά και ένα χρήσιμο εργαλείο, ένα σύγχρονο όπλο στα χέρια του κάθε εργαζόμενου. Οπλο ιδιαίτερα σημαντικό σήμερα που οι αναδιαρθρώσεις στο χώρο της εκπαίδευσης χτυπούν το ίδιο το δικαίωμα του λαού στη μόρφωση. Και η μόρφωση, όπως αναγράφεται στο λογότυπο του περιοδικού από τα λόγια του Δ. Γληνού, «δεν είναι ζήτημα γνώσης, είναι ζήτημα ζωής».

Στο καλοκαιρινό διπλό τεύχος που μόλις κυκλοφόρησε μπορεί κανείς να διαβάσει το πολυσέλιδο αφιέρωμα με σειρά κειμένων για την ανώτατη εκπαίδευση και τις συμπληγάδες της Μπολόνια και του Μπέργκεν στις οποίες κινδυνεύει να διαμελιστεί. Η συλλογή κειμένων δεν περιορίζεται στην κριτική των αποφάσεων της Συνόδου, αλλά περιλαμβάνει εκτενή αποσπάσματα ή και ολόκληρα τα επίσημα κείμενα των υπουργών της ΕΕ, ξεκινώντας από τη Σορβόνη που έβαλε το θεμέλιο λίθο του... γκρεμίσματος της ανώτατης εκπαίδευσης. Τα κείμενα αποτελούν πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του φοιτητή, σπουδαστή και εκπαιδευτικού, που θέλει να γνωρίζει πλέρια τις εξελίξεις και τι ακριβώς η κάθε απόφαση προωθεί. Που οφείλει να είναι γνώστης των πραγμάτων που τον αφορούν, ώστε να μπορεί να καταλάβει πού βρίσκεται το συμφέρον του και με ποιον πρέπει να συμπαραταχτεί. Είναι σημαντικά και για το μαθητή και το γονιό που αγωνιούν για το μέλλον. Αποτελούν απαραίτητο όπλο για όλο το λαό, γιατί αναδεικνύεται η κατεύθυνση των μηχανισμών του συστήματος, που στρέφονται ενάντια στα λαϊκά δικαιώματα. Είναι χρήσιμο για τον εργάτη, γιατί αποκαλύπτει την ουσία των αναδιαρθρώσεων στην ανώτατη εκπαίδευση, οι οποίες οδηγούν την επιστήμη να αναπτύσσεται με βάση το κέρδος των πολυεθνικών και όχι την κοινωνική ευημερία.

Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η μελέτη για τους σταθμούς δράσης του νεολαιίστικου κινήματος, ιδιαίτερα του φοιτητικού. Σε ένα πολυσέλιδο άρθρο γίνεται αναφορά σε σταθμούς της συλλογικής δράσης και της αντιπαράθεσης με τα εκάστοτε ιδεολογήματα των καιρών. Και έχει σημασία να σκύψουμε σήμερα στην ιστορική πορεία του φοιτητικού κινήματος, να αντλήσουμε εμπειρίες και διδάγματα από το παρελθόν, που θα συμβάλουν στην αναζωογόνηση του φοιτητικού κινήματος, το οποίο σήμερα περνάει κρίση.

Ξεφυλλίζοντας το νέο τεύχος συναντάμε επίσης το ενδιαφέρον ιστορικό κείμενο του δημοσιογράφου Ν. Καραντηνού, για τη συντριβή του Χιτλεροφασισμού. Το κείμενο παραθέτει ντοκουμέντα, βιβλιογραφία και στοιχεία για την αντιφασιστική νίκη των λαών, με αφορμή την επέτειο των 60 χρόνων. Θέμα που έχει ιδιαίτερη αξία σήμερα, που έχει κορυφωθεί η προσπάθεια της αστικής τάξης να διαστρεβλώσει και να ξαναγράψει την ιστορία.

Γροθιά στο στομάχι των απανταχού «ευρωλιγούρηδων» αποτελεί το κείμενο για τις ευρωπαϊκές συμμαχίες, που κάνει αναφορά στο ρόλο της «Ιεράς Συμμαχίας» στην ελληνική επανάσταση. Το κείμενο αποτελεί ένα χρήσιμο ιστορικό οδηγό επιχειρηματολογίας απέναντι σε όσους υποστηρίζουν την παντοδυναμία των εκάστοτε ευρωπαϊκών συμμαχιών.

Το έργο του Ανώνυμου Ελληνα «Ελληνική Νομαρχία. Ητοι λόγος περί ελευθερίας» παρουσιάζεται με εκτενή αποσπάσματα και επεξηγήσεις, αναδεικνύοντας πλευρές που ακόμα και όσοι νομίζαμε ότι τις έχουμε διδαχτεί, τελικά ανακαλύπτουμε ότι βαδίζαμε στο σκοτάδι. Πρόκειται για ένα κορυφαίο έργο, το οποίο ξετυλίγεται στα μάτια του αναγνώστη, κάνοντας γνωστές πλευρές των συνθηκών της προεπαναστατικής περιόδου και του ρόλου της εκκλησίας, των προεστών, των κοτζαμπάσηδων και των λοιπών «παραγόντων», που η αστική διδασκαλία έχει συμφέρον να κρατάει κρυμμένες σαν εφτασφράγιστο μυστικό.

Απευθυνόμενες σε εκπαιδευτικούς και ειδικούς επιστήμονες, παρατίθενται οι ενδιαφέρουσες μελέτες για τη διαλεκτική - υλιστική ψυχολογία, τη θεωρία του «κονστρουκτιβισμού» στη διδακτική καθώς και η κριτική του θεωρητικού πυρήνα της αστικής παιδαγωγικής. Οι παραπάνω μελέτες κάνουν μια κριτική παρουσίαση των αστικών θεωριών στην ψυχολογία και τη διδακτική. Πέρα από αυτό όμως, παρέχουν και μια ολοκληρωμένη εικόνα των επιπτώσεων της εφαρμογής των αστικών θεωριών στη διαμόρφωση της συνείδησης του παιδιού. Είναι κατ' αυτόν τον τρόπο πολύτιμες, όχι μόνο στον εκπαιδευτικό, αλλά και στο γονιό που μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη διαπαιδαγώγηση του παιδιού, παρ' όλες τις στρεβλώσεις που επιχειρεί το σύστημα να του επιβάλλει.

Ιδιαίτερα επίκαιρο και χρήσιμο είναι επίσης, το άρθρο για το ρόλο της εκκλησίας στη διαμόρφωση προσωπικότητας, στο πλαίσιο της διδασκαλίας με βάση αστικές μεθόδους παιδαγωγικής, οι οποίες προσπαθούν να συνταιριάξουν την επιστήμη με τη θρησκεία. Κείμενο που ανταποκρίνεται στην πληθώρα πρόσφατων συζητήσεων γύρω από την προσωπικότητα του εκλιπόντος Πάπα και την προσωπικότητα του νέου Πάπα. Αλλά και στα καθ' ημάς, με τις παρεμβάσεις και τις κινήσεις της ιεραρχίας της εκκλησίας με στόχο τη δυνατότητα μεγαλύτερης επιρροής, καθώς και τη συζήτηση περί διαχωρισμού κράτους - εκκλησίας.

Στο τεύχος που κυκλοφορεί γίνεται μια κριτική επισκόπηση της επικαιρότητας από το «μέτωπο της Παιδείας», που παρέχουν μεστή ενημέρωση για τις πρόσφατες εξελίξεις. Επίσης, περιέχονται βιβλιοπαρουσιάσεις, καθώς και κατάλογος με νέες εκδόσεις αξιόλογων βιβλίων. Ειδικά αυτήν την περίοδο, των καλοκαιρινών διακοπών, που ενδείκνυται η συντροφιά βιβλίων, οι προτάσεις του περιοδικού σίγουρα ανταποκρίνονται σε όλα τα γούστα και όλες τις ανάγκες.


Ε.Χ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2013-01-19 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2012-04-21 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2009-09-26 00:00:00.0)
Περιοδικές «Γεωγραφίες» (2001-07-21 00:00:00.0)
Και επίσημα αντικομμουνιστική εκστρατεία από την Εκκλησία (1998-08-07 00:00:00.0)
Πεντάχρονος "Αντικινηματογράφος" (1997-10-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ