Παρασκευή 7 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Και επίσημα αντικομμουνιστική εκστρατεία από την Εκκλησία

Επίθεση κατά της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και όσων τάσσονται υπέρ του χωρισμού Εκκλησίας - Κράτους από το επίσημο περιοδικό της Εκκλησίας της Ελλάδας

Αντικομμουνιστική εκστρατεία κηρύσσει η Εκκλησία της Ελλάδας, μέσω του τελευταίου τεύχους του περιοδικού "Εκκλησία",που, όπως αναφέρεται, αποτελεί"Επίσημον Δελτίον της Εκκλησίας της Ελλάδος". Σχετικά αποσπάσματα, όπως και άλλες πλευρές της δραστηριότητας της νέας ηγεσίας της Εκκλησίας, που σχετίζονται με τους δεσμούς της με ακροδεξιές οργανώσεις, δημοσιεύονται στο χτεσινό φύλλο της βδομαδιάτικης πολιτικής - σατιρικής εφημερίδας "Ποντίκι".

Στο εν λόγω τεύχος του περιοδικού της Εκκλησίας, φιλοξενείται άρθρο γραμμής, με το οποίο γίνεται επίθεση στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα και σε όσους άλλους τάσσονται υπέρ του χωρισμού Εκκλησίας και Κράτους ή γενικά ασκούν κριτική στον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.Ως χαρακτηριστικό δείγμα της "επίθεσης" κατά της Εκκλησίας της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρεται η θέση που έχει εκφράσει, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ότι "ο ομφάλιος λώρος, που συνδέει την Εκκλησία με το Κράτος, είναι επιζήμιος".

Ειδικότερα, από το εκκλησιαστικό περιοδικό κηρύσσεται πολιτική εκστρατεία, υπό την ηγεσία του νέου αρχιεπισκόπου, ο οποίος "ανατάραξε ποικιλοτρόπως αρκετά λιμνάζοντα νερά" και "εξεδήλωσε την ετοιμότητα και αποφασιστικότητά του προς αντιμετώπισιν χωρίς αναβολήν μερικών "ακροβολισμών κρούσεως" εκείνων, οι οποίοι προπαγανδίζουν και επιδιώκουν την περιθωριοποίηση της εκκλησιαστικής ζωής και τον πλήρη χωρισμόν της Εκκλησίας από το Κράτος, ο οποίος για μερικούς εξ αυτών πρέπει να σημαίνη και τον χωρισμό της Εκκλησίας από το Εθνος και το Γένος". Τίθεται, έτσι, μέρος του πολιτικού κόσμου στο στόχαστρο των επιθέσεων της εκκλησιαστικής ηγεσίας, με προφανή επιδίωξη τη δημιουργία, σε πρώτη φάση, αναχωμάτων απέναντι σε απόψεις και πολιτικές που θα σταθούν εμπόδιο στη στρατηγική που έχει χαράξει ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και οι συν αυτώ.

Τα καθαρά πολιτικά χαρακτηριστικά των πρωτοβουλιών του Χριστόδουλου, που στοιχειοθετούν ένα είδος Ελληνοορθόδοξου Φονταμενταλισμού,διαφαίνονται και από τα εξής: "Ολοι αυτοί, αναφέρεται στο περιοδικό της Εκκλησίας, που θορυβήθηκαν από την εντυπωσιακή στροφή του Ελληνικού Λαού προς τη Μητέρα Εκκλησία - την οποία στροφή ενίσχυσε σημαντικώς η ακτινοβολία του Νέου Αρχιεπισκόπου, όπως αποδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις - διαπιστώνουν ορθώς ότι η αναζωογόνησις της Εκκλησίας γίνεται εμπόδιο στην επικράτηση της ιδεολογίας των και στην πραγματοποίηση των σχεδίων". Τι άλλο θα μπορούσε να σημαίνει, άραγε, το ενδιαφέρον για τις δημοσκοπήσεις και η διαπίστωση ότι η Εκκλησία "γίνεται εμπόδιο στην επικράτηση της ιδεολογίας των";

Μάλιστα, η πολεμική που καλλιεργείται απέναντι σε όσους αμφισβητούν την ανάληψη πολιτικού ρόλου από την Εκκλησία αποκτά γενικευμένο χαρακτήρα. "Οι επιθέσεις τους αυτές, αναφέρεται στο έντυπο της Εκκλησίας, έχουν κατά κανόνα ως γενεσιουργόν αιτίαν τους την προφανή εχθρότητά τους προς αυτόν τον θεανθρώπινον θεσμόν της Εκκλησίας και προς την χριστιανικήν κοσμοθεωρία και βιοθεωρία".

Επίσης, το "Ποντίκι" αποκαλύπτει επίσημη αλληλογραφία του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου με παρακρατικούς και χουντικούς, όπου ανταλλάσσουν συγχαρητήρια και ευχές για την επιτυχία των κοινών θεάρεστων στόχων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ