Σάββατο 23 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Με το δάκτυλο στη σκανδάλη

«Μελαμψός» νεαρός άντρας δολοφονήθηκε εν ψυχρώ διότι «δε συμμορφώθηκε» με τις υποδείξεις των αστυνομικών

Αστυνομικοί έχουν κλείσει το σταθμό του Στόκγουελ μετά τη δολοφονία του άτυχου άνδρα

Associated Press

Αστυνομικοί έχουν κλείσει το σταθμό του Στόκγουελ μετά τη δολοφονία του άτυχου άνδρα
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Θεωρήθηκε ύποπτος λόγω χρώματος και ασιατικών χαρακτηριστικών. Δολοφονήθηκε εν ψυχρώ με πέντε σφαίρες από άντρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας με πολιτικά, στο σταθμό του μετρό Στόκγουελ, στο Νοτιοδυτικό Λονδίνο, μπροστά στα μάτια των έκθαμβων και τρομοκρατημένων περαστικών... Πρόκειται για εφαρμογή της επίσημης οδηγίας που δόθηκε πριν από λίγες μέρες από τη Σκότλαντ Γιαρντ στους αστυνομικούς των ειδικών δυνάμεων, να πυροβολούν αμέσως τα άτομα που θα εκτιμήσουν ότι είναι ύποπτα για τρομοκρατικές ενέργειες.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της Αστυνομίας του Λονδίνου, σερ Ιαν Μπλερ, το περιστατικό εντάσσεται στο πλαίσιο αντιτρομοκρατικής επιχείρησης και στις έρευνες που διεξάγονται για τον εντοπισμό υπόπτων: «Ο άνδρας αρνήθηκε να υπακούσει τις εντολές των αστυνομικών», προσέθεσε ο αρχηγός της Αστυνομίας. Λίγο αργότερα το «Sky News» μετέδιδε ότι ο άντρας αυτός δεν είχε καμία σχέση με τους 4 καταζητούμενους για τις παρ' ολίγον επιθέσεις της Πέμπτης, των οποίων τις φωτογραφίες έδωσε στη δημοσιότητα χτες. Φωτογραφίες που είναι καρέ από τις κάμερες παρακολούθησης. Φυσικά δεν μπορεί κανείς να διακρίνει εάν πρόκειται όντως για «υπόπτους». Και πώς θα ήταν δυνατόν; Εξάλλου πρόκειται για πληροφορίες της Σκότλαντ Γιαρντ... Πάντως, τουλάχιστον ένας εκ των τεσσάρων, ο «πλέον ύποπτος», αφού τρέχει περισσότερο, μοιάζει με νεαρό με καταγωγή από την Καραϊβική.

Παράλληλα, το μεσημέρι της Παρασκευής, δεκάδες πάνοπλοι αστυνομικοί απέκλεισαν περιοχή στο Δυτικό Λονδίνο - Harrow Road - και προειδοποίησαν τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους, καθώς υπήρξαν πληροφορίες για νέα απειλή. Η Αστυνομία πραγματοποιούσε έρευνες σε ένα σπίτι κοντά στο σταθμό του μετρό Paddington.

Στο μεταξύ, συναγερμός σήμανε και σε τέμενος στο Ανατολικό Λονδίνο, μετά τον εντοπισμό «ύποπτου» πακέτου. Η αστυνομία απέκλεισε αμέσως την περιοχή, αλλά οι έρευνες δεν έδειξαν κάτι ανησυχητικό.

Επίσης, οι Αρχές εκκένωσαν περιοχή κοντά στο σπίτι του Ζερμέιν Λίντσι, που θεωρείται ένας από τους βομβιστές της 7ης Ιούλη στο Λονδίνο, έπειτα από απόπειρα εμπρησμού του, όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία. Η Αστυνομία της Thames Valley ανακοίνωσε ότι βρήκε ουσίες που πιστεύεται ότι είναι βενζίνη ή πετρέλαιο γύρω από το σπίτι του Ζερμέιν Λίντσι, στην πόλη Εϊλσμπερι, 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λονδίνου. Πρόκειται για μία ακόμη επίθεση αντιποίνων; Οι επιθέσεις είναι σχεδόν καθημερινές και μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του «μελαμψού» άντρα, η μουσουλμανική κοινότητα είναι ανάστατη. Απολύτως δικαιολογημένα.

Πολλοί Βρετανοί μουσουλμάνοι δήλωσαν εξαιρετικά αναστατωμένοι και αναρωτιούνται, εάν αυτό εκληφθεί ως μια προτροπή στους αστυνομικούς «πυροβολείτε για να σκοτώνετε», σύμφωνα με το Μουσουλμανικό Συμβούλιο της Βρετανίας. Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου, Ιναγιάτ Μπουνγκλαουάλα, δήλωσε ότι οι μουσουλμάνοι της χώρας είναι «ταραγμένοι και εξαγριωμένοι» και φοβούνται αντίποινα. «Ηδη έχουν γίνει κάποια απειλητικά τηλεφωνήματα, γι' αυτό θεωρούμε ζωτικής σημασίας να δοθούν πλήρεις εξηγήσεις για όσα συνέβησαν στο σταθμό του μετρό Στόκγουελ, καθώς και τους λόγους για τους οποίους πυροβολήθηκε θανάσιμα ο άνδρας», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Τέλος, η οργάνωση των «Ταξιαρχιών Αμπού Χαφς αλ-Μάσρι» ανακοίνωσε, με δήλωση στο διαδίκτυο, πως βρίσκεται πίσω από τις τελευταίες επιθέσεις στο Λονδίνο και προειδοποίησε πως «αυτή είναι μια προειδοποίηση προς όλους αυτούς που ακολουθούν την πολιτική του προέδρου της άπιστης Αμερικής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ