Κυριακή 24 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΙΟΥ
Να γίνει χώρος πρασίνου

Να αναλάβει το κράτος τη χρηματοδότηση ενιαίου πάρκου πρασίνου στο Γουδί, με ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση για το λαό και τη νεολαία, ζητούν, με Ερώτησή τους στη Βουλή, προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας, ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού, Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ, Αντώνης Σκυλλάκος και Λιάνα Κανέλλη.

Αναφερόμενοι στο πρόβλημα, οι βουλευτές υπογραμμίζουν στην Ερώτησή τους: «Ο Δήμος Ζωγράφου, κατά τη μεταπολεμική περίοδο, γνώρισε μια εκρηκτική πληθυσμιακή και οικοδομική ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί σε μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές ολόκληρης της Ευρώπης. Περιφερειακά του Δήμου, έχουν εγκατασταθεί οι φοιτητικές εστίες και οι περισσότερες σχολές και τμήματα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, πολλά Νοσοκομειακά Ιδρύματα, ενώ το νεκροταφείο Ζωγράφου εξυπηρετεί τις ανάγκες κατοίκων ολόκληρου του Λεκανοπεδίου. Η πολιτική χρήσης της γης, που ολοκληρώθηκε ολόκληρη τη μεταπολεμική περίοδο, είχε σαν αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των ελεύθερων χώρων και των χώρων πρασίνου, ενώ τα τελευταία χρόνια, στα πλαίσια της πολιτικής της προώθησης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και της πλήρους ενσωμάτωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη λογική των νόμων της αγοράς, και οι τελευταίοι ακάλυπτοι χώροι του Δήμου εκχωρούνται στο ιδιωτικό κεφάλαιο και τσιμεντοποιήθηκαν ή τσιμεντοποιούνται, μετατρεπόμενοι σε υπόγειους σταθμούς στάθμευσης με αναδομές για επιχειρηματική χρήση, ενώ ανάλογα σχέδια υπάρχουν και για τη Βίλα Ζωγράφου».

«Συνεπώς - συμπληρώνουν οι βουλευτές στην Ερώτησή τους - διαμορφώνεται για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους (τους κατοίκους της πόλης, τους φοιτητές, το εκπαιδευτικό και διοικητικό - τεχνικό προσωπικό των δύο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, τους ασθενείς και τους επισκέπτες των Νοσοκομειακών Ιδρυμάτων, τους επισκέπτες του Νεκροταφείου) ένα εφιαλτικό αστικό περιβάλλον μπετόν, τσιμέντου και ασφάλτου. Δυστυχώς η "μπάλα" παίρνει και τα δύο στρατόπεδα, συνολικής έκτασης 965 στρεμμάτων, στο Γουδί. Ο χώρος αυτός προβλέπεται από το Ν.732/1977 να παραχωρηθεί στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου, με σκοπό να διαμορφωθεί χώρος πρασίνου και μόνο το 10% θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων (για πολιτιστικούς, ψυχαγωγικούς και αθλητικούς σκοπούς). Ωστόσο, παρόλο που έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια, ο νόμος αυτός δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη».

Αντί γι' αυτό - ενημερώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - ο χώρος τεμαχίζεται και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τσιμεντοποιείται και παραχωρείται στο κεφάλαιο. Συγκεκριμένα από τα 965 στρέμματα:

  • Περίπου τα 530 εξακολουθούν να ανήκουν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, το οποίο έχει δημιουργήσει το Αλσος Στρατού στα 335 στρέμματα και στον υπόλοιπο χώρο στεγάζονται στρατιωτικές υπηρεσίες.
  • Ενα μέρος του έχει παραχωρηθεί στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης για εγκαταστάσεις, οι οποίες καλύπτουν επιχειρησιακές ανάγκες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής της Ελληνικής Αστυνομίας.
  • Περίπου 10 στρέμματα παραχωρήθηκαν στο Σύλλογο «Ελπίδα» για τη δημιουργία Νοσοκομείου για παιδιά με νεοπλασματικές νόσους, διευκολύνοντας έτσι το «φιλανθρωπικό» έργο της κυρίας Βαρδινογιάννη.
  • Παραχωρήθηκε χώρος στους δήμους Αθηναίων (περίπου 350 στρέμματα) και Ζωγράφου (49 στρέμματα). Με το χαρακτήρα που έχει πλέον η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι χώροι αυτοί «αξιοποιούνται» από τους Δήμους με δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων, που λειτουργούν σε ανταποδοτική βάση ή εκχωρούνται κατευθείαν σε ιδιώτες για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • Με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων δημιουργήθηκαν εγκαταστάσεις, όπως αυτές της αντιπτέρισης. Πριν τη δημιουργία των εγκαταστάσεων είχαν δοθεί κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις ότι αυτές θα είναι προσωρινές, με λυόμενα, με overlays, ενώ μετά το πέρας των Αγώνων υποτίθεται ότι υπήρχε σαφής δέσμευση των εργολάβων για αποψίλωσή τους. Αντί γι' αυτό, ήδη δημοσιεύτηκε η πρόσκληση ενδιαφέροντος προς Ελληνες και ξένους επιχειρηματίες, οι οποίοι και θα αναλάβουν την «αξιοποίηση», δηλαδή την εκμετάλλευση, Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, μεταξύ των οποίων και της αντιπτέρισης στο Γουδί, με πολύχρονες μισθώσεις, που θα κυμαίνονται από 30 έως και 50 χρόνια!

Καταλήγοντας, οι Ορ. Κολοζώφ, Αντ. Σκυλλάκος και Λ. Κανέλλη, σημειώνουν ότι «ένας από τους τελευταίους χώρους του Λεκανοπεδίου σταδιακά μετατρέπεται σε χώρο κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης από το κεφάλαιο, σε βάρος της ποιότητας ζωής των κατοίκων ολόκληρης της Αττικής. Είναι πελώριες οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που είχαν διαδοχικά την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, αλλά και των Δήμων Αθηναίων και Ζωγράφου, ολόκληρη τη μεταπολιτευτική περίοδο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ