Κυριακή 31 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Μαχητής στο φινάλε

Οι σκακιστές που διαθέτουν γνώσεις, αλλά και δύναμη για ένα μαχητικό φινάλε είναι συχνά και οι νικητές. Είναι αυτοί που αντέχουν περισσότερο και όχι μόνο διεκπεραιώνουν τις στρατηγικές και τακτικές τους θέσεις, αλλά και το κυριότερο, μπορούν συχνά να ανατρέψουν την υπεροχή του αντιπάλου τους!

Ενας από τους μαχητές των φινάλε ήταν και ο βετεράνος Γιουγκοσλάβος γκραντ μετρ Ιβκοβ, γνωστός στους Ελληνες σκακιστές από πολλές συμμετοχές του σε διεθνή τουρνουά στην Ελλάδα. Ο Ιβκοβ ενθουσίαζε αντιπάλους και θεατές όπου έπαιζε, με το σταθερό και τεχνικό παιχνίδι του. Η άριστη γνώση της σκακιστικής θεωρίας, καθώς και η ακρίβεια με την οποία έπαιζε τα φινάλε, του έδιναν την ευκαιρία να πετυχαίνει αξιόλογες νίκες απέναντι σε πολύ ισχυρούς αντιπάλους.

Στο διάγραμμα αυτού του κειμένου, ο Ιβκοβ αντιμετωπίζει με τα λευκά τον ισχυρό Δανό Λάρσεν στη Σάντα Μόνικα, όπου συμμετείχαν επίσης και οι κορυφαίοι Σπάσκι, Πετροσιάν, Φίσερ, Πόρτις, Ρεσέβσκι, Νάιντορφ κ.ά. Η θέση φαίνεται ισορροπημένη, με τα μαύρα να κρατούν καλά και να ελπίζουν σε κάτι θετικό. Βέβαια, το βιαστικό 35... η5; το απομακρυσμένο μαύρο άλογο, καθώς και το ελεύθερο λευκό πιόνι «δ5», ήταν αρκετά στοιχεία για τον έμπειρο και μαχητικό Ιβκοβ ώστε να κερδίσει την παρτίδα: 36. Ιθ5 Πδ6 37. ε4 ζ5 38. θη5 θη5 39. Ιη3 ζε4 40. ζε4+ Ρε8 41. Ιζ5! Πη6 42. Πθ1 Ιβ7 43. Πθ8+ Ρδ7 44. Πθ7+ Ργ8 45. Ιε7+ ΠΧΙ 46. ΠΧΠ 1-0.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ