Κυριακή 31 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΚΑΚΙ
«Κλειστό» κλαμπ για... ολίγους;

Ανακοίνωση της Νέας Σκακιστικής Κίνησης

Σκάκι για όλους και όχι «κλειστό κλαμπ» ζητάει με ανακοίνωσή της η Νέα Σκακιστική Κίνηση
Σκάκι για όλους και όχι «κλειστό κλαμπ» ζητάει με ανακοίνωσή της η Νέα Σκακιστική Κίνηση
«Τα τεκταινόμενα κατά τη διάρκεια αλλά και πριν το πρωτάθλημα της Α' Εθνικής επιβεβαιώνουν με δραματικό τρόπο την εκτίμηση που είχε παρουσιάσει η Νέα Σκακιστική Κίνηση πριν τις εκλογές της ΕΣΟ, πως στο ελληνικό σκάκι υποβόσκει μια κρίση μεγάλων διαστάσεων.

Το υπόβαθρο της κρίσης και των φαινομένων παρακμής διαμορφώνουν:

  • Ο "αντιαθλητικός" νόμος 2725/99, του οποίου οι συνέπειες ήδη εκδηλώνονται πριν ακόμη την πλήρη εφαρμογή του. Πιστεύουμε ότι η πλήρης εφαρμογή του θα οδηγήσει στον αφανισμό των ερασιτεχνικών σκακιστικών σωματείων.
  • Η λογική της εμπορευματοποίησης σε συνδυασμό με την οικονομική ασφυξία που προκαλούν οι συνεχείς περικοπές των κρατικών επιχορηγήσεων.
  • Η λογική που μετατρέπει το σκάκι κορυφής σε ένα κλειστό κλαμπ οικονομικά ευπόρων και τους συλλόγους σε "επαγγελματικά" σωματεία.
  • Η πολιτική προσαρμογής που έχει ακολουθήσει μέχρι σήμερα η πλειοψηφία της ΕΣΟ.
  • Το γεγονός ότι παραλίγο να τιναχτεί στον αέρα το πρωτάθλημα της A' Εθνικής.
  • Η υπονόμευση της ίδιας της προκήρυξης και διεξαγωγής του πρωταθλήματος από παράγοντες συνδεδεμένους με την πλειοψηφία της ΕΣΟ.
  • Η αυθαιρεσία και επιλεκτικότητα στο χειρισμό των προκηρύξεων και των κανονισμών.
  • Η προκληθείσα αναστολή της δραστηριότητας σημαντικών σκακιστικών σωματείων.
  • Ο εξαναγκασμός σε παραίτηση του μέλους του ΔΣ της ΕΣΟ και της Νέας Σκακιστικής Κίνησης, Βασίλη Τζόλα, και η συστηματική μέχρι εξόντωσης κατασυκοφάντησή του, καθώς και η μεθοδευμένη προσπάθεια μελών της πλειοψηφίας να εξασφαλιστεί η πάση θυσία οριστική απομάκρυνσή του από το προσκήνιο και η σύγκληση έκτακτου ΔΣ της ΕΣΟ με το πρόσχημα των μεταγραφών παικτών της ΠΠΛΤΥΠ, αποτελούν εκδηλώσεις αυτής της κρίσης».

Και η ανακοίνωση της Νέας Σκακιστικής Κίνησης συνεχίζει:

«Ιδιαίτερα καταδικάζουμε ως πολιτικά απαράδεκτη και ηθικά ανεπίτρεπτη την πράξη της επιλεκτικής κυκλοφορίας πρακτικών του ΔΣ της ΕΣΟ από την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας (έγγραφο 78079/13.6.2005).

Για άλλη μια φορά προβάλλει επιτακτική η ανάγκη για αλλαγή πλεύσης στο ελληνικό σκάκι:

-- Αγώνας και κοινή δράση με όλους τους αθλητικούς φορείς για την αναμόρφωση και αλλαγή του Αθλητικού Νόμου 2725/99, για τη διαμόρφωση προοδευτικού θεσμικού πλαισίου, για αλλαγή του καταστατικού της ΕΣΟ και καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εκλογικές διαδικασίες όλων των επιπέδων.

-- Σκάκι νια όλους, ΕΣΟ με κύριο προσανατολισμό την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού σκακιού, που θα προωθεί το σκάκι στην κοινωνική, αθλητική και παιδαγωγική του διάσταση, απορρίπτοντας κατηγορηματικά κάθε λογική εμπορευματοποίησης. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά κάθε λογική λιτότητας και περικοπών στις επιχορηγήσεις, διεκδικώντας γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό σε όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους συλλόγους και τα σκακιστικά σωματεία.

-- Καλά σχεδιασμένο αγωνιστικό πρόγραμμα, προσανατολισμένο στην ανάπτυξη του ερασιτεχνικού σωματειακού σκακιού και προσαρμοσμένο στις πραγματικότητες της ελληνικής κοινωνίας. Ριζική αναμόρφωση των διασυλλογικών πρωταθλημάτων. Η συμμετοχή ξένων παικτών να συνδέεται με το αν διαμένουν μόνιμα στη χώρα μας.

-- Ουσιαστική επιμόρφωση προπονητών και διαιτητών. Κατάργηση του υπάρχοντος μητρώου προπονητών και των περιορισμών του αθλητικού νόμου. Αγώνας για την ένταξη του σκακιού στις πανεπιστημιακές αθλητικές σχολές.

-- Προϋπόθεση γι' αυτά είναι να αποτελεί η σχεδιασμένη ανάπτυξη του σκακιού ευθύνη και υποχρέωση της πολιτείας και της ΕΣΟ. Επιμένουμε στο αίτημα να αποτελεί η δημόσια χρηματοδότηση το θεμέλιο για την ανάπτυξη του σκακιού και του αθλητισμού γενικότερα.

Καλούμε τους κάθε λογής ανευθυνο-υπεύθυνους να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους, τους σκακιστές και τις σκακίστριες να βγάλουν συμπεράσματα και να αγωνιστούν μαζί μας για να ανοίξει μια νέα σελίδα στο ελληνικό σκάκι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ