Τετάρτη 27 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ
Οικολογικό «δώρο» στους ιδιώτες

Ακόμη ένας τομέας Ενέργειας, με την εμπορευματοποίηση να έχει τον πρώτο λόγο

Τη «σφραγίδα» της πλήρους εμπορευματοποίησης έχει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με την κοινοτική Οδηγία 30/2003, για την εισαγωγή των βιοκαυσίμων και των άλλων ανανεώσιμων καυσίμων στην ελληνική αγορά. Η ρύθμιση αντανακλά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης (και της ΕΕ) για την ολοκληρωτική παράδοση στους ιδιώτες του συνόλου της Ενέργειας σε οποιαδήποτε μορφή της, ακόμη και αυτής που η ανάπτυξή της προκύπτει μέσα από περιβαλλοντικές επιταγές. Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε «δημόσια διαβούλευση» κατά την προσφιλή τακτική του υπουργείου Ανάπτυξης μέχρι και τη Δευτέρα 22 Αυγούστου και θα ακολουθήσει η κατάθεσή του στη Βουλή.

Οπως αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του, η Οδηγία «στοχεύει στην ικανοποίηση των δεσμεύσεων του πρωτοκόλλου του Κιότο, σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές, την ασφάλεια του εφοδιασμού κατά τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στα πλαίσια αυτής, τα κράτη - μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι μια ελάχιστη αναλογία βιοκαυσίμων και άλλων ανανεώσιμων καυσίμων διατίθεται στις αγορές τους και, παράλληλα, να καθορίσουν εθνικούς ενδεικτικούς στόχους».

Η Οδηγία προβλέπει ότι μέχρι τις 31/12/2005 τα βιοκαύσιμα πρέπει να αντιστοιχούν στο 2% του συνόλου των καυσίμων για τις μεταφορές και μέχρι τις 31/12/2010 το ποσοστό αυτό πρέπει να έχει διαμορφωθεί στο 5,75% του συνόλου των καυσίμων για μεταφορές (βενζίνη, ντίζελ). Το νομοσχέδιο καθορίζει απευθείας το μέγιστο στόχο για το 2010.

Με την ανακοίνωσή του, το υπουργείο Ανάπτυξης εκφράζει την ...επιθυμία του «τα βιοκαύσιμα που θα διακινηθούν στην ελληνική αγορά να προέρχονται, όχι απλώς από εγχώρια εργοστάσια, αλλά και τα εργοστάσια αυτά να χρησιμοποιούν εγχώρια πρώτη ύλη», από Ελληνες αγρότες. Ωστόσο, αυτό δεν είναι ...υποχρεωτικό, αντιθέτως προσθέτει ότι «φυσικά στα πλαίσια της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς και των κοινών κανόνων, δεν είναι δυνατό να εφαρμοστούν περιοριστικές ή προστατευτικές πολιτικές, που δημιουργούν διακρίσεις εις βάρος των προϊόντων της διεθνούς αγοράς».

Μεταξύ άλλων, το ν/σ προβλέπει τη θέσπιση «Αδειας Διάθεσης Βιοκαυσίμων» για την παραγωγή ή εισαγωγή αυτούσιων βιοκαυσίμων, τις προϋποθέσεις για την απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, τους τύπους των βιοκαυσίμων και των άλλων «ανανεώσιμων» καυσίμων, τα ποσοστά ανάμειξής τους με προϊόντα διύλισης αργού πετρελαίου κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ