Τετάρτη 27 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ - ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Τ' «αφεντικά» ερίζουν για τις φρεγάτες

Απροκάλυπτοι εκβιασμοί από τους ιδιώτες - «αφεντικά» των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, που επιδιώκουν νέες κρατικές παραγγελίες

Νέες κρατικές παραγγελίες «επιθυμούν» οι μεγαλοεπιχειρηματίες - ιδιοκτήτες των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ιδιοκτησίας του γερμανικού ομίλου «Thyssen Group») και των Ναυπηγείων Ελευσίνας (όμιλος Ταβουλάρη), οι οποίοι - σε παρασκηνιακές επαφές με εκπροσώπους της κυβέρνησης - διαγκωνίζονται για τη χρυσοφόρα πίτα των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι συναντήσεις που είχε προχτές ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών με τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Ανάπτυξης.

Δίνοντας μια πρόγευση για το περιεχόμενο των συζητήσεων, που είχε με τους δύο συναδέλφους του, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, δήλωσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η «αξιοποίηση» των εξοπλιστικών προγραμμάτων και συνέδεσε τα εξοπλιστικά προγράμματα με την «οικονομική ανάπτυξη», αλλά και την «ανταγωνιστικότητα» της οικονομίας. Αμέσως μετά, ο υπουργός έσπευσε να ισχυριστεί ότι «δε μας πιέζει κανείς», προσθέτοντας ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται «με γνώμονα τη συνέχιση της απασχόλησης και την ανάπτυξη των εταιριών».

Ανεξάρτητα από τους ισχυρισμούς του υπουργού, είναι απόλυτα βέβαιο ότι οι μεγαλοεπιχειρηματίες - στους οποίους οι κυβερνήσεις της περιόδου παρέδωσαν τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας - αξίωσαν νέες κρατικές παραγγελίες (φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού κλπ), με επιχείρημα τη διατήρηση της απασχολησιμότητας» για χιλιάδες εργαζόμενους στα ναυπηγεία! Εκβιασμοί, οι οποίοι στο όνομα των «ίσων όρων στον ανταγωνισμό» παίρνουν και το χαρακτήρα «προσφυγών» στην ΕΕ, η οποία καλείται από τους επιχειρηματικούς ομίλους να αναλάβει ρόλο επιδιαιτησίας ανάμεσα στους ίδιους και την κυβέρνηση. Είναι τέτοιο το μέγεθος των πιέσεων και εκβιασμών, που ανάγκασαν κυβερνητικό παράγοντα να διαμηνύσει στους εμπλεκόμενους ότι... «θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες, ώστε να βρουν και οι ίδιοι δουλιές» και να μη στηρίζονται μόνο στις κυβερνητικές «πρωτοβουλίες»!

Οι κυβερνώντες επί της ουσίας ομολογούν ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική, τους έχει καταστήσει δέσμιους των επιμέρους επιχειρηματικών συμφερόντων, των αποφάσεων και οδηγιών της ΕΕ. Ταυτόχρονα δηλώνουν απόλυτα συνεπείς με τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο του ευρωμονόδρομου της υποταγής. Αργά χτες το απόγευμα έγινε σύσκεψη των υπουργών Οικονομίας, Εθνικής Αμυνας και Ανάπτυξης με την παρουσία εκπροσώπων των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Σε ό,τι αφορά τις παραγγελίες στην κρατική Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) ο υπουργός Οικονομίας έκανε λόγο για την υπογραφή μνημονίου παραγωγής οχημάτων στην Ελλάδα, με την προϋπόθεση ότι η «ΕΛΒΟ θα προσφέρει ανταγωνιστικές τιμές, διότι δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να παραβούμε τις αρχές του ανταγωνισμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ