Τετάρτη 27 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
«Καταζητούνται» 8 τόνοι φιστικιού Αιγίνης

Εντοπίστηκε συγκέντρωση της καρκινογόνου αφλατοξίνης πολλές φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο. Επίσης, ο ΕΦΕΤ ζήτησε την ανάκληση μείγματος μπαχαρικών για κεφτέδες «Captain's mix spicy».

Στην αναζήτηση 8 τόνων φιστικιού Αιγίνης που έχουν διοχετευτεί στην αγορά και ενδέχεται να είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία (είναι πιθανό να περιέχουν καρκινογόνο φυσική ουσία σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα) έχουν επιδοθεί οι υπηρεσίες της νομαρχίας Πειραιά. Οι επικίνδυνες ποσότητες φιστικιού που βρίσκονται στην αγορά, ενδέχεται να είναι πολύ περισσότερες!

Η συγκεκριμένη ποσότητα ήταν αποθηκευμένη με ακόμη 13,5 τόνους στις αποθήκες του Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών Αίγινας. Η νομαρχία Πειραιά δέσμευσε τους 13,5 τόνους όταν το Γενικό Χημείο του Κράτους εξέτασε δείγματα που συνέλεξε η Διεύθυνση Γεωργίας και διαπίστωσε την υψηλή συγκέντρωση αφλατοξινών, που όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση «είναι φυσικά παραγόμενες καρκινογόνες ουσίες και έχουν καταστήσει το προϊόν επικίνδυνο για την υγεία». Η δειγματοληψία έγινε στις 30 του Ιούνη, όταν στις αποθήκες βρίσκονταν 21,5 τόνοι φιστικιού, αλλά μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση προωθήθηκαν στην αγορά οι 8 τόνοι. Για τον εντοπισμό της χρησιμοποιούνται τα σχετικά παραστατικά και τιμολόγια του Συνεταιρισμού.

Η ποσότητα που δεσμεύτηκε θα επανελεγχθεί από το Γενικό Χημείο για να διαπιστωθεί εάν θα καταστραφεί ή όχι. Σύμφωνα με τη νομαρχία η επικινδυνότητα των φιστικιών που προέρχονται από τις αποθήκες του Συνεταιρισμού προκύπτει και από τον έλεγχο δειγμάτων που λήφθηκαν από το σούπερ μάρκετ «ΑΒ Βασιλόπουλος» στις 29 του Ιούνη, όπου η συγκέντρωση αφλατοξίνης προσδιορίστηκε στα 24,7 μικρογραμμάρια ανά κιλό.

Στην ανακοίνωση της νομαρχίας αναφέρεται ότι το ανώτερο όριο αφλατοξίνης μέχρι το οποίο δεν προκύπτει πρόβλημα για την κατανάλωση είναι τα 2 μικρογραμμάρια ανά κιλό. Στα δείγματα από την αποθήκη του Συνεταιρισμού η συγκέντρωση αφλατοξίνης κυμαινόταν από 33,9 μέχρι και 132 μικρογραμμάρια ανά κιλό!

Σε ανάλογο έλεγχο που έγινε στα δείγματα φιστικιού από ιδιώτη παραγωγό της Αίγινας δεν προέκυψε πρόβλημα. Η αύξηση της αφλατοξίνης ενδέχεται να προέκυψε από τις συνθήκες αποθήκευσης. Οι υπηρεσίες της Νομαρχίας σε συνεργασία με τον συνεταιρισμό και αν απαιτηθεί - όπως αναφέρει - με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο θα επανεξετάσουν όλη τη διαδικασία επεξεργασίας και αποθήκευσης του νωπού και ψημένου φιστικιού, για να εντοπιστεί το στάδιο ανάπτυξης των αφλατοξινών και να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος.

  • Στο μεταξύ, ο ΕΦΕΤ ζήτησε την ανάκληση του προϊόντος «Captain's mix spicy», μείγμα μπαχαρικών για κεφτέδες, που διατίθεται σε γυάλινη συσκευασία των 30 γραμμαρίων με ημερομηνία λήξης 31/12/06 και αριθμό παρτίδας ΡΑΟ 361. Στο προϊόν εντοπίστηκε η χρωστική ουσία «ξένη ως προς τη φύση του» - όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ - «Ερυθρό του Σουδάν Ι και IV». Το προϊόν διατίθεται από την εταιρία «Αθ. Γιώτης ΑΕΒΕ», από την οποία ο ΕΦΕΤ ζήτησε την ανάκλησή του από όλα τα σημεία πώλησης και υπεύθυνη δήλωση για την πιθανή διακίνησή του σε άλλες χώρες, καθώς και την ενημέρωση των καταναλωτών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ