Πέμπτη 28 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Υποκινούν «πόλεμο»!

Αμεσος ο κίνδυνος καταστροφής για δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών από τη λειψυδρία στη Θεσσαλία

Η λειψυδρία και η κυβερνητική αδιαφορία, απειλούν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών
Η λειψυδρία και η κυβερνητική αδιαφορία, απειλούν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών
Οξύνεται μέρα με τη μέρα, το πρόβλημα της λειψυδρίας στη Θεσσαλία, με αποτέλεσμα να «διψούν» τα χωράφια, οι καλλιέργειες να απειλούνται με καταστροφή και οι αγρότες να πασχίζουν να σώσουν τις καλλιέργειές τους.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο αρνείται να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά με τη συνδρομή τοπικών παραγόντων της και όσων στηρίζουν την πολιτική της, προκειμένου να αποσείσουν τις ευθύνες τους και εκμεταλλευόμενοι την αγωνία και τον αγώνα των αγροτών να εξασφαλίσουν νερό, για να σώσουν την παραγωγή τους, καλλιεργούν και υποδαυλίζουν τοπικιστικές αντιπαραθέσεις, λειτουργώντας στη λογική του «διαίρει και βασίλευε». Στην ουσία, η κυβέρνηση και οι «νεροκουβαλητές» της αναζητούν και προβάλλουν αφορμές, για να οξύνουν τις αδιέξοδες τοπικιστικές αντιπαραθέσεις, «βγάζοντας λάδι» την «άνυδρη» πολιτική που εφαρμόζεται και αποκρύπτοντας τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος.

Κίνδυνος καταστροφής

Αμεσο κίνδυνο καταστροφής αντιμετωπίζουν, ήδη, δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, όπως βαμβακιού, καλαμποκιού, τεύτλων, βιομηχανικής ντομάτας κ.ά. Στο νομό Λάρισας το πρόβλημα είναι έντονο στις παρακάρλιες περιοχές, ενώ άρχισε να εμφανίζεται και στις επαρχίες Φαρσάλων και Τυρνάβου, καθώς παρατηρείται πτώση των κρατικών και ιδιωτικών γεωτρήσεων. Επίσης, σε χωριά του νομού Καρδίτσας, κυρίως στους Δήμους Σοφάδων, Αρνης και Φύλλου οι αγρότες εδώ και μέρες δεν έχουν νερό να ποτίσουν τα χωράφια τους, αφού ο Φαρσαλίτης και η Ιτόλη στεγνώνουν και τα αποθέματα του ταμιευτήρα Σμοκόβου λιγοστεύουν.

Ετσι, λοιπόν, ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας έχει κατέβει πάρα πολύ, ενώ μεγάλη είναι η πτώση των επιφανειακών υδάτων, όπως στη Λίμνη Πλαστήρα, στον Πηνειό και σε άλλα ποτάμια της περιοχής. Και όσο θα διογκώνεται το πρόβλημα της λειψυδρίας, δεδομένου ότι οι ανάγκες για την άρδευση των καλλιεργειών αυξάνονται, ο κίνδυνος της λειψυδρίας θα απειλήσει και τους ανθρώπους πόλεων και χωριών, που υδροδοτούνται από τα νερά της λίμνης, των ποταμών και των γεωτρήσεων.

Για το πρόβλημα της λειψυδρίας έγινε σύσκεψη χτες στη Νομαρχία Καρδίτσας, παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Φ. Γκούπα, ο οποίος «περί άλλα τυρβάζει». Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο κάμπος καίγεται και οι αγρότες απειλούνται με οικονομική καταστροφή, ο περιφερειάρχης επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις και να καλλιεργήσει ψευδαισθήσεις σχετικά με το πώς η Λάρισα θα γίνει ...τρίτος πόλος ανάπτυξης.

Επίσης, ο Νομάρχης Λάρισας Λ. Κατσαρός, κοιτώντας το «βιλαέτι» του με επιστολή του στους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης, «παραπονιέται» γιατί «η παροχέτευση νερού προς τα όρια του νομού Λάρισας αντιμετωπίζει σοβαρά εμπόδια», χωρίς να θίξει την ουσία, τις αιτίες του προβλήματος και τους ενόχους που το δημιουργούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί αγρότες καυτηριάζουν ιδιαίτερα τη στάση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, υπενθυμίζοντας τις ανέξοδες υποσχέσεις για υλοποίηση έργων που έδινε προσωπικά, λέγοντας, μάλιστα, ότι έβαλε γι' αυτά προσωπικό στοίχημα. Πολλοί άλλοι, δε, αναφέρονται και στους γνωστούς αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, που «βάζουν πλάτη» στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, σχολιάζοντας ότι «τώρα δε λένε τίποτα, καθώς ενδιαφέρονται μόνο για τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών και όχι των μικροκληρούχων».

Υπάρχει λύση

Βεβαίως, το πρόβλημα της λειψυδρίας μπορεί να λυθεί με την κατασκευή των απαραίτητων έργων, αρδευτικών, εγγειοβελτιωτικών, όπως και αντιπλημμυρικών που είναι ανύπαρκτα στη Θεσσαλία, με αποτέλεσμα το χειμώνα να πλημμυρίζει ο τόπος και να χάνεται το νερό, αφού δεν μπορεί να αποταμιευτεί, για να αποφευχθούν οι πλημμύρες και να αξιοποιηθεί κατά τη διάρκεια της αρδευτικής περιόδου, το δε καλοκαίρι να στεγνώνει. Ετσι μπορεί να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία για καλλιέργειες και ανθρώπους ενώ, ταυτόχρονα, θα σωθεί το περιβάλλον που συνεχώς υποβαθμίζεται.

Ομως, οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις και δεσμεύσεις τους, δεν προχωρούν στην υλοποίηση των ζωτικής σημασίας τέτοιων έργων, καθώς αξιοποιούν και το πρόβλημα της λειψυδρίας ως μέσο για την επίτευξη του στόχου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ που εφαρμόζουν για ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Βεβαίως, το οξύτατο πρόβλημα της λειψυδρίας αποκαλύπτει για μια κόμη φορά πως η πολιτική των κυβερνήσεων της πλουτοκρατίας δε νοιάζεται για τους ανθρώπους του μόχθου. Αλλά και ότι το πρόβλημα «διαχείριση» του νερού δεν μπορεί να είναι υπόθεση ενός ή δύο νομών αλλά συνολικού κεντρικού σχεδιασμού που απαιτεί άλλη πολιτική και άλλη, λαϊκή εξουσία.

Προτάσεις, λοιπόν, για την επίλυση του προβλήματος υπάρχουν, οι οποίες και πρέπει να αποτελέσουν πλαίσιο αγωνιστικής δράσης των αγροτών και γενικότερα όλων των Θεσσαλών για την υλοποίησή τους. Προτάσεις που έχει θέσει το ΚΚΕ, το οποίο πρωτοστατεί στον αγώνα για την υλοποίηση των έργων, αναδεικνύοντας τις αιτίες και τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος. Και ταυτόχρονα να εγκαταλείψουν μαζικά τα κόμματα της πλουτοκρατίας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ, για τη συγκρότηση του δικού τους, του λαϊκού μετώπου πάλης. Τώρα, όσο είναι καιρός...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ