Πέμπτη 28 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα σκαριά νέα φοροεισπρακτικά μέτρα

Η κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικά σενάρια, για την αύξηση των κρατικών εσόδων από κάθε πηγή (φόρους και άλλα φοροεισπρακτικά μέτρα) και συγκράτηση των δαπανών, με στόχο τον περιορισμό των κρατικών ελλειμμάτων που στο α' εξάμηνο έχουν ξεφύγει

Φόροι για τα λαϊκά στρώματα παράλληλα με νέες διευκολύνσεις και μέτρα ενίσχυσης σε όφελος και για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου περιέχει το «θερινό πακέτο» που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ με διαφορετικά νομοσχέδια ή τροπολογίες για ψήφιση στη Βουλή στις επόμενες βδομάδες. Οι τελικές αποφάσεις πάρθηκαν σε χτεσινές συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου, το οποίο δρομολογεί και πρόσθετα μέτρα για την αύξηση των φορολογικών εσόδων και τη συγκράτηση των δαπανών. Με δεδομένες τις υπερβάσεις στα ελλείμματα του φετινού κρατικού προϋπολογισμού - που στο πρώτο εξάμηνο του έτους είναι σημαντικές και οφείλονται πρώτα και κύρια στη δραστική μείωση της φορολογίας των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων - η κυβέρνηση εξετάζει κάθε δυνατή πηγή αύξησης των κρατικών εσόδων, ενώ παράλληλα επιδιώκει και τον περιορισμό των δαπανών σε χαμηλότερα από τα προϋπολογισθέντα επίπεδα.

Στα πλαίσια αυτά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει δώσει σχετικές εντολές στις αρμόδιες υπηρεσίες και συμβούλους, για την κατάρτιση εναλλακτικών σεναρίων αύξησης των κρατικών εσόδων (από διαφυγόντες φόρους, προσαύξηση υφιστάμενων φόρων ή επιβολή νέων κλπ.), ώστε να περιοριστούν οι ανεξέλεγκτα αυξανόμενες αποκλίσεις στα ελλείμματα του φετινού προϋπολογισμού. Με βάση και τις σχετικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων μέχρι το τέλος του 2006 γύρω και κάτω από 3% του ΑΕΠ, η κυβέρνηση:

  • Πρώτον, έχει βάλει στο στόχαστρο και τους κατόχους οχημάτων (αυτοκινήτων, μοτοσικλετών κλπ.), οι οποίοι δεν πλήρωσαν τα τέλη κυκλοφορίας περασμένων ετών (2000 - 2005), στους οποίους επιφυλάσσει - όσους εντοπιστούν - πρόστιμο που θα φτάσει στο διπλάσιο του αρχικού ποσού. Παράλληλα, σχεδιάζει τσουχτερές ανατιμήσεις, πάνω από 10% για τα τέλη κυκλοφορίας του επόμενου έτους 2006 που θα πληρωθούν, από όλους τους κατόχους οχημάτων, μέχρι το τέλος του 2005.
  • Δεύτερον, επεξεργάζεται συνοδευτικό πακέτο φορολογικών μέτρων που αφορά και την αύξηση των ειδικών φόρων πάνω στα καύσιμα, έτσι ώστε να «συγκλίνουν» με τις κοινοτικές νόρμες. Η ρύθμιση για τον ενιαίο τύπο πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης (θα δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα ή αύριο Παρασκευή) αποτελεί το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή. Η πρώτη δόση της ανατίμησης έρχεται μέσα στους επόμενους μήνες ή το αργότερο στις αρχές του 2006. Σύμφωνα με τα λεγόμενα κυβερνητικών παραγόντων, οι πρατηριούχοι θα αγοράζουν τον ενιαίο τύπο πετρελαίου με ειδικό φόρο στα 245 ευρώ στο χιλιόλιτρο και θα μεταπωλούν το πετρέλαιο θέρμανσης στα νοικοκυριά με τον ισχύοντα ειδικό φόρο (σήμερα 21 ευρώ στο χιλιόλιτρο). Οι πρατηριούχοι, στη βάση των παραστατικών που προσκομίζουν, θα παίρνουν πίσω τη διαφορά.
  • Τρίτον, σχεδιάζει ενίσχυση της φορολογικής αφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων, με τη δρομολογημένη αύξηση στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που θα ισχύσουν από 1/1/2006, πιθανότατα παράλληλα με την καθιέρωση επιβολής ΦΠΑ στα ακίνητα. Την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το νομοσχέδιο, με το οποίο εκτός από την καθιέρωση του ΦΠΑ στις πωλήσεις νεόδμητων ακινήτων, θα περιλαμβάνει και τα νέα αφορολόγητα όρια για αγορά πρώτης κατοικίας και τους φοροσυντελεστές μεταβίβασης.
  • Τέταρτον, επιμένει στη φορολογική επιβάρυνση των ΕΒΕ, για τους οποίους ετοιμάζουν πρόσθετα «αντικειμενικά» χαράτσια με την αύξηση των Μοναδιαίων Συντελεστών Καθαρού Κέρδους κ.ά.
  • Πέμπτον, στο όνομα των αντοχών της οικονομίας, σχεδιάζει να κάνει «οικονομίες», διατηρώντας αμετάβλητη (στα φετινά επίπεδα) τη φορολογική κλίμακα για μισθωτούς - συνταξιούχους για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν μέσα στο 2006, δυναμώνοντας έτσι ακόμη περισσότερο τη φοροαφαίμαξη των λαϊκών τάξεων.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιλαϊκή επέλαση με καταιγίδα φόρων (2007-11-21 00:00:00.0)
Εργαλείο προώθησης της αντιλαϊκής πολιτικής (2006-12-17 00:00:00.0)
Η φορολογική μεταρρύθμιση και ο ταξικός χαρακτήρας της (2006-09-17 00:00:00.0)
Πληρώνουν οι οικονομικά ασθενέστεροι (2006-01-15 00:00:00.0)
Ενιαίος τύπος για θέρμανση - κίνηση (2005-07-15 00:00:00.0)
Επανέρχονται σενάρια για νέους φόρους (2005-07-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ