Πέμπτη 28 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Νέα ώθηση στην εμπορευματοποίηση

Δυσβάστακτες οι επιπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία με τη χρέωση όλων των ιατρικών πράξεων ακόμα και με μηδενικές αξίες

Ολες οι ιατρικές πράξεις είναι υπό κοστολόγηση
Ολες οι ιατρικές πράξεις είναι υπό κοστολόγηση
Στην κοστολόγηση εκατοντάδων ιατρικών πράξεων και εξετάσεων που δεν έχουν τιμή, προχωρά η κυβέρνηση παρά τις δυσβάσταχτες επιπτώσεις που θα έχει η χρέωσή τους στα ήδη γονατισμένα από τις δαπάνες Υγείας ασφαλιστικά ταμεία. Η χρέωση στα ασφαλιστικά ταμεία θα γίνεται ακόμα και όταν οι ιατρικές πράξεις έχουν «μηδενικές αξίες», για να επιτευχθεί η «βιωσιμότητα και αυτοχρηματοδότηση του συστήματος», όπως αναφέρθηκε χτες από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σε συνέντευξη Τύπου.

Η επιλογή αυτή της κυβέρνησης της ΝΔ θα δώσει νέα ώθηση στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, που είχαν διευρύνει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με διάφορες αποφάσεις. Στόχος της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η μείωση του κόστους λειτουργίας του δημόσιου συστήματος Υγείας και «ιδίως του κόστους των προμηθειών των νοσοκομείων», όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου. Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε για τη χρηματοδότηση αυτή καθ' αυτή των δημόσιων νοσοκομείων, ο υπουργός Υγείας, Νικήτας Κακλαμάνης, παρέπεμψε στη γνώση που θα λάβει τον ερχόμενο Οκτώβρη για τη σύνταξη του κρατικού προϋπολογισμού του 2006.

Ενδεικτικές τιμές από την τσέπη

Οι ιατρικές πράξεις και εξετάσεις που δεν έχουν τιμή με βάση το Δημόσιο Τιμολόγιο ξεπερνούν τις 1.000. Αυτές τις εξετάσεις τώρα οι ασθενείς τις πληρώνουν συνήθως από την τσέπη τους και στη συνέχεια διεκδικούν μέσα από μια δαιδαλώδη διαδικασία ταλαιπωρίας μέρος των ποσών που πλήρωσαν.

Στα δημόσια νοσοκομεία οι ασθενείς πληρώνουν με τις λεγόμενες ενδεικτικές τιμές που καθορίζουν τα Διοικητικά Συμβούλια, με βάση κάποιες προτάσεις επιστημονικών εταιριών. Για παράδειγμα, στο Ανοσολογικό Εργαστήριο του «Ευαγγελισμού» υπάρχουν περίπου 25 εξετάσεις που δεν έχουν κοστολογηθεί επισήμως και οι ενδεικτικές τιμές κυμαίνονται από 17,61 - 146,74 ευρώ. Κάθε χρόνο στο Ανοσολογικό Εργαστήριο οι εξετάσεις ξεπερνούν τις 10.000 και το 60% απ' αυτές αφορούν εξωτερικούς ασθενείς. Δηλαδή πληρώνουν από την τσέπη τους αυτά τα ποσά και στη συνέχεια τα διεκδικούν από τον ασφαλιστικό τους φορέα, σε περίπτωση που έχουν ασφαλιστική κάλυψη.

Αν τις εξετάσεις αυτές τις κάνουν στον ιδιωτικό τομέα, τότε οι ασθενείς πληρώνουν μέχρι και 40% ακριβότερα. Εκτός από τις μη κοστολογημένες πράξεις, η κυβέρνηση θεωρεί υποτιμημένες και όσες ιατρικές πράξεις έχουν τιμές με το Δημόσιο Τιμολόγιο ή ορισμένα πακέτα - όπως για την καρδιοχειρουργική επέμβαση - όπου δεν κοστολογούνται ορισμένες εξετάσεις. Στόχος της κυβέρνησης «είναι οι τιμές χρέωσης να συμπίπτουν τουλάχιστον με το κόστος των αναλωσίμων υλικών κάθε ιατρικής πράξης», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πασχάλης Μπουχώρης και παρουσίασε μια σειρά μέτρων και προδιαγραφών που θα υλοποιούν αυτή την πολιτική.

Ανάμεσα στα μέτρα περιλαμβάνονται: Ο προσδιορισμός των αναγκών ανά είδος και φορέα, η κωδικοποίηση και τα μητρώα των νοσοκομείων και των προμηθευτών, η εκπόνηση ενιαίων προδιαγραφών και η εφαρμογή σφαιρικών και τμηματικών προϋπολογισμών.

Κριτήριο το κέρδος κι όχι ο ασθενής

Ο Π. Μπουχώρης υποστήριξε ότι με αυτές τις παρεμβάσεις θα επιτευχθεί μείωση των τιμών και θα κλείσουν κάποιες - κατά την έκφρασή του - τρύπες. Ανέφερε ως παράδειγμα τις διακυμάνσεις που παρουσίασαν οι τιμές των STENTS που χρησιμοποιούνται στις αγγειοπλαστικές.

Το 2004, όπως είχε αποκαλύψει και ο «Ρ» στις 13/7/2005, τα STENTS χρεώνονταν από 4.100 - 7.100 ευρώ. Μετά από επαναδιαπραγμάτευση οι χρεώσεις στα δημόσια νοσοκομεία μειώθηκαν σε 3.000 - 3.815 ευρώ και τελικώς το Μάρτη του 2005 οι χρεώσεις κατέβηκαν σε 2.500 - 2.860 ευρώ. Στις ιδιωτικές κλινικές όμως οι χρεώσεις παρέμειναν στα 7.100 ευρώ. «Οταν μειώνονταν οι τιμές, τα περιστατικά μεταφέρονταν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και όταν εξομοιώθηκαν οι τιμές στα δημόσια νοσοκομεία, τότε τα περιστατικά μεταφέρθηκαν στις ιδιωτικές κλινικές, είπε ο Π. Μπουχώρης. Κι όταν, συνέχισε, εξισώθηκαν οι τιμές μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων, τότε παρατηρήθηκε αύξηση των τοποθετούμενων STENTS. Αντί για 2-3, άρχισαν να τοποθετούνται μέχρι και εννιά»!

Αυτές οι διαπιστώσεις είναι παρεπόμενα της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας, όπου κριτήριο δεν είναι οι ανάγκες του ασθενούς, αλλά το επιδιωκόμενο κέρδος από τη διάθεση νέων υλικών, που αποτελούν ένα βήμα μπροστά στην εξέλιξη της επιστήμης. Αυτή την εμπορευματοποίηση την υιοθετεί και η κυβέρνηση της ΝΔ και απλώς υπόσχεται τη θέσπιση κανόνων εποπτείας και ελέγχου - οι οποίοι κάποια στιγμή θα καταστρατηγηθούν και θα υποταχθούν στους όρους της αγοράς.

Αποτέλεσμα των παρενεργειών της εμπορευματοποίησης αποτελούν και οι διαπιστώσεις ενός ιδιότυπου καθεστώτος, όσον αφορά την παράδοση προς το κεντρικό ταμείο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας των εισπράξεων από τα εξωτερικά ιατρεία. Τα ποσά που αποδίδονταν ήταν μικρότερα από εκείνα που εισπράττονταν στην πραγματικότητα και μετά από έλεγχο γίνεται η πρόταση για διώξεις κατά υπαλλήλων που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Αποτέλεσμα της ίδιας λογικής - αλλά με έντονα τα στοιχεία της αρπαχτής - αποτελούν και οι διαπιστώσεις σε νοσοκομείο της Πάτρας, ότι με τη συγκρότηση των Περίφημων Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠεΣΥΠ) - που η ΝΔ μετονόμασε σε ΔΥΠΕ - κάποιοι δημιούργησαν εργαζόμενους - μαϊμού, για τους οποίους εισπράχτηκαν παράνομα 500.000 ευρώ. Η νυν ηγεσία του υπουργείου Υγείας ομολόγησε ότι δεν έχει καταφέρει να απογράψει την πραγματική δύναμη των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία. Τους υπολογίζει σε 65.000 με απόκλιση 3.000 ατόμων.

Ρύθμιση παλιών και δημιουργία νέων χρεών

Την εκταμίευση 1,8 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των χρεών των νοσοκομείων την περίοδο 2001 μέχρι 31/12/2004 ανακοίνωσε χτες ο Π. Μπουχώρης προσθέτοντας ότι βρίσκονται σε διαδικασίες εκταμίευσης άλλα 400 εκατ. ευρώ.

Τα συνολικά χρέη στην παραπάνω τριετία ήταν 3 δισ. ευρώ, αλλά όπως παραδέχτηκε ο Π. Μπουχώρης δημιουργούνται και πάλι χρέη, καθώς οι παραγγελίες μετά την 31/12/2004 δεν πληρώνονται και πάλι από τα νοσοκομεία, καθώς δεν έχουν τα απαραίτητα κονδύλια. Ο Π. Μπουχώρης περιέγραψε τρεις τεχνοκρατικές μεθόδους πληρωμής των προμηθευτών, χωρίς να απαντήσει στο κύριο ζήτημα της χρηματοδότησης των νοσοκομείων: Οι προμηθευτές να πληρώνονται απευθείας από το υπουργείο Οικονομικών και τα κονδύλια να πιστώνονται στα ασφαλιστικά ταμεία. Να πληρώνονται από τις ΔΥΠΕ ή από έναν ενιαίο φορέα που θα δημιουργηθεί στο υπουργείο Υγείας.

Και κοκορομαχία...

«Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε» θυμίζουν οι δηλώσεις του υπεύθυνου του τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, για τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας, όπως και η ανταπάντηση του Νικήτα Κακλαμάνη, καθώς και οι δύο αρνούνται να θίξουν -και υποκύπτουν- στο καθεστώς της εμπορευματοποίησης.

Ετσι ο Ευ. Βενιζέλος κάνει κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ για έλλειψη βούλησης να ολοκληρώσει το δημόσιο σύστημα Υγείας ξεχνώντας τις αλλεπάλληλες ιδιωτικοποιήσεις τομέων που είχαν κάνει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει του νόμους του ΠΑΣΟΚ που ρίχνουν τα οικονομικά βάρη στα ταμεία και τους ασφαλισμένους και παρουσιάζει ως πρώτη προτεραιότητα τη χρηματοδότηση και τη στελέχωση του συστήματος με την κάλυψη των κενών θέσεων σε νοσηλευτικό ή άλλο προσωπικό!

Ανταπαντώντας ο Ν. Κακλαμάνης είπε ότι οι δηλώσεις του δε βοηθούν τον Ευ. Βενιζέλο στις προσωπικές του φιλοδοξίες και σίγουρα δε «βοηθούν στη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών από το Εθνικό Σύστημα Υγείας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ