Παρασκευή 29 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Στο «γύψο» οι μισθοί και το 2006!

Αυξήσεις τουλάχιστον 3% στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, σε συνδυασμό με ανώτατη ονομαστική αύξηση μισθών 3%, ιδιωτικοποιήσεις κλπ. συνιστά η κυβέρνηση, με εγκύκλιο, στις επιχειρήσεις του Δημόσιου που δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο

Οδηγίες για τη σύνταξη των προϋπολογισμών του 2006 - που θα κινούνται στον αστερισμό της αντιλαϊκής πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων και του λιγότερου «κοινωνικού κράτους» - έδωσε χτες η κυβέρνηση στις διοικήσεις των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών (ΔΕΚΟ), που δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. Οι οδηγίες αυτές, κοινοποιήθηκαν χτες με εγκύκλιο που απέστειλε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, στις διοικήσεις των εν λόγω επιχειρήσεων. Αφορούν δηλαδή, όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις μέσων μαζικής μεταφοράς (ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΕΘΕΛ κλπ), καθώς επίσης τα ΕΛΤΑ, τις πολεμικές βιομηχανίες, την ΕΡΤ και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις, που δεν έχουν εισαχθεί ακόμη στο Χρηματιστήριο.

Στην ουσία, με «άνωθεν», κυβερνητικές, εντολές, οι διοικήσεις των παραπάνω ΔΕΚΟ, καλούνται να καταρτίσουν τους προϋπολογισμούς τους για το έτος 2006, που θα προβλέπουν μεταξύ άλλων:

Τιμολογιακή πολιτική: Ορίζεται πλαφόν αύξησης 3% στα τιμολόγια (εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών και άλλες υπηρεσίες), χωρίς όμως να διευκρινίζεται, αν το 3% αποτελεί ανώτατο ποσοστό αύξησης όλων των επιμέρους τιμολογίων ή μεσοσταθμική αύξηση.

Εισοδηματική πολιτική: Ορίζεται πλαφόν στις ονομαστικές αυξήσεις των μισθών των εργαζομένων το 3%, που σημαίνει ότι οι αυξήσεις θα είναι κάτω από τον επίσημο πληθωρισμό. Πρόκειται για συνέχιση και σκλήρυνση της πολιτικής αυστηρής λιτότητας, καθώς οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ όχι μόνο δε θα πάρουν το αποκαλούμενο «μέρισμα της ανάπτυξης», αλλά η αγοραστική τους δύναμη θα μειωθεί. Οι προθέσεις της κυβέρνησης, είναι τόσο σαφείς, ώστε στην εγκύκλιο αναφέρεται προκλητικά πως «οι αυξήσεις στους μισθούς που θα δοθούν από Συλλογικές συμβάσεις Εργασίας καθορίζονται στο ανώτατο όριο του 3%, υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική αύξηση δε θα ξεπεράσει το 5%. Οι αυξήσεις αυτές θα δοθούν σε μία δόση την 1/1/2006.

Είναι φανερό, πως η κυβέρνηση της ΝΔ, «παίζει» με το ποσοστό, που ορίζει ως κοινό «πλαφόν» για τις αυξήσεις στα τιμολόγια αλλά και τις ονομαστικές αυξήσεις μισθών των εργαζομένων στις μη εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ΔΕΚΟ. Πρόκειται στην ουσία, για το γνωστό «παιχνίδι» με τους αριθμούς και τα ποσοστά, που έπαιζαν στο παρελθόν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες, για να κρύψουν την αντιλαϊκή τους οικονομική πολιτική: Πρώτον, πρόβαλαν τη μεσοσταθμική αύξηση στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και όχι την αύξηση του βασικού τιμολογίου, που αφορά την πλειοψηφία των καταναλωτών. Για παράδειγμα, κάθε φορά που αύξαναν το πάγιο του ΟΤΕ κατά 10% ή και 15%, επίσημα προπαγάνδιζαν τη μεσοσταθμική αύξηση, η οποία προέκυπτε τόσο από την αύξηση του πάγιου όσο και τη μείωση των υπεραστικών συνδιαλέξεων ή άλλων υπηρεσιών. Επίσης, ενώ η επίσημη εισοδηματική πολιτική, αφορά πάντα στις ονομαστικές αυξήσεις στο βασικό μισθό ή μεροκάματο, οι κυβερνώντες στις ανακοινώσεις τους πρόβαλαν το συνολικό ποσοστό αύξησης των αποδοχών των εργαζομένων - κατά παράδοση είναι μεγαλύτερο - καθώς περιλαμβάνει και την ωρίμανση, επιδόματα κλπ!

Αλλες υποδείξεις

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές οδηγίες, οι προϋπολογισμοί του έτους 2006 για τις «μη εισηγμένες» δημόσιες επιχειρήσεις - εκτός των πλαφόν στην τιμολογιακή και εισοδηματική πολιτική - θα πρέπει να καταρτιστούν με γνώμονα:

  • Τη δημοσιονομική προσαρμογή, με στόχο τη μείωση του δημόσιου χρέους.
  • Τη δημιουργία «θετικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων».
  • Την προώθηση «συμπράξεων»με τον ιδιωτικό τομέα.
  • Την «αξιοποίηση» της ακίνητης περιουσίας τους, καθώς και τα πλεονάζοντα χρηματικά τους διαθέσιμα για τη δημιουργία εισοδήματος.
  • Οι προσλήψεις να αφορούν «εξειδικευμένο προσωπικό με τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που να καλύπτουν τις απαιτήσεις των κενών θέσεων», αφού όμως έχει αξιολογηθεί το υπάρχον προσωπικό. Το κόστος των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου πρέπει να καλύπτεται από την ίδια την επιχείρηση.
  • Τον περιορισμό των δαπανών για ομάδες εργασίας, αμοιβές επιτροπών και υπερωριών κλπ σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά του 2005.
  • Οι επιχειρήσεις ενισχύονται από το κράτος στο βαθμό που οι ίδιοι πόροι των επιχειρήσεων δεν αρκούν για την κάλυψη των αναγκών και κατά το μέτρο που δεν παραβιάζεται το κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο.
Ο Μιχ. Λιάπης

Ανοικτό άφησε το θέμα της αύξησης των εισιτηρίων του αστικών συγκοινωνιών από τον επόμενο χρόνο και το... διπλασιασμό της μελλοντικά, ο υπουργός Μεταφορών Μιχ. Λιάπης, που εγκαινίασε χτες μια νέα λεωφορειακή γραμμή με την ονομασία «Τα αξιοθέατα της Αθήνας». Ο υπουργός δήλωσε ότι «μέσα στο χρόνο δε θα υπάρξουν αυξήσεις των εισιτηρίων», ενώ για τον επόμενο χρόνο είπε «θα το δούμε», συνδέοντας την όποια εξέλιξη και με την τιμή του πετρελαίου που η αύξησή της θεωρείται δεδομένη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ