Σάββατο 30 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Υπέρογκες ανατιμήσεις στις αντικειμενικές αξίες

Αυξημένο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και για τους ενοικιαστές!

Τεράστιες ανατιμήσεις πάνω στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων δρομολογεί το υπουργείο Οικονομίας σε μια προσπάθεια αύξησης των φορολογικών εσόδων. Ηδη οι κατά τόπους Εφορίες ανταποκρινόμενες στις άνωθεν εντολές της πολιτικής ηγεσίας για τη διαμόρφωση αντικειμενικών τιμών στο ύψος των εμπορικών τιμών, «εισηγούνται» υπέρογκες αυξήσεις. Για παράδειγμα, σε ορισμένες περιοχές της Αττικής, «εισηγούνται» αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες που φτάνουν μέχρι και 240%!

Μια τέτοια εξέλιξη όχι απλώς θα ακυρώσει την όποια αύξηση στα αφορολόγητα όρια για αγορά πρώτης κατοικίας, αλλά αντίθετα θα οδηγήσει σε αύξηση της επιβάρυνσης. Με τη δρομολογούμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών η κυβέρνηση θα χαρατσώσει ακόμη και τους ενοικιαστές, οι οποίοι θα αναγκάζονται να πληρώνουν αυξημένο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) το οποίο καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Το ΤΑΠ υπολογίζεται στη βάση των αντικειμενικών τιμών που ισχύουν κάθε φορά.

Η αναμόρφωση της φορολογίας πάνω στα ακίνητα θα ανακοινωθεί, τμηματικά, σε δυο δόσεις. Συγκεκριμένα:

  • Την ερχόμενη βδομάδα θα δημοσιοποιήσουν τους φορολογικούς συντελεστές μεταβίβασης, τα αφορολόγητα ποσά για αγορά πρώτης κατοικίας και την επιβολή ΦΠΑ στα νεόδμητες οικοδομές.
  • Το Φθινόπωρο, αναμένεται να ανακοινωθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες.

Σύμφωνα, πάντως, με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, όλο το πακέτο των νέων φορολογικών μέτρων, θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Γενάρη του 2006.

Ο ΦΠΑ για α' κατοικία

Μετά και τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ η αγορά πρώτης κατοικίας θα εξαιρεθεί από την επιβολή ΦΠΑ. Επίσης ο ΦΠΑ με συντελεστή 19% θα εφαρμοστεί μόνο στις κάθε είδους μεταβιβάσεις νέων οικοδομών με άδειες ανέγερσης από την 1η Γενάρη του 2006 και μετά.

Ετσι από την επιβολή ΦΠΑ εξαιρούνται και τα υπό ανέγερση κτίσματα που θα πάρουν άδεια ανέγερσης από τις Πολεοδομίες μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του 2005. Η φορολογική επιβάρυνση που επέρχεται είναι απόλυτα φανερή. Σήμερα ο φόρος μεταβίβασης (που πληρώνεται από τον αγοραστή) ξεκινά από το 9% για το τμήμα μέχρι τα 15.000 ευρώ και φτάνει στο 11% για το επιπλέον ποσό. Η αύξηση των αντικειμενικών τιμών στα επίπεδα των αγοραίων θα ακυρώσει και τις όποιες «μειώσεις» στους συντελεστές μεταβίβασης που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ