Σάββατο 30 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ
«Αλλοθι» για τα νέα μέτρα

Κάτω από τον πήχη του προϋπολογισμού παραμένει στο α΄ εξάμηνο του 2005 η αύξηση των δημοσίων εσόδων, ενώ η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος οφείλεται, κυρίως, στο σφαγιασμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων

Προαναγγελία του συνοδευτικού φορολογικού πακέτου σε βάρος των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων αποτελούν τα στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού στο α΄ εξάμηνο (Γενάρης - Ιούνης) του 2005, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Αν και τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν είναι ελλιπή - δε δόθηκαν αναλυτικοί πίνακες που να εμφανίζουν τα απόλυτα ποσά των εσόδων, εξόδων και δαπανών, αλλά επιλεκτικά κάποια ποσοστά ή νούμερα - αυτό που «βγάζει μάτι» από την πρώτη ανάγνωση των στοιχείων, είναι η δραματική υστέρηση που εμφανίζουν τα έσοδα στο πρώτο εξάμηνο. Οσον αφορά στην εμφανιζόμενη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο πρώτο εξάμηνο, αυτή οφείλεται, σχεδόν αποκλειστικά, στο σφαγιασμό των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που είθισται να αποτελεί την ...εύκολη λύση από τους εκάστοτε κυβερνώντες για τον «εξωραϊσμό» της εικόνας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προκύπτει ότι τα δημόσια έσοδα εμφανίζουν αύξηση 3,6% στο πρώτο εξάμηνο. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από τον ετήσιο στόχο αύξησης 11,4% που έχει τεθεί με τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβρη στη Βουλή. Αυτό σημαίνει, πως λόγω της υστέρησης που εμφανίζει η είσπραξη των εσόδων στο πρώτο εξάμηνο, προς το παρόν «λείπουν» από τα δημόσια ταμεία περίπου 2 δισ. ευρώ. Αν, μάλιστα, συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός αύξησης των εσόδων και τους επόμενους μήνες μέχρι το τέλος του έτους, τότε η διαφορά ανάμεσα στο στόχο και την πραγματική αύξηση των εσόδων, θα φτάσει τα 5 δισ. ευρώ (!) με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται για την τελική διαμόρφωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να φουλάρει τις μηχανές, πράττοντας τα «δέοντα», έτσι ώστε στο επόμενο διάστημα να καλύψει τη «διαφορά». Η παρατηρούμενη «υστέρηση» των φορολογικών εσόδων που σημειώνεται στο πρώτο εξάμηνο - παρά την αύξηση των έμμεσων φόρων που εφαρμόζεται από τον Απρίλη - αποτελεί ένα σαθρό άλλοθι για την πολιτική τους, σε μια περίοδο τεράστιων φοροελαφρύνσεων σε όφελος και για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου.

Η πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, στο διάστημα Γενάρη - Ιούνη του 2005 εμφανίζει τα παρακάτω:

  • Καθαρά έσοδα: Διαμορφώνονται σε 19,3 δισ, ευρώ (από 18,68 δισ. ευρώ πέρσι) με αύξηση 3,4%. Ο στόχος της κυβέρνησης για το 12μηνο του 2005 είναι η συγκέντρωση εσόδων ύψους 43,7 δισ. ευρώ (από 39,2 δισ. στο 12μηνο του 2004) με το ποσοστό αύξησης 11,4%.
  • Δαπάνες: Κινούνται αρκετά πάνω από το στόχο, γεγονός που οφείλεται στα ποσά των τόκων για την αποπληρωμή του υπέρογκου δημόσιου χρέους. Οι συνολικές δαπάνες διαμορφώνονται σε 47,6 δισ. ευρώ (από 45,5 δισ. ευρώ πέρσι) με αύξηση 6,7% έναντι στόχου 4,6%. Το ποσοστό όσο και το απόλυτο ποσό των συνολικών δαπανών, θα ήταν πολύ μεγαλύτερο, αν δεν είχαν σφαγιαστεί οι πιστώσεις για τη χρηματοδότηση έργων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Το γεγονός αυτό, ομολογεί - εμμέσως πλην σαφώς - και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ο οποίος με χτεσινή ανακοίνωση, επιβεβαιώνει στην ουσία σχετικό δημοσίευμα, καθώς εξηγεί τους λόγους για τους οποίους φέτος καθυστερούν οι εκταμιεύσεις και άρα η εκτέλεση του ΠΔΕ. Ετσι εξηγείται και το γεγονός ότι από το ΓΛΚ δε δόθηκαν αναλυτικά στοιχεία, για την πορεία των εσόδων και εξόδων του ΠΔΕ, αλλά συγκεντρωτικά στοιχεία. Σημειώνεται, επίσης, πως στο α' εξάμηνο του 2005, οι τόκοι έτρεχαν με ρυθμό 14,6%, ενώ οι «πρωτογενείς δαπάνες» (αφορούν μισθούς, συντάξεις, ασφαλιστικές εισφορές, επιδοτήσεις κ.ά.) συγκρατήθηκαν στο 3,5%. Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, τα ποσά που δαπανήθηκαν για τόκους και χρεολύσια φτάνουν στα 25,6 δισ. ευρώ, όταν στην ίδια περίοδο οι «πρωτογενείς δαπάνες» (κάθε είδους έξοδα λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού) ήταν 18 δισ. ευρώ.
  • Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνεται σε 7,66 δισ. ευρώ (8,52 δισ. πέρσι) εμφανίζοντας μείωση 11%. Αν δεν είχαν περικοπεί οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η εικόνα με το ύψος του ελλείμματος θα ήταν ...εντελώς διαφορετική.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ