Τρίτη 2 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Πραξικοπηματικά ο Μπόλτον στον ΟΗΕ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Πρωτοφανές ακόμη και για τις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Με διάταγμα και παρακάμπτοντας τη Γερουσία ο Τζορτζ Ου. Μπους προχώρησε «μονομερώς» στο διορισμό του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών Τζον Μπόλτον στη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη.

Ουσιαστικά πρόκειται για «πραξικόπημα» του Αμερικανού προέδρου, καθώς η νομοθεσία προβλέπει την έγκριση όλων των εκτελεστικών οργάνων της εξουσίας από το Κογκρέσο. Αλλά ο Μπους επωφελήθηκε ως προς το διαδικαστικό του διορισμού, από μία «τρύπα» στο νομοθετικό σύστημα, που του επιτρέπει να προβεί σε σχετικές κινήσεις με διάταγμα όταν το Κογκρέσο έχει διακόψει τις εργασίες του. Το Κογκρέσο είχε διακόψει τις εργασίες αναφορικά με το διορισμό Μπόλτον, καθώς η ψηφοφορία εάν γινόταν θα ήταν εις βάρος του, αφού οι Δημοκρατικοί είχαν «παγώσει» την υποψηφιότητα υπό το βάρος των κατηγοριών ότι επιχείρησε να κατευθύνει και να εκφοβίσει τους αναλυτές των υπηρεσιών πληροφοριών, ώστε να στηρίξουν τις θέσεις του, ειδικά στην περίπτωση της Κούβας, όταν ήταν επικεφαλής στον τομέα για τον έλεγχο των όπλων, κατά την πρώτη θητεία της κυβέρνησης Μπους.

Αντιδράσεις υπήρξαν ακόμη και από τους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, καθώς χρεώνεται έλλειψη αξιοπιστίας στο διπλωμάτη καριέρας που έχει δηλώσει ευθαρσώς κατά το παρελθόν πως ο ΟΗΕ είναι χρήσιμος μόνο όταν υπηρετεί τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών...

Ο Τζον Μπόλτον θα μπορεί να υπηρετήσει ως πρέσβης στον ΟΗΕ μέχρι το Γενάρη του 2007, όταν ορκιστούν τα νέα μέλη του Κογκρέσου. Σκληρός επικριτής των Ηνωμένων Εθνών, ο Μπόλτον δηλώνει τώρα αποφασισμένος να έχει μία «επιτυχή θητεία», προωθώντας την ατζέντα όπου ο ΟΗΕ έχει ανάγκη της αμερικανικής ηγεσίας και ότι θα πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο σε θέματα όπως η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ