Κυριακή 7 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κι από Αύγουστο... θεατρικό χειμώνα

Η Λήδα Πρωτοψάλτη και ο Θανάσης Παπαγεωργίου γιορτάζουν τα 35 χρόνια της «Στοάς»
Η Λήδα Πρωτοψάλτη και ο Θανάσης Παπαγεωργίου γιορτάζουν τα 35 χρόνια της «Στοάς»
Μπορεί ακόμη να μην έχουν αρχίσει οι δοκιμές για τη νέα θεατρική σεζόν 2005 - 2006 που αρχίζει τον Οκτώβρη, αλλά όλοι οι θίασοι έχουν ήδη αποφασίσει το ρεπερτόριό τους, έχουν γίνει οι διανομές και σύντομα θα ξεκινήσουν αναγνώσεις, πρόβες και παράλληλες εργασίες για το ανέβασμα. Η αλήθεια είναι, βέβαια, πως σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τους επιχορηγούμενους θιάσους του ελεύθερου θεάτρου, ακόμη δεν έχει γίνει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ για να δεχτεί προτάσεις. Εκείνοι βέβαια προχωρούν, ...συνηθισμένα τα βουνά από τα χιόνια.

Με τρεις νέες παραγωγές, σε δύο θέατρα θα γιορτάσει φέτος το Θέατρο «Στοά», τη συμπλήρωση 35 χρόνων από την ίδρυσή του. Στη «Στοά» θα παρουσιαστεί από τα μέσα του Οκτώβρη και μέχρι τέλος Φλεβάρη, το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο «Η ηδονή της τιμιότητας», με τον Θανάση Παπαγεωργίου, την Λήδα Πρωτοψάλτη, τον Πολύκαρπο Πολυκάρπου, τον Γιώργο Ζιόβα, τον Σπύρο Σαραφιανό, τον Αλέκο Κούρο και την Εύα Καμινάρη. Στο τέλος Γενάρη θα ανέβει, το έργο «Αξύριστα πιγούνια» του πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα Γιάννη Τσίρου. Το έργο θα παρουσιαστεί στο θέατρο «Πόρτα», για τεχνικούς λόγους και είναι η πρώτη φορά που η «Στοά» «μεταναστεύει». Η σκηνοθεσία είναι του Θανάση Παπαγεωργίου. Πρωταγωνιστούν ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης και ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ο οποίος είναι και ο συμπαραγωγός. Τέλος, στις αρχές Μάρτη στη «Στοά» θα παρουσιαστούν τρεις νέοι άπαιχτοι Ελληνες συγγραφείς, με τρία μονόπρακτά τους, τα οποία θα ανέβουν από τρεις διαφορετικούς σκηνοθέτες.

Τις «Δούλες» του Ζαν Ζενέ θα παρουσιάσει το «Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας» για τη θεατρική περίοδο 2005 - 2006. Η Μπέττυ Αρβανίτη, η Μάγια Λυμπεροπούλου και η Ρένη Πιττακή σκηνοθετούνται από τον Λευτέρη Βογιατζή. Το έργο ανεβαίνει σε καινούρια μετάφραση, ειδικά για την παράσταση, του Δημήτρη Δημητριάδη. Τα σκηνικά του έργου είναι της Χλόης Ομπολένσκι. Ο Ζενέ εμπνεύστηκε το έργο από ένα «διάσημο» έγκλημα της εποχής του μεσοπολέμου, όταν οι αδερφές Παπέν, δυο υπηρέτριες, σκότωσαν με άγριο τρόπο την κυρία τους. Το έγκλημα αναστάτωσε την κοινωνία της εποχής. Αποτέλεσε σημείο αναφοράς σε πολιτικές αντιπαραθέσεις, ψυχιατρικές απόψεις και καλλιτεχνικές τάσεις. Προγραμματισμένη Πρεμιέρα: Πέμπτη 20 Οκτωβρίου.

«Παράξενο ιντερμέτζο», στο θέατρο «Αλμα»
«Παράξενο ιντερμέτζο», στο θέατρο «Αλμα»
Το κλασικό, κοινωνικό, αντιπολεμικό έργο του Αρθουρ Μίλερ «Ηταν όλοι τους παιδιά μου», θα παρουσιάσουν την επόμενη, χειμερινή θεατρική περίοδο, στο Θέατρο «Αλφα», ο Στέφανος Ληναίος και η Ελλη Φωτίου. Με αυτό το διαχρονικό έργο του (έχει ξαναπαρουσιαστεί στην Ελλάδα με μεγάλη επιτυχία), ο Αρθουρ Μίλερ, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, πήρε μια από τις πρώτες θέσεις ανάμεσα στους κορυφαίους σύγχρονους δραματουργούς. Είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά επίκαιρο και αναδεικνύει τον συγγραφέα του, ως μια από τις πιο άγρυπνες και φλογερές συνειδήσεις της εποχής μας.

Στο θέατρο «Αλμα» θα παρουσιαστεί για τη χειμερινή περίοδο 2005 -2006 το έργο του Ευγένιου Ο' Νιλ «Παράξενο Ιντερμέτζο» σε σκηνοθεσία Βαρβάρας Μαυρομάτη. Ενα παράξενο ερωτικό κουαρτέτο. Τέσσερα μοιραία πρόσωπα, μια γυναίκα και τρεις άντρες, ζουν στη σκιά ενός πέμπτου κυρίαρχου προσώπου. Ενός νεκρού. Αγαπούν, μισούν, ερωτεύονται, ανταγωνίζονται, συμφιλιώνονται, δημιουργούν και καταστρέφουν. Ο πατέρας, ο σύζυγος, ο εραστής και το αδύναμα δυνατό θηλυκό - κόρη, μητέρα, ερωμένη, σύζυγος. Ολους αυτούς τους ρόλους βιώνουν τα πρόσωπα του έργου, καθώς τα παρακολουθούμε από τα νεανικά τους βήματα μέχρι τα χρόνια της ωριμότητάς τους. Ενα έργο γραμμένο με μυθιστορηματική ροή και βαθιά ψυχαναλυτική διείσδυση. Ψυχές που παλεύουν με τα πάθη τους, χτίζουν καριέρες, γεννούν παιδιά, δαμάζουν την ύλη, πεθαίνουν, απογυμνώνονται. Μπορεί η εμμονή μιας νεανικής ανάμνησης να καθορίσει τη ζωή ενός ανθρώπου για πάντα; Μπορεί να περάσει η ζωή σαν ένα διάλειμμα; Σαν ένα παράξενο ιντερμέτζο; Παίζουν: Κατερίνα Μαραγκού, Τάκης Χρυσικάκος, Αρης Λεμπεσόπουλος, Βασίλης Ευταξόπουλος, Μαριέτα Σγουρδαίου, Νίκος Πουρσανίδης. Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας. Σκηνικά: Ελένη Μανωλοπούλου. Κοστούμια: Αγγελος Φρέντζος. Μουσική: Κωνσταντίνος Βήτα. Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Προγραμματισμένη Πρεμιέρα: Δεύτερο Δεκαήμερο του Οκτώβρη.

«Δούλες» στο θέατρο της «οδού Κεφαλληνίας»
«Δούλες» στο θέατρο της «οδού Κεφαλληνίας»
Τον Οκτώβρη, η Αννα Βαγενά θα ερμηνεύσει την Αμάντα στο έργο του Ουίλιαμς «Ο γυάλινος κόσμος», σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου, σκηνικό και μουσική επιμέλεια Λουκιανού Κηλαηδόνη. Στο πατάρι του «Μεταξουργείου», που θα λειτουργεί σαν δεύτερη σκηνή, θα παρουσιαστεί ένα θέαμα βασισμένο στη ζωή τεσσάρων γυναικών που τις συνδέει η μουσική. Η Μαρίκα Νίνου, η Αμαλία Βάκα, η Ρόζα Εσκενάζυ και η Μπίλι Χολιντέι σε μια φανταστική συνάντηση στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του '50. Ξεδιπλώνουν τη ζωή τους ανάμεσα στον έρωτα και το θάνατο μέσα από τα τραγούδια και τις αναμνήσεις τους. Η επιλογή κειμένων, τα κείμενα και η μουσική επιμέλεια ανήκουν στον Λάμπρο Λιάβα. Στο πλαίσιο εναλλασσόμενου ρεπερτορίου το θέατρο «Μεταξουργείο» θα παρουσιάσει και δυο παλιότερες επιτυχίες του: Τη «Φθινοπωρινή σονάτα» του Ινγκμαρ Μπέργκμαν, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Οικονόμου, με τις Αννα Βαγενά, Γιασεμή Κηλαηδόνη, Κατερίνα Θεοχάρη και τον Νίκο Νικολάου και την «Αγγέλα Παπάζογλου» του Γιώργη Παπάζογλου, σε θεατρική προσαρμογή και μουσική επιμέλεια Λάμπρου Λιάβα, με την Αννα Βαγενά στο ρόλο της Μικρασιάτισσας τραγουδίστριας.

Στο θέατρο «Πορεία» θα ανέβει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το κείμενο του Πίτερ Μπρουκ και της Marie Helene Estienne «Αυτός που νόμιζε» βασισμένο στο μυθιστόρημα του ουμανιστή νευρολόγου Oliver Sacs «Ο άνθρωπος που μπέρδεψε τη γυναίκα του με ένα καπέλο», σε μετάφραση Δημήτρη Τάρλοου - Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία της αυστριακής Renate Jett. Παίζουν: Γρηγόρης Γαλάτης, Βασίλης Καραμπούλας, Μανώλης Μαυροματάκης, Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Δημήτρης Τάρλοου.

Ο πολυχώρος «Επί Κολωνώ» για τη φετινή περίοδο έχει προγραμματίσει τα εξής: Στην κεντρική σκηνή θα παρουσιαστούν: Για δεύτερη συνεχή χρονιά, το έργο του Γιώργου Παλούμπη «Penalty», σε σκηνοθεσία του ιδίου, με ηθοποιούς της Ομάδας Νάμα. Μία κωμωδία ηθών, που ενώ πραγματεύεται τη ζωή των νέων, ουσιαστικά αποτελεί μια έντονη κριτική στις αξίες της ευρύτερης νεοελληνικής πραγματικότητας. (Παραγωγή Ομάδας ΝΑΜΑ). Από Οκτώβρη μέχρι Γενάρη.

Το μονόπρακτο του βραβευμένου Καναδού συγγραφέα Daniel MacIvor, «Ποτέ Μην Κολυμπάς Μόνος», σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη με τους Πέπη Μοσχοβάκου, Γιάννη Δρίτσα και Δημήτρη Λάλο. Πρόκειται για ένα έργο που πραγματεύεται την ανταγωνιστική φύση των ανδρών. (Παραγωγή Ομάδας ΝΑΜΑ). Από Γενάρη μέχρι Κυριακή Βαΐων.

Στη σκηνή του Black box θα παρουσιαστούν: Από την ομάδα «Φιλιατρό», σε ελεύθερη απόδοση, ένα μονόπρακτο του Jean Cocteau «Το Φάντασμα της Μασσαλίας» σε σκηνοθεσία Βίκου Ναχμία με τους Ιρις Χατζηαντωνίου και Γιώργο Νανούρη. Τραγουδάει ζωντανά η Μαρίνα Σκιαδαρέση. Από αρχές Οκτώβρη μέχρι τέλος Νοέμβρη.

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κομνηνός θα παρουσιάσει τη σπαρταριστή κωμωδία του Ευγένιου Ιονέσκο «Η Φαλακρή τραγουδίστρια». Από 15 Δεκέμβρη μέχρι την Κυριακή των Βαΐων.

Επίσης, στην παιδική σκηνή, η ομάδα BARUTI των Francisco Brito και Βούλας Κούρου θα παρουσιάσει τα «Τρελά μαγειρέματα», μία παράσταση με τεχνική μαριονέτας, γαντόκουκλας, αντικείμενα, ηθοποιός - κούκλα, κοινό - κούκλα. Ενας τρελός μάγειρας δοκιμάζει μια καινούρια συνταγή. Τα συστατικά της: ξύλο, χαρτί, αφρολέξ, χρώματα και μουσικές νότες. Απ' αυτό το περίεργο μείγμα ξεπετάγονται μικρά κωμικά σκετς. Από μέσα Οκτώβρη στην Κεντρική Σκηνή.

Στο θέατρο «Πειραιώς 131» θα ανέβει το καινούριο έργο των Ρέππα - Παπαθανασίου «Μύγα Τσε-τσε». Παίζουν: Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Καίτη Κωνσταντίνου, Μαρία Λεκάκη, Γιάννης Μάνιος, Ασπασία Μηλιαράκη, Λιάνα Παρούση, Γιάννης Τσιμιτσέλης και Τάσος Χαλκιάς.


Σ.Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ