Πέμπτη 4 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέφρασε την ανησυχία της την Τρίτη για τη συνεχιζόμενη «απειλή» επιθέσεων εναντίον πολιτών και συμφερόντων των ΗΠΑ στο εξωτερικό, αναφέρει ανακοινωθέν του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Οι εθνικές εκλογές στο Αφγανιστάν, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τα μέσα Σεπτέμβρη είναι πιθανό να πυροδοτήσουν βίαιες αντι-αμερικανικές πράξεις», προστίθεται στο ανακοινωθέν. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι έχει πληροφορίες για σχεδιαζόμενες επιθέσεις της «Αλ Κάιντα» και συνδεδεμένων με αυτή οργανώσεων στην Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

ΡΙΑΝΤ.-- Ο «νέος» Σαουδάραβας βασιλιάς Αμπντάλα μπεν Αμπντελαζίζ δεσμεύτηκε χτες να «εδραιώσει τη δικαιοσύνη και να υπηρετήσει το λαό» της χώρας, σε ομιλία του μετά το θάνατο του βασιλιά Φαχντ και την άνοδό του στο θρόνο τη Δευτέρα. Ο 74χρονος βασιλιάς - που ασκεί την εξουσία από το 1995...- θα διατηρήσει απαράλλακτες τις βασικές προτεραιότητες της σαουδαραβικής πετρελαϊκής κι εξωτερικής πολιτικής. Την πρόσδεση, δηλαδή, στις ΗΠΑ.

ΒΛΑΝΤΙΚΑΦΚΑΖ.-- Νεκρός βρέθηκε ο υπουργός Οικοδόμησης της Βόρειας Οσετίας της Ρωσίας, μετέδωσε χτες το «Ρία Νοβόστι». Δε δόθηκαν από τις αρχές λεπτομέρειες για τις συνθήκες υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του, αν και, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, φέρεται να «αυτοκτόνησε με κυνηγετικό όπλο».

ΜΠΑΚΟΥ.-- Μια «συμφωνία» για τη μεταφορά, σχεδόν αυτούσιας, της στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ από το Χαναμπάντ του Ουζμπεκιστάν στο Αζερμπαϊτζάν, διαπραγματεύονται Αμερικανοί και Αζέροι αξιωματούχοι, μετέδωσαν χτες αζερικά μέσα ενημέρωσης. Το υπουργείο Εξωτερικών στο Μπακού ανέφερε ότι δεν έχει λάβει σχετικό επίσημο αίτημα - ενώ το υπουργείο Αμύνης χαρακτήριζε το θέμα «κατ' εξοχήν πολιτικό».

ΜΟΣΧΑ.-- Η αποδημία των πτηνών προς δυσμάς το φθινόπωρο ίσως προκαλέσει την εξάπλωση της λεγόμενης γρίπης των πουλερικών στην ευρωπαϊκή Ρωσία, εκτίμησε χτες το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων.

ΧΙΟΥΣΤΟΝ.-- Εξι ώρες διήρκεσαν οι εργασίες επισκευής του διαστημικού λεωφορείου «Discovery» χτες, σε μια «δίχως προηγούμενο» χορογραφία των ρομπότ του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού και των αστροναυτών Στέφεν Ρόμπινσον και Σοϊτσί Νογκούτσι. Σύμφωνα με τη NASA, οι επισκευές του σκάφους - που είχε υποστεί ζημιές από κομμάτια μονωτικού υλικού που είχαν αποκολληθεί κατά την απογείωσή του - ήταν επιτυχείς και η επανείσοδός του στη γήινη ατμόσφαιρα αναμένεται να γίνει με ασφάλεια.

ΤΖΑΜΟΥ/ΜΟΥΜΠΑΪ.-- Δυνάμεις του στρατού σκότωσαν χτες έξι νεαρούς σε ταραχές στο Ινδικό Κασμίρ. Στο μεταξύ, η ινδική Αστυνομία ανακοίνωσε χτες ότι ο απολογισμός των πλημμυρών από τους μουσώνες έφθανε τους 1.023 νεκρούς στο κρατίδιο Μαχαράστρα.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Σε (άλλο ένα) τραγικό δυστύχημα σε ανθρακωρυχείο στην κινεζική επαρχία Χενάν βρήκαν το θάνατο 24 εργαζόμενοι, ενώ αγνοούνταν άλλοι δύο. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 2004 βρήκαν το θάνατο πάνω από 6.000 ανθρακωρύχοι σε εργατικά δυστυχήματα.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η οργάνωση αρωγής Oxfam κάλεσε τους διεθνείς δωρητές να δράσουν άμεσα για να σωθούν οι πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι που κινδυνεύουν από σιτοδεία στο δυτικοαφρικανικό Μάλι, κρούοντας (όπως πριν μία βδομάδα και ο ΟΗΕ) τον κώδωνα του κινδύνου και για άλλες χώρες της δυτικής Αφρικής...

ΣΕΟΥΛ.-- «Σνούπι» είναι το όνομα του πρώτου κλωνοποιημένου σκύλου (ράτσας «Αφγαν») που δημιούργησαν Νοτιοκορεάτες επιστήμονες με επικεφαλής τον Γου-Σουκ Χουάνγκ του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ, που δήλωσε πως «στόχος της έρευνάς μας είναι να δημιουργήσουμε κλωνοποιημένα σκυλιά για να μελετήσουμε τρόπους θεραπείας όχι μόνο για τους ανθρώπους, αλλά και για τα ζώα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Παράπονα» Αρμενίας για τη ρωσική στάση (2022-08-05 00:00:00.0)
ΗΠΑ και ΝΑΤΟ κλιμακώνουν τις πιέσεις (2013-04-13 00:00:00.0)
Αποστολή υφυπουργού για «συνεννοήσεις» στις ΗΠΑ... (2010-06-02 00:00:00.0)
Αμερικανοκινούμενη «κινητικότητα» (2008-10-11 00:00:00.0)
Στρατιωτικές ασκήσεις και σχέδια κυρώσεων ενόψει... (2003-02-18 00:00:00.0)
Προλειαίνουν το έδαφος για την «επόμενη»... κρίση (2003-01-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ