Παρασκευή 5 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Μέτρα παντού ... διά παν ενδεχόμενο

Ξαναχτύπησε η ...Αλ Κάιντα με τηλεοπτικό μήνυμα

Καθημερινή εικόνα στο Λονδίνο

Associated Press

Καθημερινή εικόνα στο Λονδίνο
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΡΩΜΗ - ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί και με αυτόματα όπλα περιπολούσαν χτες σε κάθε γωνιά της βρετανικής πρωτεύουσας... «διά παν ενδεχόμενο». Ηδη, σε καθημερινή βάση, το κόστος για τις περιπολίες μεταφράζεται σε περίπου 850.000 ευρώ ενώ, σύμφωνα με τους Times, αν η κρίση επιμηκυνθεί, δεν αποκλείεται να κληθούν οι δημότες του Λονδίνου να καταβάλλουν «φόρο τρομοκρατίας» μαζί με τα δημοτικά τέλη!

Υπό κράτηση τέθηκε χτες ο πρώτος εκ των υπόπτων. Οι αρχές άσκησαν την πρώτη ποινική δίωξη εναντίον του 23χρονου Ισμαήλ Αμπντουραχμάν, που κατηγορείται με βάση την αντιτρομοκρατική νομοθεσία για «απόκρυψη στοιχείων» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη σύλληψη βομβιστή. Δηλαδή, απλά γιατί δεν έγινε χαφιές...

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ιμάμηδων και Τεμενών της Βρετανίας, Ζάκι Μπαντάουι, συνέστησε στις μουσουλμάνες της χώρας να μη φοράνε την παραδοσιακή ισλαμική μαντίλα εάν φοβούνται ότι θα γίνουν στόχος επιθέσεων. Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχουν υπερ-εξαπλασιαστεί τα περιστατικά βίαιης επίθεσης, εξύβρισης και φθοράς ξένης περιουσίας με θύματα μουσουλμάνους.

Οσο για τον δήμαρχο του Λονδίνου, «κόκκινο» Κένι, Κεν Λίβινγκστον ξαναχτύπησε. Αυτή τη φορά δε δικαίωσε τους αστυνομικούς που δολοφόνησαν τον Βραζιλιάνο Ζαν Τσαρλς ντε Μενέσες... «η προστασία του Λονδίνου από τους τρομοκράτες προϋποθέτει αποτελεσματική εργασία από την πλευρά της αστυνομίας, η οποία θα εξασφαλιστεί με την υποστήριξη των "κοινοτήτων", καθώς και με αποχώρηση από το Ιράκ. Ολα αυτά συνδέονται», τονίζει ο Λίβινγκστον με άρθρο του στην εφημερίδα Guardian. Μάλιστα ο δήμαρχος του Λονδίνου παραλλήλισε τις σχέσεις του αμερικανικού στρατού με τον ιρακινό λαό με τις σχέσεις ανάμεσα στη βρετανική αστυνομία και τη μουσουλμανική μειονότητα στη Βρετανία... «ο λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ δεν καταφέρνουν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση στο Ιράκ είναι ο ίδιος που εμποδίζει τη διατήρηση της τάξης στη Βρετανία: Η ενημέρωση». Χρειάζονται σχόλια;

Παράλληλα, ο μόνιμος εκπρόσωπος της Βρετανίας στα Ηνωμένα Εθνη, Εμιερ Τζόουνς Πάρι κάλεσε τα μέλη του ΟΗΕ να συμφωνήσουν άμεσα στον ορισμό της τρομοκρατίας, δίνοντας το μήνυμα της αποφασιστικότητας για την αντιμετώπισή της. Η συζήτηση για το θέμα αναμένεται να αποτελέσει μέρος των συζητήσεων στη γενική συνέλευση τον Σεπτέμβριο, για την προβλεπόμενη μεταρρύθμιση του Οργανισμού.

Λάδι στη φωτιά της τρομολαγνείας, όλως τυχαία, ρίχνει και βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο «υπαρχηγός» της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, να προειδοποιεί τους Βρετανούς και συλλήβδην Δυτικούς με νέα χτυπήματα, εξαιτίας της πολιτικής του Τόνι Μπλερ. Σύμφωνα με το Reuters, στο βίντεο ο Αλ Ζαουάχρι εμφανίζεται να λέει ότι η πολιτική του Βρετανού πρωθυπουργού θα προκαλέσει περισσότερη καταστροφή στους Βρετανούς. Σημειώνει, επίσης, ότι τα δυτικά κράτη αντί να δεχτούν την ανακωχή «χύσατε ποταμούς αίματος στις χώρες μας και εμείς ανατινάξαμε τα ηφαίστεια αγανάκτησης στις χώρες σας».

Εν τω μεταξύ, η ακροαματική διαδικασία για την έκδοση του Χαμντί Ισαάκ, μετά το βρετανικό αίτημα, ορίστηκε χθες από τον Ιταλό δικαστή Ντομένικο Μιτσέλι την 17η Αυγούστου. Τέλος, Φιλανδία και Σουηδία προετοιμάζονται για τη θέσπιση νέων δρακόντειων αντιτρομοκρατικών μέτρων, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, που σημειώνει ότι ανάλογες προσπάθειες ειδικά στη Σουηδία δεν είχαν καμία τύχη την τελευταία πενταετία, εξαιτίας των σφοδρών αντιδράσεων οργανώσεων και φορέων για την προάσπιση των δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ