Παρασκευή 5 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Σε ολισθηρό δρόμο ΕΕ και ΗΠΑ

Ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Λευκορωσίας

Χτες, Πέμπτη 4 του Αυγούστου, το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τη στάση της ΕΕ και των ΗΠΑ για το δήθεν «πολωνικό ζήτημα», που, όπως σημειώνεται, «επινοήθηκε» κι αντανακλά την πολιτική των δύο μέτρων και σταθμών την οποία ακολουθούν στις διεθνείς σχέσεις οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

«Ο ισχυρισμός της ΕΕ και των ΗΠΑ, ότι δήθεν υπάρχει στη Λευκορωσία διωγμός των μην κυβερνητικών οργανώσεων, είναι πλήρως επινοημένος και καταφανώς αντανακλά την πολιτική των δύο μέτρων και σταθμών, που ακολουθούν η ΕΕ και οι ΗΠΑ. Σχετικοί ισχυρισμοί είχαν και στο παρελθόν απαντηθεί ανάλογα από την κυβέρνηση της Λευκορωσίας», τονίζεται στην ανακοίνωση του λευκορωσικού ΥΠΕΞ, που προσθέτει:

«Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι προσπάθειες των ΗΠΑ - ΕΕ να παίξουν το "διεθνικό χαρτί". Προβλήματα εθνικών μειονοτήτων στη Λευκορωσία δεν υπάρχουν, όπως και δεν υπάρχει σ' αυτή τη σφαίρα καμία παραβίαση των υποχρεώσεων της λευκορωσικής πλευράς στα πλαίσια του ΟΑΣΕ. Ομως η ΕΕ από μόνη της ανοίγει το κουτί της Πανδώρας και ουσιαστικά προκαλεί διεθνή συζήτηση για την τήρηση των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων στην ίδια την ΕΕ», σημειώνεται στο ντοκουμέντο, αφήνοντας έτσι υπονοούμενο για την κατάσταση των ρωσόφωνων στις γειτονικές με τη Λευκορωσία χώρες της Βαλτικής, που εντάχθηκαν στην ΕΕ.

«Οι προσπάθειες να χειραγωγηθεί η "Ενωση Πολωνών της Λευκορωσίας", με στόχο την τεχνητή αντιπαράθεση με τη σημερινή εξουσία, δεν είναι τίποτα άλλο από μια χοντροκομμένη κι απροκάλυπτη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του κυρίαρχου κράτους μας.

Η ΕΕ, υποστηρίζοντας τις αβάσιμες κατηγορίες ενός μέλους της κατά της Λευκορωσίας, βαδίζει στον ολισθηρό δρόμο της ανάφλεξης του διεθνικού μίσους στα σύνορά της, κάτι που ριζικά έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές, που η ίδια διακηρύσσει, της καλής γειτονίας. Αυτό έχει υπόψη της η ΕΕ όταν κάνει λόγο για "καλή γειτονία", υποκριτικά λυπούμενη για το ότι δήθεν η Λευκορωσία δεν κάνει χρήση αυτού του πλεονεκτήματος;

Το ποια σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν, σε αντίθεση με τη Λευκορωσία, οι εθνικές μειονότητες σε ορισμένα νέα κράτη - μέλη της ΕΕ, είναι γνωστό σε όλους. Το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας θεωρεί αναγκαίο να σημειώσει πως τόσο η ανακοίνωση της προεδρίας της ΕΕ όσο και του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, για άλλη μια φορά μαρτυρούν την επιδίωξη να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε αφορμή για την άσκηση πολιτικής πίεσης στη χώρα μας», καταλήγει η ανακοίνωση.


Ι. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανεβαίνει η ένταση στα σύνορα στις «πλάτες» των μεταναστών (2021-11-10 00:00:00.0)
Νέο επεισόδιο στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση για την «πορεία» της Λευκορωσίας (2021-05-25 00:00:00.0)
«Οι ΗΠΑ παίζουν καθοριστικό ρόλο στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις» (2020-09-17 00:00:00.0)
Καταδικάζει τις ξένες επεμβάσεις στη Λευκορωσία - Ο λαός να οργανώσει την αυτοτελή του πάλη (2020-08-18 00:00:00.0)
Σε ενέργεια η αμερικανική «Πράξη» (2004-10-22 00:00:00.0)
Σύλληψη Αμερικανού χρηματοδότη της αντιπολίτευσης (2004-10-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ