Κυριακή 7 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΥΒΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ
Με επιτυχία ολοκλήρωσε την αποστολή του

Απο παλιότερη εκδήλωση αληλεγγύης στο Μεξικό. Οι «Πάστορες για την Ειρήνη» είναι άλλη μια πολυεθνική έκφραση αλληλεγύης
Απο παλιότερη εκδήλωση αληλεγγύης στο Μεξικό. Οι «Πάστορες για την Ειρήνη» είναι άλλη μια πολυεθνική έκφραση αλληλεγύης
Ολοκλήρωσε με επιτυχία την αποστολή του το 16ο Καραβάνι Φιλίας και Αλληλεγγύης προς την Κούβα, που διοργανώνουν κάθε χρόνο από το 1992 οι «Πάστορες για την Ειρήνη» και τα μέλη του επέστρεψαν την 1η Αυγούστου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα νεότερο για τα αντικείμενα που έχουν κατασχεθεί από τις αρχές την περασμένη εβδομάδα.

Τα μέλη του Καραβανιού, με ικανοποίηση και υψηλή διάθεση για παραπέρα δράση, πέρασαν τα σύνορα του Μεξικού προς τις ΗΠΑ, όπου τους συνάντησαν αξιωματούχοι της Ασφάλειας. Χρειάστηκαν περίπου 3 ώρες για να τους ανακρίνουν για τις λεπτομέρειες του ταξιδιού τους και άλλες δύο ώρες για να ψάξουν κάθε αντικείμενο από τις προσωπικές αποσκευές τους. Στο τέλος όμως, τίποτα δεν κατασχέθηκε, και όλοι πλέον βρίσκονται στο έδαφος των ΗΠΑ.

«Παίρνοντας υπόψη ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε σκοπό να μας σταματήσει φέτος, η σημερινή μέρα αποτελεί μια ολοκληρωτική νίκη για μας», δήλωσε ο Αιδ. Λούσιους Ουόκερ, εκτελεστικός διευθυντής του «IFCO - Πάστορες για την Ειρήνη». «Είναι ξεκάθαρο πως η κατακραυγή του λαού για την κατάσχεση των αντικειμένων που είχε γίνει πέρσι, ανάγκασε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να κάνει πίσω όταν τους συναντήσαμε σήμερα στα σύνορα».

Υπενθυμίζεται ότι περίπου 140 τόνοι βοήθειας για την Κούβα πέρασαν από τα σύνορα των ΗΠΑ την περασμένη βδομάδα. Ωστόσο, αξιωματούχοι του υπουργείου Εμπορίου κατέσχεσαν 43 κούτες με υλικά όπως πληκτρολόγια, καλώδια, μόντεμ, και μεταχειρισμένους υπολογιστές. Ομως, αρκετά μέλη του Καραβανιού πέρασαν τα σύνορα περπατώντας και μεταφέροντας πατερίτσες, καροτσάκια αναπήρου και άλλες ιατρικές προμήθειες από ένα λεωφορείο του Καραβανιού. Την ίδια στιγμή, τα υπόλοιπα μέλη πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία στα σύνορα.

Αλλες 75 κούτες παραμένουν στα σύνορα του Τέξας μαζί με μια μικρή ομάδα μελών του Καραβανιού που οργανώνουν μια εθνική καμπάνια για να αποδεσμευτούν και να αποσταλούν τελικά στην Κούβα. Ηδη η καμπάνια αυτή έχει βρει την υποστήριξη των Αμερικανών. Ο Αιδ. Ουόκερ, μιλώντας τηλεφωνικά με την «Πρένσα Λατίνα» επισήμανε ότι η καμπάνια αυτή υποστηρίζεται και από κάποια μέλη του Κογκρέσου, ενώ υπάρχουν και δημοσιεύματα εφημερίδων που καλύπτουν θετικά την όλη υπόθεση.

«Είναι ένας αγώνας. Θα μας πάρει χρόνο, αλλά βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μέχρι να νικήσουμε», πρόσθεσε. «Εμπνεόμαστε από την ευγένεια του κουβανικού λαού και δραστηριοποιούμαστε με την ιδέα ότι μπορούμε να βοηθήσουμε έναν λαό στον αγώνα του για πραγματική ελευθερία και αξιοπρέπεια».

«Η επίσκεψή μας στην Κούβα έχει τεράστια σημασία», είπε ο Αιδ. Τόμας Σμιθ, προέδρος του ΔΣ των «IFCO/Πάστορες για την Ειρήνη». «Κάθε φορά που επισκεπτόμαστε την Κούβα σπάμε το ενημερωτικό εμπάργκο».

Οι «Πάστορες για την Ειρήνη» ως ηθική αρχή αρνούνται να ζητήσουν ειδική άδεια για να ταξιδέψουν ή και να παραδώσουν την ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν μαζέψει, στην Κούβα. «Η Κούβα δεν είναι εχθρός μας, και η Κούβα δεν αποτελεί απειλή. Αρνούμαστε να είμαστε συνένοχοι στο στόχο της κυβέρνησης Μπους να εξαναγκάσει την Κούβα να υιοθετήσει μια λεγόμενη "ελεύθερη αγορά" όπου θα κυριαρχούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ», επισήμανε ο Αιδ. Ουόκερ.

Από το 1992 που οι «Πάστορες για την Ειρήνη» έχουν μεταφέρει με τα Καραβάνια τους σχεδόν 2.500 τόνους υλικών στην Κούβα, δεν έχουν ζητήσει καμία ειδική άδεια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. «Αλλά φέτος, κάτι άλλαξε: μάθαμε ότι "υψηλά ιστάμενοι" κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποφάσισαν ότι φέτος το Καραβάνι των "Παστόρων για την Ειρήνη" δε θα περάσει», τόνισε ο Αιδ. Ουόκερ. «Ηδη έχουμε αποδείξει πως έκαναν λάθος: το 95% των υλικών του Καραβανιού ήδη βρίσκεται στην Κούβα. Τώρα είμαστε αποφασισμένοι να στείλουμε και τους υπολογιστές μας στην Κούβα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ