Τετάρτη 10 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Συνένοχοι στο ξεπούλημα κυβέρνηση και κεφάλαιο

Να δώσουν με την πάλη τους απάντηση στην προκλητική παραχώρηση περιουσίας του ΟΕΚ στον Λάτση, καλεί τους εργαζόμενους η ταξική Ομοσπονδία

Το μεγαθήριο του Λάτση, την περίοδο της ανέγερσής του μέσα στο οικόπεδο - «φιλέτο» του ΟΕΚ. Σ' αυτό το γιαπί, το Δεκέμβρη του 2003, ένας Αλβανός οικοδόμος βρήκε το θάνατο, «χτίζοντας» τα μελλοντικά υπερκέρδη του μεγαλοεπιχειρηματία...
Το μεγαθήριο του Λάτση, την περίοδο της ανέγερσής του μέσα στο οικόπεδο - «φιλέτο» του ΟΕΚ. Σ' αυτό το γιαπί, το Δεκέμβρη του 2003, ένας Αλβανός οικοδόμος βρήκε το θάνατο, «χτίζοντας» τα μελλοντικά υπερκέρδη του μεγαλοεπιχειρηματία...
«Σκάνδαλο πρώτου μεγέθους» χαρακτηρίζει η Ομοσπονδία Οικοδόμων το χάρισμα οικοπέδου - φιλέτο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), που βρίσκεται πίσω από το Ολυμπιακό Στάδιο (ΟΑΚΑ) στον Λάτση, μέσω του Δήμου Αμαρουσίου και με διαδικασίες διευκόλυνσης του ομίλου του. Η ταξική Ομοσπονδία, η οποία είχε εξ αρχής διεκδικήσει να ανεγερθούν στο χώρο εργατικές κατοικίες για τους δικαιούχους του ΟΕΚ, καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα από το προκλητικό ξεπούλημα της περιουσίας του Οργανισμού και να εντείνουν την πάλη τους ενάντια στην πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων στην ανακοίνωσή της καταλογίζει σοβαρότατες ευθύνες γι' αυτό το σκάνδαλο «τόσο στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, που είναι και το εποπτεύον υπουργείο, όσο και στην ηγεσία του ΟΕΚ. Κι αυτό γιατί:

  • Για πολλά χρόνια το ταξικό κίνημα πάλευε, ο συγκεκριμένος χώρος να μπει στο σχέδιο και να γίνουν εκεί εργατικές κατοικίες. Ολες όμως οι κυβερνήσεις κώφευαν και απ' ό,τι φαίνεται, όχι τυχαία.
  • Επέτρεψαν στο Λάτση την οικοδόμηση του οικοπέδου 44.000 τ.μ., στο οποίο κατασκεύασε εμπορικό κέντρο 58.500 τ.μ. για ενοικίαση και 90.000 τ.μ. υπόγειους χώρους, χωρίς να έχει γίνει καν μεταβίβαση, χωρίς ο Οργανισμός «να πάρει δεκάρα».
  • Δεν έγινε καμιά ουσιαστική οικονομοτεχνική μελέτη για το αν είναι συμφέρουσα για τον Οργανισμό η πρόταση της εταιρίας «Lamda Development SA» συμφερόντων του Λάτση, αντί του αυτοτελούς κτιρίου γραφείων ωφέλιμης επιφάνειας 12.000 τ.μ. και 300 θέσεων στάθμευσης, που ήταν η αρχική συμφωνία, να μετατραπεί σε 12 δισ. δραχμές.

«Δε χωράει αμφιβολία - συνεχίζει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας - ότι όλα έγιναν στη βάση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Η κυβέρνηση, η ηγεσία του Οργανισμού, λειτουργώντας σαν μάνατζερ του Λάτση, του εξασφάλισαν τεράστια κέρδη σε βάρος των δικαιούχων εργαζομένων.

Η σημερινή κυβέρνηση, το υπουργείο Απασχόλησης και η ηγεσία του ΟΕΚ, επιφορτίζονται με τεράστιες πολιτικές ευθύνες για να πληρώσουν οι υπεύθυνοι που βρίσκονται πίσω απ' αυτό το νέο σκάνδαλο που ξέσπασε στον Οργανισμό. Είναι σίγουρο ότι υπάρχουν πολιτικές και ποινικές ευθύνες, που πρέπει να αποδοθούν».

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων τονίζει ότι επιβάλλεται να σταματήσει κάθε διαδικασία μεταβίβασης του ακινήτου στην εταιρία «Lamda Development SA», να αποζημιωθεί ο Οργανισμός με βάση το συμφέρον των δικαιούχων του Οργανισμού και όχι του κεφαλαίου. Και ξεκαθαρίζει στους εργαζόμενους ότι «Η συμφωνία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για το ξεπούλημα των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, δε νομιμοποιεί την κυβέρνηση και την ηγεσία του ΟΕΚ να παραχωρήσουν το "φιλέτο" - περιουσία των δικαιούχων του ΟΕΚ στον όμιλο Λάτση, μέσω των Ολυμπιακών ακινήτων, παίζοντας το ρόλο του Ποντίου Πιλάτου».

«Είναι πλέον "ηλίου φαεινότερο" ότι αυτή η πολιτική, αυτή η λειτουργία του Οργανισμού είναι ξένη προς τα συμφέροντα των εργαζομένων», σημειώνει η Ομοσπονδία και καλεί τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση, ετοιμότητα και αγώνα για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης και του κεφαλαίου.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα, «να καταδικάσουν και να απορρίψουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Να παλέψουν για τη μετατροπή του Οργανισμού σε φορέα κατασκευής λαϊκής κατοικίας. Να παλέψουν για να είναι η κατοικία δικαίωμα, κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Να παλέψουν για να απαλλαγεί ο λαός από αυτούς που θησαυρίζουν στην πλάτη του», καταλήγει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ