Τετάρτη 10 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
16ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
Στιγμιότυπα

Ευχάριστες εκπλήξεις περίμεναν τα μέλη της ΚΝΕ σε αυτήν την πρώτη επίσημη μέρα συνάντησης των αποστολών όλων των χωρών. «Viva Grecia!» άκουγαν συχνά πυκνά καθώς προχώραγαν, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που τρύπωναν ανάμεσα στους Ελληνες αντιπροσώπους για να φωτογραφηθούν μαζί τους!

Με περηφάνια δεχτήκαμε τη μεγάλη απήχηση που έχει η ΚΝΕ και το ΚΚΕ, ως δυνάμεις με γνωστή και συνεπή δράση στο παγκόσμιο κίνημα, αποκρινόμενοι με σηκωμένη τη γροθιά μας όταν μέλη της γερμανικής νεολαιίστικής οργάνωσης SDAJ φώναζαν «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη», ενώ μέλη της ισπανικής αντιπροσωπείας σε σπαστά ελληνικά μας χαιρετούσαν λέγοντας «Κάπα Κάπα Ε» και «Κάπα Νι Εψιλον». Μεγάλη και ευχάριστη η έκπληξη όταν Βενεζουελανοί μέσα στο χώρο της τελετής έναρξης φώναζαν μαζί μας «ΚΚΕ το κόμμα σου λαέ»!

****

Η συνάντηση ήταν τυχαία, πριν ακόμα ξεκινήσει η διαδήλωση, αλλά είναι σίγουρο πως όλοι οι Ελληνες την περιμέναμε. Είκοσι ολόκληρα λεπτά, κι ενώ οι 1.500 Κουβανοί αντιπρόσωποι - διαφόρων ηλικιών - περνούσαν από δίπλα μας, οι δυο αποστολές «πλημμύρισαν» το γύρω χώρο: Ξεσήκωνε τους Κουβανούς το άκουσμα του «Nuestro futuro no es capitalista, es el mundo nuevo, el mundo socialista» (το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός) που εξέφραζε την πίστη των Ελλήνων συντρόφων τους στη σοσιαλιστική προοπτική. Κι αποκρίνονταν με διάπλατα χαμόγελα, με τα εκατοντάδες σημαιάκια που μας μοίραζαν, που δεν έπαψαν να κυματίζουν, ακολουθώντας κι αυτοί το ίδιο σύνθημα και δυνάμωναν οι φωνές όλων. «Viva Cuba!», φώναζαν οι Ελληνες. «Cuba, Venezuela, una sola bandera» (Κούβα, Βενεζουέλα μια μόνο σημαία), επέμεναν οι Κουβανοί. «Patria o Muerte» (πατρίδα ή θάνατος), συνέχιζαν οι Ελληνες. «Venceremos!» (Θα νικήσουμε) συμπλήρωναν οι Κουβανοί. Δεν ήταν «τυχαία». Ούτε το αδελφικό κλίμα, ούτε ο ενθουσιασμός, ούτε η αδιάκοπη «συζήτηση». Ηταν το γνήσιο, συνειδητό «παρών» αλληλεγγύης του δικού μας λαού, σε ένα λαό που πεισματικά διεκδικεί όσα του ανήκουν...

Στους ίδιους τόνους ήταν και η «συνομιλία» μεταξύ των Κουβανών και των Βενεζουελανών, όταν οι τελευταίοι τους υποδέχτηκαν την ώρα που η κουβανική αποστολή πλησίαζε την κεντρική εξέδρα. Ολοι μαζί φώναζαν ότι «Κούβα - Βενεζουέλα μια μόνο σημαία», περήφανοι για τη συνεργασία ανάμεσα στις χώρες τους και τη φιλία των λαών τους. Οι Κουβανοί ξεκαθάρισαν «Socialismo o muerte» (Σοσιαλισμός ή θάνατος) και οι Βενεζουελανοί ανταπέδωσαν δηλώνοντας «Venceremos»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ