Πέμπτη 11 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
«ΑΠΟΦΑΣΗ»
Συνεχίζεται ο εμπαιγμός των εργαζομένων

Στον υπουργό Απασχόλησης τους παραπέμπει ο Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας σε Αναφορά που κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ

Ο εμπαιγμός των 85 εργαζομένων της εφημερίδας «Η Απόφαση» συνεχίζεται με τον υπουργό Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλο, να τους παραπέμπει στον υπουργό Απασχόλησης, Π. Παναγιωτόπουλο, στην Επιθεώρηση Εργασίας και στα αρμόδια δικαστήρια για την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας τους. Αυτό προκύπτει από απάντηση του υπουργού Επικρατείας στην Αναφορά, που κατέθεσαν στη Βουλή στις 12/7/2005 με τα αιτήματα των εργαζομένων οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, Ε. Παντελάκη και Τ. Τσιόγκας προς τους αρμόδιους υπουργούς.

Συγκεκριμένα, σε έγγραφο των αρμοδίων του υπουργείου Επικρατείας που επισυνάπτεται στο έγγραφο του Θ. Ρουσόπουλου προς τους βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρεται: «Η εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων των εργαζομένων και εν γένει της εργατικής νομοθεσίας είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Απασχόλησης, της Επιθεώρησης Εργασίας και των αρμοδίων δικαστηρίων». Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται επίσης η θέση της κυβέρνησης - όπως αυτή διατυπώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Θ. Ρουσόπουλο - ότι «θα πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις των νόμων, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν ένα περιβάλλον στο οποίο θα μπορούν να αποδώσουν, χωρίς να γίνονται υποκείμενα εκμετάλλευσης κανενός».

Ομως, οι εργαζόμενοι έχουν γίνει «υποκείμενα εκμετάλλευσης» τόσο από την εργοδοσία όσο και από την ίδια την κυβέρνηση, η οποία «νίπτει τας χείρας της», ανέχεται και επιτρέπει να συνεχίζεται η απαράδεκτη αυτή κατάσταση σε βάρος των εργαζομένων, οι οποίοι κινδυνεύουν να πεταχτούν στο δρόμο.

Στο μεταξύ, σε αδιέξοδο βρίσκονται οι 85 εργαζόμενοι στην «Απόφαση», οι οποίοι συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας που ξεκίνησαν στις 22 του Ιούλη, διεκδικώντας δεδουλευμένα μηνών, το επίδομα αδείας τους, την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Από την άλλη πλευρά, η εργοδοσία κρύβει το πραγματικό της πρόσωπο με διαδοχικές μεταβολές στη μετοχική σύνθεση της εταιρίας.

Οι εργαζόμενοι ζητούν την παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού για τις ΑΕ, Δ. Σιούφα, για να αποκαλυφθεί το πραγματικό πρόσωπο της ιδιοκτησίας στην εφημερίδα. Επίσης, ζητούν την παρέμβαση του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Α. Πιλάβιου, για τις εισηγμένες Ανώνυμες Εταιρίες και τις ευθύνες των διοικήσεών τους για συγγενικές τους επιχειρήσεις και δραστηριότητες, αφού η ΑΕ «Εκδόσεις Πάνος Καραγιάννης», στην οποία ανήκει η «Απόφαση», αποτελεί συγγενική επιχειρηματική δραστηριότητα της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο εταιρίας «ALCO» του επιχειρηματικού ομίλου του Θ. Τζώρτζη. Ζητούν δε και την άμεση παρέμβαση των υπουργών Τύπου και Απασχόλησης, Θ. Ρουσόπουλου και Π. Παναγιωτόπουλου, αντίστοιχα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ