Κυριακή 14 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
«Χαράτσι» και για το νερό άρδευσης!

Στο πλαίσιο της πολιτικής εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών και ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών η κυβέρνηση επιβάλλει στους παραγωγούς της Θεσσαλίας να πληρώνουν πανάκριβα για το πότισμα των χωραφιών τους

«Χαράτσι» και στο νερό για την άρδευση, επιβάλλει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της πολιτικής εμπορευματοποίησης των πάντων και για την πιο γρήγορη προώθηση της πολιτικής ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών. Οπως ανακοίνωσε, την περασμένη βδομάδα, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Φ. Γκούπας, από τη νέα καλλιεργητική περίοδο, κανένας αγρότης δε θα παίρνει νερό από το φράγμα Σμοκόβου, χωρίς να πληρώνει. Από δω και πέρα - ανέφερε - το νερό που θα χρειάζεται ανά στρέμμα κάθε καλλιεργητής θα το πληρώνει σε κάποιο κόστος και πάνω από αυτό το όριο η τιμή του θ' ανεβαίνει τόσο που θα είναι απαγορευτική.

Με την απόφαση της κυβέρνησης, το νερό για άρδευση - όπως κι εκείνο που χρησιμοποιείται για ύδρευση - μετατρέπεται από φυσικό, κοινωνικό αγαθό σε πανάκριβο εμπόρευμα, το οποίο αδυνατούν να εξασφαλίσουν οι αγρότες. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί κι άλλο η παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα και ακόμα πιο πολλοί μικροί και μεσαίοι αγρότες να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους, ή να τα πουλήσουν για ένα κομμάτι ψωμί. Ετσι, θα επιταχυνθεί ο ρυθμός συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών, που είναι και ο στόχος της κυβέρνησης και της ΕΕ, στο πλαίσιο της πολιτικής πλήρους καπιταλιστικοποίησης της ελληνικής αγροτικής οικονομίας.

Η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη τη λειψυδρία που επικρατεί, εδώ και χρόνια, στη Θεσσαλία, εκβιάζει τους αγρότες ν' αποδεχτούν το νέο «χαράτσι» για το νερό άρδευσης. Ομως, η ίδια - όπως και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - ευθύνεται για την έλλειψη νερού. Οι κυβερνήσεις του δικομματισμού εμπαίζουν, για δεκαετίες, τους Θεσσαλούς παραγωγούς, υποσχόμενες συνεχώς την εκτροπή του Αχελώου, χωρίς ποτέ να γίνεται, δεν προχωρούν την κατασκευή των άλλων εγγειοβελτιωτικών, αρδευτικών και αντιπλημμυρικών έργων, με αποτέλεσμα πότε να καίγεται ο θεσσαλικός κάμπος και πότε να πλημμυρίζει. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το φράγμα του Σμοκόβου δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, αν και ξεκίνησε πριν από 40 χρόνια και κανείς δεν εγγυάται ότι θα ολοκληρωθεί γρήγορα. Παρ' όλα αυτά, οι παραγωγοί θα κληθούν να πληρώσουν το «χαράτσι» για το νερό από φέτος.

To KKE

Σε ανακοίνωσή της, σχετικά με την αναγγελία του Περιφερειάρχη, η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, επισημαίνει, ανάμεσα στα άλλα ότι «η λογική της εμπορευματοποίησης των πάντων, που σε τελευταία ανάλυση τη "νύφη πληρώνει" ο εργάτης, ο μικρομεσαίος αγρότης και ΕΒΕ, διαπερνά κάθε ενέργεια της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως έκανε και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ». Κι αφού υπενθυμίζει ότι προεκλογικά η ΝΔ δημαγωγούσε για τα προβλήματα των αγροτών, υποσχόμενη ότι θα τα αντιμετωπίσει, ενώ, τώρα, ακολουθεί πιστά την ίδια καταστροφική πολιτική, που εφάρμοζε και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και λόγω των αντιθέσεων και της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, γίνεται πιο επιθετική απέναντι στα δικαιώματα του λαού, τονίζει: «Εάν σήμερα προχωρά στην αγοραπωλησία των φυσικών πόρων, όπως τα νερά του Σμοκόβου, αύριο θα κάνει ακόμα χειρότερα, εάν δεν τη σταματήσει η δύναμη του λαϊκού κινήματος».

Σημειώνοντας ότι οι αρνητικές εξελίξεις για τα λαϊκά συμφέροντα θα ανακοπούν εφόσον αποδυναμωθούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και δυναμώσει αποφασιστικά το ΚΚΕ, σε όλα τα επίπεδα, (Βουλή, μαζικό κίνημα, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Συνεταιρισμοί), η ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, τονίζει ότι «αυτό θα δώσει φτερά στο κίνημα και θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις να συγκροτηθεί η λαϊκή συμμαχία, που θα διεκδικήσει την εξουσία για να εφαρμόσει, με εργαλείο τον τομέα της λαϊκής οικονομίας, μια πραγματικά φιλολαϊκή πολιτική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ