Παρασκευή 12 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ευρήματα στην Αρχαία Αγορά

Θησαυρός αργυρών αθηναϊκών νομισμάτων του 4ου αι. π.Χ. αποκαλύφθηκε στις 21/7 κατά την ανασκαφή που διενεργείται από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αρχαία Αγορά και συγκεκριμένα κατά τις διερευνητικές τομές στην περιοχή του κτιρίου γνωστού ως Στρατηγείο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού ο αριθμός των νομισμάτων δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, αλλά το συνολικό βάρος τους ξεπερνά τα 5 χιλιόγραμμα. Επιπλέον «στο ίδιο σύνολο φαίνεται να ανήκουν 45 ακόμα αργυρά νομίσματα, κυρίως τετράδραχμα του 5ου αι. π.Χ., τα οποία βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες στις επιχώσεις του ιδίου κτιρίου».

Το εύρημα έχει εξαιρετική σημασία κατά τους αρχαιολόγους, «καθώς ο αριθμός των αργυρών νομισμάτων που έχουν αποκαλυφθεί, κατά τις ανασκαφές στην Αγορά, είναι περιορισμένος και ελάχιστοι είναι οι θησαυροί που μέχρι σήμερα έχουν έρθει στο φως». Η μελέτη του συγκεκριμένου υλικού «θα δώσει χρησιμότατες πληροφορίες για την αθηναϊκή νομισματοκοπία και τις οικονομικές δραστηριότητες της εποχής. Η ερμηνεία του ευρήματος θα συμβάλλει επίσης στη μελέτη του κτιρίου που έχει ταυτιστεί με την έδρα των στρατηγών του αθηναϊκού κράτους. Τέλος, ο θησαυρός επιβεβαιώνει την οικονομική ανάκαμψη του αθηναϊκού κράτους κατά τον 4ο αι. π.Χ.».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ