Κυριακή 14 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΞΕΝΩΝΕΣ - ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΑ
Το προκάλυμμα της ιδιωτικοποίησης

Οι εργαζόμενοι στις δομές αποασυλοποίησης βιώνουν από πρώτο χέρι τις συνέπειες από τη γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης

Στο περιθώριο βάζει η κυρίαρχη πολιτική τις πραγματικές ανάγκες των ψυχικά πασχόντων και των οικογενειών τους, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ιδιωτών στο χώρο της Υγείας
Στο περιθώριο βάζει η κυρίαρχη πολιτική τις πραγματικές ανάγκες των ψυχικά πασχόντων και των οικογενειών τους, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ιδιωτών στο χώρο της Υγείας
Μερική απασχόληση, ευέλικτο ωράριο, συμβάσεις εργασίας στα όρια της φτώχειας, απολύσεις, συνεχής ανασφάλεια και εργοδοτική τρομοκρατία, απλήρωτη εργασία με πρόσχημα τον εθελοντισμό, είναι η πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στις δομές αποασυλοποίησης που λειτουργούν οι αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες. Αλλά και οι απαραίτητες υπηρεσίες για τους ψυχικά πάσχοντες, συρρικνώνονται με τη μείωση των κονδυλίων που παίρνουν οι ιδιώτες, κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι υπεύθυνοι των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που έχουν αναλάβει τα προγράμματα αποασυλοποίησης συμπεριφέρονται ως κλασικοί εργοδότες που προσπαθούν να μειώσουν το «μισθολογικό κόστος» του προσωπικού που απασχολούν, αλλά και αντιμετωπίζοντας τους ίδιους τους ψυχικά ασθενείς ως άψυχες, αριθμητικές μονάδες σε υπολογισμούς του κόστους από τη νοσηλεία τους μέχρι τα έξοδα κηδείας τους.

Για παράδειγμα, οι φορείς των δομών θέτουν ως θέμα να μην πληρώνουν τις αμοιβές εργασίας στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα γιατί είναι ψηλότερα από τις αμοιβές που προβλέπονται στο πρόγραμμα «Ψυχαργώς» και είναι: 1.350 ευρώ για το επιστημονικό προσωπικό, 1.100 για το νοσηλευτικό και 1.000 για το λοιπό βοηθητικό προσωπικό. Επίσης ζητούν να μην πληρώνουν νοσοκομειακά επιδόματα (20%).

Αυτή η δραματική κατάσταση στις δομές αποασυλοποίησης αποτυπώθηκε σε σύσκεψη που διοργάνωσε το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, τον περασμένο Ιούνη, μετά την κινητοποίηση εργαζόμενων στην ειδική αγωγή και τους ξενώνες και γονέων και κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) στο υπουργείο Υγείας. Η σύσκεψη έγινε με στόχο τη συσπείρωση των εργαζόμενων του χώρου σε αγωνιστικό προσανατολισμό, για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, για να μη γίνει καμιά απόλυση, αλλά και με στόχο να περάσουν οι δομές της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης εξ ολοκλήρου στην ευθύνη του κράτους και να καταργηθεί κάθε μορφή επιχειρηματικής δράσης στον ευαίσθητο χώρο.

Αθλιες εργασιακές συνθήκες

Τις άθλιες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στις δομές αυτές περιέγραψαν στο «Ρ» η Αγγελική Σουλτανιά, πρόεδρος του ΔΣ του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, αλλά και εργαζόμενοι με εμπειρία χρόνων στα οικοτροφεία των αστικών εταιριών.

Οπως εξηγούν οι εργαζόμενοι στις δομές αυτές «ανθούν» όλες οι ευέλικτες μορφές εργασίας και κάθε μορφής καταστρατήγηση δικαιωμάτων. Οι μισθοί του προσωπικού είναι οι χαμηλότεροι στο χώρο και είναι στην ευχέρεια της κάθε εταιρίας να δίνει όσα θέλει, με βάση το «μαξιλαράκι» της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που υπογράφουν κάθε χρόνο οι υπουργοί Οικονομίας και Απασχόλησης για το προσωπικό που εργάζεται στα πάσης φύσεως ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Η ΚΥΑ μάλιστα προβλέπει μισθούς κατώτερους από αυτούς που υπογράφονται στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ).

Ετσι, για παράδειγμα, για το νοσηλευτικό προσωπικό ο μισθός από 1/7/2005 είναι μόλις 532,99 ευρώ, για τους φυσιοθεραπευτές είναι 636,46 ευρώ, ενώ με δεδομένο ότι οι επιστήμονες εργάζονται με μερική απασχόληση, μια κοινωνική λειτουργός με ημερήσια 4ωρη απασχόληση αμείβεται με 350 ευρώ το μήνα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η ΚΥΑ χωρίζει τους εργαζόμενους σε κατηγορίες, όπου για παράδειγμα στην 8η κατηγορία περιλαμβάνονται περισσότερες από 30 ειδικότητες και έτσι, οι περισσότεροι εργαζόμενοι «βαφτίζονται» από τους εργοδότες γενικών καθηκόντων, και μπορεί να δουλεύουν ως μάγειροι, καθαριστές, τεχνικοί ή οτιδήποτε άλλο. Αυτοί οι εργαζόμενοι πληρώνονται με τα λιγότερα χρήματα και μπορεί να κάνουν και δέκα διαφορετικές δουλιές. Η εταιρία αποφασίζει αν θα αναγνωρίσει προϋπηρεσία ή ακαδημαϊκά και άλλα διπλώματα. Και φυσικά έτσι ο μισθός πέφτει.

Στην πλειοψηφία τους οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι εργοθεραπευτές και οι άλλοι επιστήμονες εργάζονται τετράωρα, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με δελτίο παροχής υπηρεσιών και φυσικά οι διοικήσεις παίζουν με τις ώρες του προσωπικού όσο θέλουν, ενώ δεν υφίσταται καν η έννοια της υπερωρίας. Ακόμα γίνεται εσωτερική μετακίνηση από δομή σε δομή. Και ένας εργαζόμενος μπορεί να καλύπτει τρεις θέσεις και να δουλεύει δυο μέρες στη μια δομή και δυο στην άλλη.

Οπως εξηγούν οι εργαζόμενοι, πολλές από τις ανάγκες καλύπτονται από τους λεγόμενους εθελοντές, οι οποίοι στην πράξη τις περισσότερες φορές είναι εξειδικευμένοι επιστήμονες που δουλεύουν απλήρωτοι προσδοκώντας σε πρόσληψη. Ιδίως σε τομείς όπως οι κοινωνικοί λειτουργοί και οι ψυχολόγοι, όπου απαιτείται εμπειρία, αυτό είναι καθεστώς. Ολα αυτά όμως συγκαλύπτονται από την εργοδοτική τρομοκρατία και τις απειλές για απολύσεις, αφού οι δομές είναι διάσπαρτες και οι εργαζόμενοι δεν είναι συσπειρωμένοι. Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει προβλέψει λεφτά για αποζημιώσεις προσωπικού και έτσι οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται από τους εργοδότες σε έξοδο και παραίτηση.

«Οι περικοπές που επέβαλε η κυβέρνηση μετακυλίστηκαν στους εργαζόμενους», επισημαίνει το Σωματείο. Ετσι, πολλές αστικές εταιρίες προχώρησαν σε περικοπή του προσωπικού και των απαραίτητων υπηρεσιών που προσφέρονται στους ψυχικά πάσχοντες, σε καθυστερήσεις πληρωμών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις επιβλήθηκε στους εργαζόμενους ακόμα και περικοπή των μισθών στο μισό!

Θύματα και οι ψυχικά πάσχοντες

«Η πραγματικότητα είναι ότι οι λεγόμενες αστικές εταιρίες βλέπουν τους ψυχικά πάσχοντες σαν "την κότα που κάνει το χρυσό αυγό". Και ας προσπαθούν να το "ντύσουν" επιστημονικά», υπογράμμισαν στο «Ρ» οι εργαζόμενοι των δομών. «Οι ασθενείς - εξηγούν - εξακολουθούν να είναι ιδρυματοποιημένοι σε μικρά άσυλα, μακριά από την κοινότητα ή σε διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας. Και όσο τίθεται ζήτημα περικοπών και απολύσεων οι συνθήκες χειροτερεύουν. Ηδη στις δομές εργάζεται ένας μόνο εργαζόμενος τη νύχτα για δεκάδες ασθενείς».

«Η αποασυλοποίηση όπως έγινε εξαντλήθηκε στη μεταστέγαση των ψυχικά πασχόντων και στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών που έπρεπε να παρέχει το κράτος. Οταν οι εργοδότες υπέγραφαν τις συμβάσεις με ημερομηνία λήξης το ήξεραν ότι θα λήξουν τα προγράμματα, οι μόνοι που δεν το ήξεραν είναι οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες των ασθενών. Η συνέχεια της χρηματοδότησης αυτών των δομών δεν έχει εξασφαλιστεί. Και έτσι, με δεδομένο ότι μαζί με την ιδιωτικοποίηση των δομών κλείνουν και τα δημόσια ψυχιατρεία, τι θα γίνουν οι ψυχικά πάσχοντες και ιδιαίτερα από τα φτωχά λαϊκά στρώματα; Είτε προχωρήσει η παράδοση των δομών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, είτε γίνει εξ ολοκλήρου ιδιωτικοποίησή τους, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Το βάρος της φροντίδας πέφτει στην οικογένεια και οι ψυχικά πάσχοντες που δεν έχουν να πληρώσουν κινδυνεύουν να κοιμούνται κάτω από τις γέφυρες, όπως έγινε επί Ρίγκαν στην Αμερική», επισημαίνει η Αγγ. Σουλτανιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ