Παρασκευή 19 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ξεκινά η φοροεπιδρομή

Κύριος στόχος οι ΕΒΕ. Ανακάλυψαν φοροδιαφυγή 7,1 δισ. ευρώ. Το...2008 οι φοροελαφρύνσεις

Στη φορολογική τρομοκράτηση των μικρών επιχειρήσεων, αποβλέπει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ενώ ο Γ. Αλογοσκούφης δημοσιοποίησε χτες γενικής φύσης στοιχεία, για ανώνυμη φοροδιαφυγή που διαπιστώθηκε μετά τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις συγκεντρωτικών καταστάσεων τιμολογίων, πελατών - προμηθευτών. Ο υπουργός εξάγγειλε ακόμα... φορολογικές ελαφρύνσεις στα φυσικά πρόσωπα το 2007, οι οποίες θα εφαρμοστούν το 2008, τη χρονιά δηλαδή που πιθανότατα θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές. Προς το παρόν όμως, επειδή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό πρόβλημα, στο υπουργείο εξυφαίνουν σχέδια φοροεπιδρομής κατά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων - στα πρότυπα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ - ενώ ετοιμάζουν και τη δεύτερη δέσμη φοροεισπρακτικών μέτρων, η οποία θα απευθύνεται προς όλους... Μεταξύ άλλων σχεδιάζουν νέες αυξήσεις στο ΦΠΑ, στους φόρους πετρελαιοειδών, στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, στα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων, στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών. Με άλλα λόγια έρχεται καταιγίδα μέτρων, ειδικής και γενικής υφής... Από την άλλη, οι μικρομεσαίοι πληρώνουν σήμερα την ευπιστία τους στις προεκλογικές διακηρύξεις της ΝΔ, η οποία τους υποσχόταν καλύτερη φορολογική μεταχείριση, καθώς είχαν κατακαεί από τις φορολογικές επιδρομές του ΠΑΣΟΚ. Τους πίστεψαν, τους ψήφισαν και μέσα στο κατακαλόκαιρο, τους έρχεται ο λογαριασμός...

Η... φοροδιαφυγή

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει τώρα η κυβέρνηση στο θέμα της φοροδιαφυγής, ένα ζήτημα που το αναμασούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όλες οι κυβερνήσεις της τελευταίας τουλάχιστον τριακονταετίας. Αυτή τη φορά, όπως είπε ο υπουργός, η φοροδιαφυγή διαπιστώθηκε από τις διασταυρώσεις των τιμολογίων που κατέθεσαν με δηλώσεις τους πελάτες και προμηθευτές στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Η εικόνα είναι η ακόλουθη:

Για διασταύρωση προωθήθηκαν 471.200 δηλώσεις, οι οποίες περιλαβαίνουν 15,5 εκατ. συγκεντρωτικές εγγραφές τιμολογίων. Απ' αυτές διαπιστώθηκε ότι:

  • Σε 12.000 δηλώσεις υπήρχαν 15.365 πλαστοί Αριθμοί Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).
  • Σε 875.952 ζεύγη πελατών - προμηθευτών, που αφορούν 274.992 δηλώσεις φορολογουμένων, διαπιστώθηκαν αποκλίσεις συνολικού ύψους 7,1 δισ. ευρώ.

Από το παραπάνω ποσό, τα 5,3 δισ. ευρώ εντοπίζονται σε 4.145 ζεύγη πελατών - προμηθευτών με αποκλίσεις άνω των 100.000 ευρώ η κάθε μία. Τα δε στοιχεία για τα 4.145 ζεύγη προωθούνται μέσα στο Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Αθηνών... Ο Γ. Αλογοσκούφης προσπάθησε να εμφανιστεί... αμείλικτος, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει δύσκολη τη ζωή των φοροφυγάδων και λέγοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γλιτώσουν!

Το ίδιο έργο βέβαια έχει ξαναπαιχτεί, είναι θα λέγαμε χιλιοπαιγμένο. Πρώτα βγαίνουν τα στοιχεία της φοροδιαφυγής, στέλνουν το σχετικό μήνυμα στην αγορά και μετά αρχίζει η επιδρομή. Μόνο που η φορολογική επίθεση έχει συγκεκριμένο πάντα προσανατολισμό, τις εκατοντάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, αφού οι μεγάλες αποτελούν... εθνικό κεφάλαιο και προστατεύονται.

Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε επίσης, ότι προωθείται άμεσα η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών - προμηθευτών, ενώ στο μέλλον το ίδιο θα ισχύσει και για την υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ. Σύμφωνα, τέλος, με τις εξαγγελίες, πρόκειται να τεθεί σύντομα σε πιλοτική λειτουργία η διαδικασία προσυμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι όμως δηλώνουν εισοδήματα αποκλειστικά από μια και μόνο πηγή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ