Παρασκευή 19 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εκθετη η αστυνομία για την εν ψυχρώ δολοφονία

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Ο σάλος που προκλήθηκε από τη δημοσιοποίηση του οπτικού υλικού από το κανάλι ITV, αλλά και των νέων εγγράφων που διέρρευσαν και αποκάλυψαν ότι η «θεωρία» της αστυνομίας και η εκδοχή της για την εν ψυχρώ δολοφονία του 27χρονου Βραζιλιάνου Ζαν Τσαρλς δε Μενέσες ήταν επιεικώς... μυθεύματα, συνεχίζεται.

Οι δικηγόροι της οικογένειας του άτυχου Βραζιλιάνου, που σκοτώθηκε από τις βρετανικές αστυνομικές δυνάμεις μετά τις επιθέσεις στο Λονδίνο, συναντήθηκαν χτες με την ανεξάρτητη επιτροπή που διεξάγει έρευνα για τη δολοφονία του και ζήτησε την επίσπευση της διαδικασίας. Ενώ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ζήτησαν την παραίτηση του αρχηγού της αστυνομίας του Λονδίνου, Σερ Ιαν Μπλερ, όταν έγινε γνωστό από δημοσίευμα της εφημερίδας «Guardian» ότι είχε προσπαθήσει να σταματήσει την έρευνα της ανεξάρτητης επιτροπής την ίδια κιόλας μέρα της εν ψυχρώ δολοφονίας του Μενέσες.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει των πληροφοριών που διέρρευσαν στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV ο 27χρονος Βραζιλιάνος βρισκόταν υπό παρακολούθηση πριν πυροβοληθεί στο κεφάλι εφτά φορές και μία στον ώμο μέσα στο μετρό του Λονδίνου. Επίσης, ο Μενέσες δεν είχε τρέξει στο μετρό και δεν είχε πηδήξει την μπάρα στο σταθμό Στόκγουελ ούτε φορούσε φαρδύ παλτό εκείνη την ημέρα. Το κυριότερο όμως, όπως αναφέρουν οι καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων αλλά και των αστυνομικών, ο Μενέσες είχε ακινητοποιηθεί στο κάθισμα του βαγονιού του μετρό από άλλον αστυνομικό όταν δέχτηκε την πρώτη από τις 7 σφαίρες στο κεφάλι και μάλιστα σε απόσταση μόλις 25 έως 30 εκατοστά.

Η ανεξάρτητη επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της δολοφονίας του Μενέσες έχει υποσχεθεί ότι θα διεξάγει μία «δίκαιη» έρευνα. Τέλος, δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου βρίθουν από καταγγελίες και διαμαρτυρίες οργανώσεων που ζητούν την άμεση ανάκληση της ειδικής εντολής «πυροβολήστε για να σκοτώσετε» που είναι σε ισχύ κατόπιν των επιθέσεων και εξ αφορμής αυτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ