Παρασκευή 19 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αναγνωρίζουν τώρα «αδυναμίες» στο σχέδιο ελέγχου της κατάστασης

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Από τις 7 Φλεβάρη του 2003, περισσότερο από ένα μήνα πριν από την έναρξη του πολέμου ενάντια στο Ιράκ, υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει την κυβέρνηση Μπους για τις σοβαρές αδυναμίες και τα κενά που παρουσίαζε το σχέδιο χειρισμού της κατάστασης μετά τη λήξη του πολέμου στη χώρα αυτή, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα, όπως αναφέρει η «Washington Post».

Στα σχετικά έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το Ινστιτούτο Ερευνών του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον αναφέρεται ότι στα τέλη του 2003 οι στρατιωτικοί αισιοδοξούσαν πως είχαν τη δυνατότητα να ελέγξουν τους αντάρτες. Από την άλλη πλευρά, ένα μήνα πριν από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, οι υπεύθυνοι τριών υπηρεσιών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχαν προειδοποιήσει την υφυπουργό, αρμόδια για διεθνή θέματα, Πάουλα Ντομπριάνσκι, για τις αδυναμίες στο σχεδιασμό όσον αφορά την ασφάλεια και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράκ μετά τον πόλεμο.

Στο μεταξύ, στο Ιράκ άλλοι τέσσερις Αμερικανοί κατοχικοί στρατιώτες σκοτώθηκαν χτες όταν βόμβα εξερράγη την ώρα διέλευσής τους από δρόμο στην πόλη Σαμάρα, βόρεια του Ιράκ.

Παράλληλα, άλλοι 700 Αμερικανοί στρατιώτες της 82ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας στάλθηκαν στο Ιράκ για να ενισχύσουν την ασφάλεια των υπό αμερικανική διεύθυνση φυλακών, ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος του Πενταγώνου, καθώς ο αριθμός των κρατουμένων έχει υπερδιπλασιαστεί από το φθινόπωρο του 2004, περνώντας από τους 5.400 κρατούμενους τον περασμένο Σεπτέμβρη σε περίπου 11.000 σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ