Παρασκευή 2 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΜΠΛΟΚΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
Μνημείο για τους 22 εκτελεσμένους πατριώτες

Σε εκδήλωση τιμής και μνήμης, που οργάνωσαν ο Δήμος Καλλιθέας και οι αντιστασιακές οργανώσεις , εγκαινιάστηκε  το μνημείο

Από τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των 22 εκτελεσθέντων αγωνιστών στο μπλόκο της Καλλιθέας
Από τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των 22 εκτελεσθέντων αγωνιστών στο μπλόκο της Καλλιθέας
Στο σταυροδρόμι Δοϊράνης και Ματζαγριωτάκη στην Καλλιθέα, πριν από 56 χρόνια, λίγο πριν χαράξει η λευτεριά στην πατρίδα μας από τη γερμανική φασιστική κατοχή, ένα ακόμα δράμα παιζόταν σε βάρος των αγωνιστών της Εθνικής μας Αντίστασης. Είκοσι δυο πατριώτες, στημένοι στον τοίχο τούτου εδώ του σταυροδρομιού, έπεφταν χτυπημένοι από τις σφαίρες των ναζί Γερμανών, ύστερα από υπόδειξη των κουκουλοφόρων ταγματασφαλιτών.

Τιμώντας τη μνήμη τους, οι Καλλιθεάτες αντιστασιακοί, οι συγγενείς και φίλοι της Αντίστασης, την Κυριακή που μας πέρασε, έκαναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου τους. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Καλλιθέας και τα τοπικά παραρτήματα των Αντιστασιακών Οργανώσεων ΠΕΑΕΑ, ΠΣΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ. Ετσι, ένα παλαιό αίτημα των αντιστασιακών ικανοποιήθηκε, χάρις στην παρούσα Δημοτική Αρχή, που έκανε πράξη τις υποσχέσεις της.

Η απέριττη και συμβολική αυτή σύνθεση του μνημείου, πέτρινη μάντρα με χαραγμένα πάνω τα ονόματα των εκτελεσμένων, είναι έργο του Γιώργου Λαμέρα, αρχιτέκτονα, ο οποίος εργάστηκε αφιλοκερδώς για την πραγματοποίηση του όλου έργου.

Η τελετή των αποκαλυπτηρίων άνοιξε με επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια ο δήμαρχος της πόλης, Κώστας Ασκούνης, χαιρέτισε τους παρευρισκόμενους και τους μίλησε για τη θυσία των ηρωικών αγωνιστών της Καλλιθέας, που έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά της πατρίδας, αλλά και γενικότερα για το Επος της Εθνικής Αντίστασης την περίοδο 1941 - '44. Επίσης αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που καλείται και είναι υποχρεωμένη να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην επίλυση λαϊκών αιτημάτων. Στη συνέχεια, κλήθηκαν οι αντιπρόσωποι των τριών αντιστασιακών οργανώσεων και έκαναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, ενώ η μπάντα του Δήμου πλαισίωνε με εμβατήρια την τελετή. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο εκπρόσωπος της ΠΣΑΕΑ Π. Βογιατζής.

Στην κεντρική ομιλία, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Καλλιθέας της ΠΕΑΕΑ, Σωκράτης Γκέκας, έκανε μια ιστορική αναδρομή και μας μετέφερε στο κλίμα της ηρωικής εκείνης εποχής. «Η Καλλιθέα - τόνισε - ήταν μια από τις πρώτες πόλεις της χώρας μας, που αντιστάθηκε και τρομοκράτησε τους χιτλεροφασίστες κατακτητές και τους συνεργάτες τους. Οι συγκρούσεις με τον ΕΛΑΣ βρίσκονταν σε καθημερινή βάση και προξενούσαν μεγάλες απώλειες στον εχθρό, αναγκάζοντάς τον να κινητοποιεί πολλές δυνάμεις του. Οι δρόμοι της Καλλιθέας, όπου και αν κοιτάξεις, είναι ποτισμένοι με σταγόνες αίματος, που άφησε κάποιος αγωνιστής...».

Εξιστορώντας τα γεγονότα, ο ομιλητής αναφέρεται στο μεγάλο μπλόκο στις 28 Αυγούστου 1944, όπου από νωρίς όλη η περιοχή βρίσκεται σε κλοιό από τους Γερμανούς και τους προδότες συνεργάτες τους. Με τα χωνιά, ουρλιάζοντας, μαζεύουν όλους τους άνδρες στο γήπεδο της ΑΕΚ Καλλιθέας. Σπάνε πόρτες και ληστεύουν τα υπάρχοντα των σπιτιών, κακοποιούν γυναίκες και παιδιά. Τέλος, δίνουν εντολή στους κουκουλοφόρους να αναλάβουν το βρωμερό έργο τους και να ξεχωρίσουν από τους 4.000 μπλοκαρισμένους άνδρες του γηπέδου, τους «επικίνδυνους». Το απαίσιο χέρι των προδοτών καταδείχνει 22 πατριώτες, ανάμεσά τους και τον γραμματέα της ΚΟ Καλλιθέας Μιλτιάδη Κασιωτάκη, τους οποίους «στήνουν» στον τοίχο...

Στην εκδήλωση πήρε μέρος αντιπροσωπεία της Δημοτικής Αρχής, με επικεφαλής τον δήμαρχο Κώστα Ασκούνη και τον αντιδήμαρχο Κώστα Ψαλιδόπουλο. Παραβρέθηκαν βουλευτές της κυβέρνησης, εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων ΚΚΕ, ΔΗΚΚΙ, ΣΥΝ, της ΚΝΕ, αντιστασιακών οργανώσεων και των Παραρτημάτων ΠΕΑΕΑ, Ν. Σμύρνης και Πετραλώνων - Θησείου. Ακόμη, παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες: Επιτροπής Ειρήνης, Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΕΒΕ, Κρητών, ΠΕΑΝ, Καλλιθέας κ.ά. Ολοι οι παραπάνω φορείς κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο. Η τελετή έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Υμνου.


Σ. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ