Πέμπτη 25 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2006
Κριτήριο ο ταξικός ... ρεαλισμός!

Θα απογοητευτούν όσοι περιμένουν παροχές από τον πρωθυπουργό, ισχυρίζονται στο υπουργείο Οικονομίας

«Οσοι περιμένουν παροχές από τον πρωθυπουργό, και μάλλον δεν είναι πολλοί αυτοί που περιμένουν, θα απογοητευτούν». Πρόκειται για φράση παράγοντα του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, η οποία αποσαφηνίζει πλήρως την ουσία της οικονομικής πολιτικής που προτίθεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση της ΝΔ για το 2006. Οχι μόνο δεν προτίθενται να δώσουν τα ψιχία σε επιλεγμένες ομάδες του πληθυσμού - αυτές που βρίσκονται κοντά στο κατώφλι της ένδειας - όπως παραδοσιακά γίνεται τα τελευταία χρόνια, αλλά στόχος είναι η περαιτέρω σκλήρυνση του πλέγματος των πολιτικών λιτότητας, που ήδη βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Ο ταξικός προσανατολισμός της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης προς το χώρο των μεγάλων επιχειρήσεων - η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου αποτελεί ευαγγέλιο και τη βασική κυβερνητική προτεραιότητα - οδηγεί μοιραία σε σκλήρυνση των πολιτικών σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Ετσι, η πρακτική υλοποίηση της οικονομικής πολιτικής για το 2006 θα σημάνει νέα φοροεπιδρομή σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, περιστολή των κοινωνικών δαπανών σε επίπεδα χαμηλότερα και από το 2005, διαιώνιση των πολιτικών λιτότητας σε μισθούς και συντάξεις, με χορήγηση «αυξήσεων» κοντά στα όρια του επίσημου πληθωρισμού, συνέχιση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, με έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις των κερδοφόρων επιχειρήσεων, και των ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και στο Ασφαλιστικό. Οσο για τις ...ενισχύσεις σε «ευπαθείς» ομάδες - χαμηλοσυνταξιούχους, αγρότες - αυτές θα περιοριστούν σε μερικά ευρώ. Για το ΕΚΑΣ «διαρρέουν» σενάρια για «αύξηση» 8-10 ευρώ. Αντί για 12 ευρώ αύξηση που έδωσαν πέρυσι στις αγροτικές συντάξεις, φέτος μπορεί να δώσουν 10-15, ενώ διαρρέουν ότι ...εξετάζουν να υλοποιήσουν το 2006 αυτό που είχαν υποσχεθεί για το 2005 αλλά δεν το έκαναν... Να θεωρούνται πολύτεκνες οικογένειες αυτές που έχουν από τρία παιδιά... Αλλά και αυτό ακόμα αποτελεί σενάριο εργασίας... Οι βασικές δε πλευρές της οικονομικής πολιτικής για το 2006 αναμένεται να διατυπωθούν με την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ στις 10 του Σεπτέμβρη.

Χτες πραγματοποιήθηκε η πρώτη ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας με θέμα την κατάρτιση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2006. Σύμφωνα με ανεπίσημες δηλώσεις, ο νέος κρατικός προϋπολογισμός, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως «ρεαλιστικός» και «δύσκολος», θα κινείται στα πλαίσια του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ενώ βασικές του παράμετροι θα είναι η συγκράτηση των πρωτογενών δαπανών, κάτι που προβλέπεται να επιτευχθεί με τον περιορισμό της «σπατάλης» και το νοικοκύρεμα των ΔΕΚΟ, ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, ενώ η τελική προσπάθεια και ο τελικός στόχος θα είναι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε επίπεδα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, όπως έχει δεσμευτεί η Ελλάδα απέναντι στις Βρυξέλλες. Προβλέπεται επίσης ότι ο ρυθμός αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας θα διατηρηθεί και του χρόνου σε υψηλά επίπεδα και θα προσεγγίσει το 3,5% του ΑΕΠ.

Στο υπουργείο Οικονομίας - το οποίο «διέρρευσε» τα στοιχεία - στα πλαίσια του «ρεαλισμού», δεν κρύβουν ότι με τις προδιαγραφές που τίθενται και ο νέος προϋπολογισμός θα εμπεριέχει πολιτικές σκληρής λιτότητας. Η δε υλοποίησή του αναμένεται να διευρύνει περαιτέρω τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες που διαπερνούν την ελληνική κοινωνία. Στον τομέα των φορολογικών εσόδων - σύμφωνα με πληροφορίες - ως στόχος τίθεται η αύξησή τους κατά 7% - υπάρχουν διάφορα εναλλακτικά σενάρια. Κατ' αρχάς η κυβέρνηση θα ρίξει το βάρος στην ...καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Στόχος στην προκειμένη περίπτωση είναι τα μικρομεσαία στρώματα, τα οποία - όπως και στην εποχή του ΠΑΣΟΚ - συλλήβδην κατηγορούνται ως φοροδιαφεύγοντα. Αν όμως τα αποτελέσματα από το φοροκυνηγητό των μικρομεσαίων στρωμάτων δεν είναι ικανοποιητικά, τότε θα ενεργοποιηθεί το δεύτερο και επαχθέστερο σενάριο, που προβλέπει νέα αύξηση των έμμεσων φόρων, πρώτα και κύρια του ΦΠΑ. Εχουν επίσης διατυπωθεί προτάσεις για αύξηση των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών και των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων. Παγωμένη επίσης θα παραμείνει το νέο έτος η φορολογική κλίμακα, κάτι που θα οδηγήσει σε νέα φορολογική επιβάρυνση των μισθών και των συντάξεων. Οσο για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ΑΕ και ΕΠΕ, το 2006 μειώνεται η φορολογία κερδών από 32% σε 29%.

Στον τομέα των δαπανών, δεδομένη θεωρείται η εφαρμογή πολιτικής σκληρής λιτότητας σε μισθούς και συντάξεις, η ονομαστική αύξηση των οποίων, σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, αναμένεται να κινηθεί κοντά στα όρια του πληθωρισμού. Νέο πλήγμα θα υποστούν οι κοινωνικές δαπάνες, ο ρυθμός αύξησης των οποίων προβλέπεται να μειωθεί κάτω από τα επίπεδα του 2005. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η όποια εγγραφή δαπανών στον προϋπολογισμό δε σημαίνει ότι και κατ' ανάγκη υλοποιείται. Πολλά ποσά κατακρατούνται και δεν αποδίδονται με το επιχείρημα πάντα του περιορισμού των ελλειμμάτων. Παρεμβάσεις, στην κατεύθυνση του περιορισμού των δαπανών, αναμένεται να γίνουν στο χώρο των ΔΕΚΟ. Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκε χτες σύσκεψη μεταξύ των υπουργών Οικονομίας και Αμυνας, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν μέτρα περιορισμού των δαπανών στις τρεις πολεμικές βιομηχανίες, ΕΑΒ, ΕΒΟ και ΠΥΡΚΑΛ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ