Τετάρτη 31 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Διευρύνεται η ελληνική συμμετοχή

Από το Μάρτιο του 2005 που πήγε το αρχικό προσωπικό στην Καμπούλ, συνεχίστηκε βαθμιαία η στελέχωση του νοσοκομείου και τον Ιούνιο ανέλαβε Ελληνας διοικητής, ενώ πρόσφατα είχαμε τους ελέγχους της επιχειρησιακής του ετοιμότητας. Η νέα αυτή ελληνική συμμετοχή αποτελεί διεύρυνση της ελληνικής συνεισφοράς στο ΝΑΤΟ στην περιοχή. Η διεύρυνση προβλέπεται να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Ηδη υπάρχει εκεί μια μονάδα ειδικής σύνθεσης, που κυρίως αποτελείται από μηχανικό, ενώ ακολουθεί η αποστολή και άλλου προσωπικού για την ανάληψη της διοίκησης και διεκπεραίωση λειτουργιών του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Κίνδυνοι και επιπτώσεις

Ανεξάρτητα με το τι λένε οι κυβερνώντες, για χαμηλό βαθμό επικινδυνότητας των μονάδων, οι πληροφορίες άλλα λένε: Από τον Μάρτιο φέτος οι Αμερικανοί είχαν 40 θύματα ενώ οι Αφγανοί αρκετές εκατοντάδες. Επίσης, σε μια εμπόλεμη ζώνη συμβαίνουν και ατυχήματα, με τελευταίο παράδειγμα την πτώση ενός ελικοπτέρου με 17 Ισπανούς νεκρούς. Ανακοινώθηκε όμως ότι η διάρκεια της παραμονής του νοσοκομείου στην αφγανική πρωτεύουσα θα είναι 18 μήνες. Ποιος εξασφαλίζει ότι η κατάσταση θα παραμείνει όπως είναι σήμερα; Ηδη διαβάζουμε δημοσιεύματα ότι σχεδιάζεται η επέκταση της αμερικανο-ΝΑΤΟικής κατοχής και πέρα από την πρωτεύουσα. Η εξέλιξη αυτή θα αυξήσει τους κινδύνους σε μέγιστο βαθμό.

Η ελληνική συμμετοχή σε παρόμοιες «υποχρεώσεις» προς το ΝΑΤΟ θα πλησιάζει, αν δεν έχει ξεπεράσει, τα 1.500 άτομα. Αν λάβουμε υπόψη μας τον οπλισμό, τα πυρομαχικά, τα ιπτάμενα μέσα, τα οχήματα, τις ηλεκτρονικές συσκευές αλλά και το κάθε είδους υλικό, που συνοδεύουν το προσωπικό αυτό, αντιλαμβανόμαστε ποιος είναι ο όγκος του στρατεύματος που στερούνται τα ελληνοτουρκικά μας σύνορα. Από την άλλη πλευρά, οι Τούρκοι δεν έχουν μειώσει τις απειλές και τις διεκδικήσεις τους ούτε κατ' ελάχιστο. Αλλά μιλώντας ειδικά για το κινητό νοσοκομείο, μήπως θα ήταν πιο απαραίτητο σε ένα επόμενο πλήγμα του Εγκέλαδου στη χώρα μας ή αλλού, αλλά γιατί όχι σε ένα σύμπλεγμα νησιών του Αιγαίου, που τόσο δεινοπαθούν και στο καιρό της ειρήνης;

Επίσης, αυτό που δε συζητιέται συνήθως είναι η οικονομική επιβάρυνση από τις «υποχρεώσεις» αυτές. Η αποζημίωση του προσωπικού, η συντήρηση και οι επισκευές του υλικού, γενικά η υποστήριξη των μονάδων, αποτελούν δυσβάσταχτο έξοδο για τον ήδη υπερμεγέθη προϋπολογισμό του ΥΕΘΑ. Αν ήταν για την άμυνα της χώρας να το συζητήσουμε, αλλά για το ΝΑΤΟ;

Τι πρέπει να γίνει

Το λαϊκό κίνημα δε θέλει Ελληνες φαντάρους, υπαξιωματικούς και αξιωματικούς σε αποστολές σαν αυτές του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ. Το ίδιο δε θέλουν και οι οικογένειες του στρατιωτικού προσωπικού, που δεν το ρωτάνε κιόλας αν επιθυμεί ή όχι να συμμετάσχει. Είναι επαγγελματίες βλέπετε! Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ επικαλούνται διαχρονικά τις υποχρεώσεις τους προς τις συμμαχίες και συνέχεια διευρύνουν την ελληνική συμμετοχή, συμβάλλοντας παράλληλα και οικονομικά για την ευόδωση των σκοπών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Δεν μπορούν να αλλάξουν ρότα γιατί αυτή είναι η πολιτική τους. Το λαϊκό όμως κίνημα, το κίνημα ειρήνης, ενισχυμένα από τις οικογένειες των 1.500 που σήμερα βρίσκονται εκτός συνόρων, αλλά και των επόμενων 1.500 που θα τους αντικαταστήσουν αργότερα, μπορούν να πιέσουν την κυβέρνηση να αναστείλει σε πρώτη φάση τις παραπέρα αποστολές μονάδων εκτός συνόρων και σε δεύτερη να αρχίσει τη σταδιακή επιστροφή των υπολοίπων. Δεν τρέφουμε όμως ψευδαισθήσεις. Το κίνημα πάντα είχε επιτυχίες και έχει δυνατότητες να πετύχει πολλά. Την οριστική όμως λύση και σε αυτό το ζήτημα θα δώσει μόνο ο λαός αν αλλάξει επιλογή στην κάλπη: Καταψηφίζοντας κόμματα που υποστηρίζουν το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.


Γ. Ν.
Ειδικός συνεργάτης


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ