Τετάρτη 31 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΤΑΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Θα αρχίσουν χωρίς καθυστέρηση!

Παρά τους λεονταρισμούς, κανείς από την ΕΕ δε ζητά τη λήψη δραστικών μέτρων, που να πιέζουν πραγματικά την Αγκυρα να αναγνωρίσει τη Λευκωσία

Ουδεμία χώρα-μέλος της ΕΕ έχει ζητήσει να καθυστερήσει η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, τόνισε χτες ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Το υπογράμμισε ο αρχιεπίτροπος, δείχνοντας ότι παρά τα όσα (ανέξοδα) λέγονται, ουδείς εκ του ευρωμορφώματος επιθυμεί με πράξεις να υπερασπιστεί τα αυτονόητα, φοβούμενος μη διαταραχτούν τα συμφέροντα που έχει το μεγάλο κεφάλαιο της χώρας του στην Τουρκία.

Η Αγκυρα πρόκειται να αρχίσει στις 3 του Οκτώβρη ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, αλλά η κυβέρνηση Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι η υπογραφή εκ μέρους της του πρωτοκόλλου τελωνειακής σύνδεσης της χώρας με τα δέκα νέα κράτη-μέλη της ΕΕ δε συνιστά αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για τις διαμαρτυρίες που ακούστηκαν εξαιτίας της τουρκικής θέσης, ο Μπαρόζο είπε ότι «η ΕΕ προετοίμασε ένα σχέδιο διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Εναπόκειται στις χώρες-μέλη της ΕΕ να αποφασίσουν αν θα το υποστηρίξουν ή όχι».

Μια μέρα νωρίτερα, όμως, τη Δευτέρα, είχε βάλει την εκπρόσωπό του, Φρανσουάζ Λε Μπάιγ, να κάνει ξεκάθαρη τη θέση της Κομισιόν: «Η Επιτροπή εκτιμά πως είναι χρήσιμο να επιλυθεί το ζήτημα της Κύπρου, αλλά αυτό δεν αποτελεί νομική υποχρέωση για την έναρξη των (ενταξιακών) διαπραγματεύσεων». Προκατέλαβε έτσι τη συνάντηση των μονίμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών της ΕΕ (σήμερα στις Βρυξέλλες) και τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (αύριο και την Παρασκευή στην Ουαλία).

Τα λόγια είναι εύκολα

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, οι κυβερνήσεις Γαλλίας και Αυστρίας συνέχισαν και χτες, φραστικά, να εγείρουν αξιώσεις προς την Αγκυρα, τις οποίες φαίνεται «ξέχασαν» να αναφέρουν πέρυσι το Δεκέμβρη, στη Σύνοδο Κορυφής όπου οι «25» συναποφάσισαν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Ούτε ανέφεραν το ενδεχόμενο λήψης δραστικότερων μέτρων, αν η Αγκυρα συνεχίσει να μην αναγνωρίζει τη Λευκωσία. Απλά επιδίδονται σε ακροβασίες, προτείνοντας, αντί για πλήρη ένταξη, «προνομιακή» ή «ειδική σχέση» ΕΕ-Τουρκίας. Συγκεκριμένα:

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί, είπε ότι «δεν είναι δυνατόν μία χώρα που ζητά να ενταχτεί στην ΕΕ να αρνείται να αναγνωρίσει ένα από τα μέλη της». Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, δήλωσε ότι «ένταξη ή άλλη λύση, το μέλλον της (σ.σ.: της Τουρκίας) με την ΕΕ δεν μπορεί να κριθεί παρά έπειτα από μακρόχρονη διαδικασία», υπενθυμίζοντας πως εάν επιλεγεί η οδός της ένταξης, «οι Γάλλοι θα έχουν τον τελευταίο λόγο με δημοψήφισμα».

Θυμίζουμε ότι προχτές ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, κάλεσε την Τουρκία να «αποσαφηνίσει» τη στάση της ως προς την Κύπρο και να προσφέρει «διαβεβαιώσεις» ότι θα εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της απέναντι στην ΕΕ. «Μετά τη μονομερή δήλωση για την Κύπρο, η Τουρκία οφείλει να προβεί σε αποσαφηνίσεις και να διαβεβαιώσει την ΕΕ για την πρόθεσή της να σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις της», είχε πει. Και ακόμα ότι «η έναρξη διαπραγματεύσεων με την Τουρκία δεν είναι παρά η αρχή μιας μακράς και δύσκολης διαδρομής, το τέλος της οποίας είναι αβέβαιο».

Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βόλφγκανγκ Σιούσελ, επανέλαβε χτες τις αμφιβολίες της χώρας του όσον αφορά στην ενδεχόμενη πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Θα πρέπει να υπάρξει «μια συγκεκριμένη εναλλακτική επιλογή» στην ένταξη κατά τις διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκίας, δήλωσε έπειτα από την τακτική εβδομαδιαία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Το «ανοιχτό τέλος» των διαπραγματεύσεων, μια διατύπωση που συμφωνήθηκε στους κόλπους της ΕΕ, δεν πρέπει να είναι ένα «τέχνασμα», συμπλήρωσε.

Στο ίδιο κλίμα η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών, Ούρσουλα Πλάσνικ, είπε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα πρέπει να είναι «περισσότερο συγκεκριμένες και ανεπίδεκτες παρεξηγήσεων». Επίσης, ότι μια εναλλακτική επιλογή στην πλήρη ένταξη θα ήταν «ο πιο ρεαλιστικός στόχος» μεσοπρόθεσμα για αμφότερες τις πλευρές. Ο αντικαγκελάριος, Ούμπερτ Γκόρμπαχ, ενθάρρυνε την Πλάσνικ να υιοθετήσει μια περιοριστική γραμμή στο θέμα της Τουρκίας κατά τις συνομιλίες που θα έχουν αύριο και την Παρασκευή οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.

Τέλος, θυμίζουμε ότι η υποψήφια καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, κάλεσε επίσης με επιστολή της την περασμένη βδομάδα τους Ευρωπαίους ηγέτες να στηρίξουν την πρότασή της για μια «προνομιακή σχέση» με την Τουρκία αντί της πλήρους ένταξης αν αποτύχουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμφώνησαν να αλυσοδέσουν το τουρκικό λαό (2005-10-04 00:00:00.0)
...Πυρά κατά Αγγλων (2005-09-10 00:00:00.0)
Προς «ειδική σχέση» Τουρκίας - ΕΕ; (2005-06-30 00:00:00.0)
Δύο τάσεις για την «ημερομηνία» στην Τουρκία (2004-11-23 00:00:00.0)
Στο Ευρωκοινοβούλιο για την ένταξη ο Ερντογάν (2004-09-11 00:00:00.0)
Η ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ...ΠΑΚΕΤΟΥ (2002-11-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ