Τρίτη 4 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΤΑΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Συμφώνησαν να αλυσοδέσουν το τουρκικό λαό
  • Ολοι ευχαριστημένοι από το τελικό αποτέλεσμα
  • Δήλωση που επισυνάπτεται στα συμπεράσματα, φαίνεται πως ικανοποιεί την Αγκυρα
  • Δραστήρια παρέμβαση της αμερικανικής διπλωματίας

«Να μην τροποποιηθεί το συμφωνημένο εδώ και 15 ημέρες κείμενο του διαπραγματευτικού πλαισίου των

Eurokinissi

«Να μην τροποποιηθεί το συμφωνημένο εδώ και 15 ημέρες κείμενο του διαπραγματευτικού πλαισίου των "25" για την Τουρκία, το οποίο κατά την ελληνική άποψη ανταποκρίνεται και κατοχυρώνει πλήρως τις επιδιώξεις και τις προτεραιότητες της ελληνικής πλευράς". Τάδε έφη Πέτρος Μολυβιάτης στη σύνοδο των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ
Επρεπε να φτάσουμε χτες στις 9.00 το βράδυ για να σταματήσουν τα παζάρια που επισήμως συνεχίζονταν επί διήμερον και όλες οι πλευρές - εντός και εκτός της ΕΕ αλλά και η Τουρκία - να συμφωνήσουν σ' αυτό που εξ αρχής δεν είχαν καμία αμφιβολία πως θα γινόταν. Στο κείμενο πάνω στο οποίο θα γίνονταν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία, κάτι που όλοι διακήρυτταν πως διακαώς επιθυμούσαν. Μετά απ' αυτό όλοι, μα όλοι - Ευρωπαίοι, Αυστριακοί, Ελληνες Κύπριοι, Τούρκοι αλλά και Αμερικανοί δήλωναν... ευχαριστημένοι και... νικητές και κανείς!!! ηττημένος. Ολοι τους έχουν να λένε για εσωτερική κατανάλωση αρκετά, όλοι τους όμως «χρεώνονται» τη σφραγίδα που μπήκε, για να δεθεί με νέες αλυσίδες το μέλλον του τουρκικού λαού και να προστεθούν νέες δυσκολίες στην πορεία λύσης του Κυπριακού.

Το «πράσινο φως»

Το «πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία, φαίνεται να έδωσε η δέσμευση της βρετανικής προεδρίας να επισυνάψει στα συμπεράσματα του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών των «25», που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο και όχι στο διαπραγματευτικό πλαίσιο, δήλωση στην οποία θα αναφέρεται ότι το «αν μία χώρα είναι ή όχι μέλος της ΕΕ, δεν επηρεάζει την αυτονομία τους στους διεθνείς οργανισμούς». Δήλωση που φαίνεται να αφήνει το περιθώριο στην Αγκυρα να προβάλει βέτο σε όποια επιθυμία της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμμετέχει σε διεθνείς οργανισμούς.

«Καταλήξαμε σε συμφωνία, τις λεπτομέρειες θα σας τις πω στο Λουξεμβούργο», δήλωσε αργά χτες το βράδυ ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ, κατά την αναχώρησή του για το Λουξεμβούργο, προκειμένου να παρευρεθεί στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του με την ΕΕ.

Την ίδια ώρα, οι «25» ανακοίνωναν ότι συνεχίζεται η διακοπείσα συνεδρίαση των ΥΠΕΞ, προκειμένου να επικυρωθεί και τυπικά το διαπραγματευτικό πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά την επικύρωσαν...

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Απελμπορν, που υποστήριξε στα ΜΜΕ ότι οι «25» κατέληξαν σε συμφωνία και αναμένεται ο Α. Γκιουλ, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, ενώ επιβεβαίωσε και την ύπαρξη της δήλωσης της Βρετανικής Προεδρίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι δε θα αποτελεί τμήμα των επίσημων κειμένων.

Τι προηγήθηκε

Μέχρι αργά χτες το βράδυ συνεχίζονταν οι «διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής», όπου Ευρωπαίοι, Τούρκοι και Αμερικανοί... φιλονικούσαν για τις τελικές διατυπώσεις του κείμενου. Η Αγκυρα εξακολουθούσε να μην αναγνωρίζει την Κύπρο και διεκδικούσε το δικαίωμά της να θέτει «βέτο» για τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Διεθνείς Οργανισμούς, όπως για παράδειγμα με το ΝΑΤΟ.

Η μέχρι την τελευταία στιγμή φέρουσα αντιρρήσεις για την προώθηση των ευρωτουρκικών συζητήσεων, Αυστρία, εγκατέλειψε την επιχειρηματολογία περί «ειδικής σχέσης» και όχι ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, μόλις εξασφάλισε το στόχο για τον οποίο προσπαθούσε: Την προώθηση των συζητήσεων ένταξης της Κροατίας στην ΕΕ.

Από την άλλη πλευρά, Αθήνα και Λευκωσία «πιέστηκαν» να ικανοποιήσουν την απαίτηση της Τουρκίας να διατηρήσει το δικαίωμά της να αρνείται τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διεθνείς οργανισμούς, στους οποίους η Αγκυρα έχει το δικαίωμα του «βέτο».

«Για μας, δήλωνε χτες ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, είναι απολύτως βαθιά κόκκινη γραμμή το να μην τροποποιηθεί το συμφωνημένο εδώ και 15 μέρες κείμενο του διαπραγματευτικού πλαισίου των "25" για την Τουρκία, το οποίο κατά την ελληνική άποψη ανταποκρίνεται και κατοχυρώνει πλήρως τις επιδιώξεις και τις προτεραιότητες της ελληνικής πλευράς». Αναφερόμενος ειδικότερα στη συζήτηση που έγινε στη διάρκεια του Συμβουλίου και τις προσπάθειες για τροποποίηση της παραγράφου 5 του κειμένου, ώστε να επιτρέπει στην Τουρκία να εμποδίζει την ένταξη της Κύπρου σε Διεθνείς Οργανισμούς, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ είπε ότι η απάντηση της Ελλάδας ήταν σχεδόν μονολεκτική και σαφής επισημαίνοντας ότι ένα συμφωνημένο εδώ και 15 ημέρες κείμενο μεταξύ των «25» δεν πρόκειται και δεν πρέπει να υποστεί οιαδήποτε αλλαγή.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών συμπλήρωσε ότι τη θέση αυτή επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Μολυβιάτης σε όλες τις κατ' ιδίαν συναντήσεις που είχε με τη Βρετανική Προεδρία.

Οπως διευκρίνισε, η παράγραφος 5 του κειμένου (που σημειωτέον πως, χωρίς να αλλάξει το περιεχόμενο έγινε στο τέλος παράγραφος 7) για την Ελλάδα θεωρείται απολύτως κλειδωμένη και συμφωνημένη εδώ και πολλές μέρες. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι έχει καταστεί πλέον σαφές ότι οποιαδήποτε απόπειρα να θιχτεί το συμφωνημένο κείμενο θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας.

Παρ' όλα αυτά, η διπλωματία προσπαθούσε, μέχρι αργά το βράδυ, να παρακάμψει τις όποιες διατυπωμένες αντιρρήσεις.

Η αμερικανική παρέμβαση ήταν πιεστική για την εμπέδωση του «συμβιβασμού». Η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κοντολίζα Ράις, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και φέρεται να τον διαβεβαίωσε ότι το διαπραγματευτικό πλαίσιο δεν πρόκειται να επηρεάσει τις εξελίξεις εντός του ΝΑΤΟ, σε μία έμμεση πλην όμως σαφή αναφορά, ότι η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να συνδέσει τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ με εκείνες του ΝΑΤΟ και της Κύπρου.

«Η Ράις τηλεφώνησε σήμερα (σ.σ. χτες) το πρωί στον Ερντογάν και έδωσε διαβεβαιώσεις στους Τούρκους ότι η παράγραφος 5 δε σχετίζεται με το ΝΑΤΟ», δήλωσε χτες διπλωματική πηγή που δεν κατονομάζεται στο Reuters.

Σύμφωνα με την τουρκική Hurriyet, η Κοντολίζα Ράις επανέλαβε στον κ. Ερντογάν την υποστήριξή της στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Επικοινώνησε, επίσης, και με υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, για να επισημάνει την αμερικανική υποστήριξη στην Τουρκία.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν την κ. Ράις να επικοινώνησε και με τον Κύπριο Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, στον οποίο πρότεινε, μια που η Κύπρος δεν ενδιαφέρεται να μπει στο ΝΑΤΟ, να κάνει μία δήλωση που να λύνει τα χέρια της ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κύπριος Πρόεδρος απάντησε πως δε θα κάνει τέτοια δήλωση, γιατί το θεωρεί θέμα αρχής.

Η «απομόνωση» της Αυστρίας

Οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο ξεκίνησαν την Κυριακή, διήρκεσαν μέχρι αργά τη νύχτα και συνεχίστηκαν όλη ημέρα χτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αυστρία κατήγγειλε την Κυριακή το βράδυ «την απομόνωση και τις πιέσεις» που δέχτηκε στο Λουξεμβούργο, μετά τα εμπόδια που ήγειρε σχετικά με την έγκριση του διαπραγματευτικού πλαισίου.

«Η απομόνωση κι οι πιέσεις δεν πρόκειται να περάσουν στην πολιτική, κι αυτό ουδέποτε μπορεί να περάσει μέσα στην ΕΕ», τόνισε στους δημοσιογράφους η ΥΠΕΞ της Αυστρίας Ούρσουλα Πλάσνικ, φανερά δυσαρεστημένη μετά την πολλοστή συνάντησή της τα ξημερώματα της Δευτέρας με τον Βρετανό ομόλογό της Τζακ Στρο. Η Αυστρία ζητά επίμονα να συμπεριληφθεί στο διαπραγματευτικό πλαίσιο η εναλλακτική λύση της «προνομιακής σχέσης» με την Αγκυρα.

Παρά την απομόνωση, πάντως, η Αυστρία κατάφερε αυτό που επιδίωξε: Μια δήλωση της προέδρου του Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης ότι η Κροατία συνεργάζεται άψογα με το Δικαστήριο. Με τη δήλωση αυτή, η Κροατία μπορεί να ξεκινήσει τις διαδικασίες για να λάβει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων, όπως ακριβώς το απαίτησε και το πέτυχε η «απομονωμένη» Αυστρία.

Από την άλλη πλευρά, οι μη... απομονωμένες Ελλάδα και Κύπρος, αναγκάστηκαν από ό,τι φαίνεται να «καταπιούν» μια δήλωση των Εταίρων που θα επισυναφθεί στα συμπεράσματα, η οποία, όπως είναι φυσικό, θα μπορεί να αξιοποιηθεί από την Αγκυρα κάθε φορά που θα εμποδίζει την Κυπριακή Δημοκρατία να αναπτύσσει σχέσεις με Διεθνείς Οργανισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ