Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
... Πυρά κατά Αγγλων
  • Εδέησε να «φωνάξει» η Αθήνα για τη βρετανική μεροληψία υπέρ της Αγκυρας
  • Γ. Ιακώβου: Απαραίτητη η αντιδήλωση για να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία

Τελικά, η Αθήνα δεν «κατάφερε» να αφήσει ασχολίαστη την απροκάλυπτα φιλοτουρκική στάση που κρατά τη βρετανική προεδρία της ΕΕ, μεθοδεύοντας την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας, παρά την άρνηση της Αγκυρας να αναγνωρίσει την Κύπρο.

Η πρώτη αντίδρασή της στη μεροληπτική στάση του Λονδίνου, υπέρ των θέσεων της Τουρκίας, διατυπώθηκε χτες από τον εκπρόσωπο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο Γ. Κουμουτσάκος στις δηλώσεις του τόνισε ότι «η αρχή της αμεροληψίας είναι θεμελιώδης για την επιτυχή άσκηση της αποστολής της κάθε προεδρίας στην ΕΕ. Οι εξελίξεις του τελευταίου εικοσιτετραώρου στη συζήτηση στις Βρυξέλλες (COREPER) για το ζήτημα αυτό, φοβάμαι ότι καθιστούν αναγκαίο να την επαναλάβουμε. Είναι προφανές ότι καμιά προεδρία δεν πρέπει να αξιοποιεί τις δυνατότητες που έχει για την προβολή αμιγώς εθνικών πολιτικών επιλογών».

Η Αγκυρα

Από την πλευρά της η τουρκική κυβέρνηση, έχοντας εξασφαλίσει την αμέριστη συμπαράσταση της προεδρίας, υπογραμμίζει ότι είναι έτοιμη για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση τον άλλο μήνα. Σε δηλώσεις του χτες ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας Αλί Μπαμπατσάν σημείωσε πως «η Τουρκία είναι πανέτοιμη και προετοιμασμένη να αρχίσει την "ακτινογραφική" διαδικασία" (...) η διαπραγματευτική διαδικασία θα είναι μακρά και εμείς είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη διαδικασία αυτή», πρόσθεσε. Μιλώντας σε συνάντηση μη κυβερνητικών οργανώσεων, ο Τούρκος αξιωματούχος υπογράμμισε την ανάγκη να εξηγηθούν τόσο στην τουρκική όσο και στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχωρεί η Αγκυρα. «Χωρίς την υποστήριξη της κοινής γνώμης, είναι φανερό ότι θα είναι πιο δύσκολο να κάνουμε ορισμένα βήματα στην ΕΕ», είπε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΕ δεν έχει ακόμη καταφέρει να διατυπώσει μια κοινή θέση, η οποία να δικαιολογεί την απόφαση που έχει ληφθεί για την εκκίνηση των τουρκικών διαπραγματεύσεων για ένταξη, παρά τη σαφή θέση της τουρκικής κυβέρνησης ότι δεν αναγνωρίζει την κυπριακή δημοκρατία.

Δηλώσεις Ιακώβου

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι η Κύπρος δε θα συγκατανεύσει στο πλαίσιο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, χωρίς προηγουμένως να υπάρξει μια αποδεκτή αντιδήλωση στη διακήρυξη της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Γ. Ιακώβου είπε ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές απόψεις για την περίπτωση μη ύπαρξης διαπραγματευτικού πλαισίου.

Η μία είναι ότι χωρίς οδικό χάρτη, η διαπραγμάτευση θα αρχίσει στις 3 Οκτώβρη, αλλά δε θα προχωρήσει οπουδήποτε και η άλλη είναι ότι δεν μπορεί να αρχίσει καθόλου διαπραγμάτευση. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, είπε, η ουσία είναι ότι η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να προχωρήσει.

Πρόσθεσε πως η Τουρκία θα ήθελε μια πανηγυρική έναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο μπορεί να το πετύχει χωρίς τον οδικό χάρτη, «γιατί εκείνη τη μέρα θα πρέπει να επιλεγούν και τα κεφάλαια με τα οποία θα πρέπει να αρχίσει η διαπραγμάτευση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ