Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» η Ηρώ Μπαρτζιώτα

Τη Δευτέρα 12.9.2005 και ώρα 5 μμ, η κηδεία της στο Κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Τη Δευτέρα 12 Σεπτέμβρη 2005 στις 5 το απόγευμα στο Κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης γίνεται η κηδεία της σ. Ηρώς Μπαρτζιώτα, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης που πέθανε το βράδυ της Πέμπτης 8 Σεπτέμβρη 2005, σε ηλικία 87 χρόνων.

Τα συλλυπητήριά της για το θάνατο της Ηρώς Μπαρτζιώτα εξέφρασε στην οικογένειά της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Η Ηρώ Μπαρτζιώτα, σύντροφος στη ζωή και στον αγώνα, για 50 χρόνια του Βασίλη Γ. Μπαρτζιώτα (Φάνη), γεννήθηκε στη Σμύρνη της Μ. Ασίας το 1918 και, μετά την καταστροφή, η οικογένεια της εγκαταστάθηκε στο Βύρωνα.

Το χειμώνα του 1941 ξεκίνησε αυτόνομη αντιστασιακή δράση φτιάχνοντας δικές τις προκηρύξεις τις οποίες και μοίραζε, ενώ το Γενάρη του 1943 έγινε μέλος του ΚΚΕ, και παρέμεινε μέχρι το θάνατό της.

Στην απελευθέρωση δούλεψε στην 7η Αχτίδα της ΚΟΑ και με την επιστροφή του Ν.Ζαχαριάδη ανέλαβε καθήκοντα τεχνικής γραμματέως στα γραφεία της ΚΕ του ΚΚΕ. Από τις 8 Γενάρη 1948 ως την υποχώρηση του, στις 29 Αυγούστου 1949, ήταν μαχήτρια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος. Ενώ από το Σεπτέμβρη του 1949 ως τον Ιούνη του 1976, ακολούθησε το δρόμο της πολιτικής προσφυγιάς, μαζί με τους περισσότερους αγωνιστές του Δημοκρατικού Στρατού. Την περίοδο 1950-1956 συμμετείχε ενεργά στο μηχανισμό του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Βουκουρέστι.

Επέστρεψε στην Ελλάδα τον Ιούνη του 1976 και μέχρι το 1983 που βγήκε στη σύνταξη, εργάστηκε στην ομάδα μετάφρασης της Μεγάλης Σοβιετικής Εγκυκλοπαίδειας. Από το 1974 είχε επανασυνδεθεί με το ΚΚΕ και μετά την επιστροφή της δραστηριοποιήθηκε στην ΚΟΒ Ν. Σμύρνης.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής της έγραψε αρκετά άρθρα που δημοσιεύτηκαν στο «Ριζοσπάστη». Παρ' όλη την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας της παραβρέθηκε σε εκδηλώσεις του ΚΚΕ, όπως το 17ο Συνέδριο του Κόμματος, στο οποίο ήταν επίσημη προσκεκλημένη.

Η ίδια έγραψε στην αυτοβιογραφία της: «Τη ζωή μου τη διάλεξα μόνη μου. Δε μετανιώνω για τίποτα. Αν την ξανάρχιζα θα ακολουθούσα τον ίδιο ακριβώς δρόμο. Είμαι τυχερή που γαλουχήθηκα με τα ιδανικά της Δημοκρατίας και ανδρώθηκα με τα ιδανικά του Κομμουνισμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ