Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Θυσία στο βωμό του κέρδους

Τη γνωστή παροιμία «τρώγοντας ανοίγει η όρεξη» θυμίζει η πολιτική προσλήψεων - απολύσεων που εφαρμόζουν τα τελευταία χρόνια οι πολυεθνικές και οι κάθε είδους συνεταίροι τους. Του λόγου το αληθές βεβαιώνει και η προχτεσινή απόφαση της γερμανικής, πολυεθνικής αυτοκινητοβιομηχανίας «Φολκσβάγκεν», να επιδιώξει την παραπέρα αύξηση της κερδοφορίας, προχωρώντας σε μαζικές απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων που τα αφεντικά της εταιρίας θεωρούν ότι ...πλεονάζουν!

Επιδιώκοντας ανακοπή της πτωτικής πορείας που εμφάνισαν πέρσι τα κέρδη της εταιρίας, τα αφεντικά της «Φολκσβάγκεν» αποφάσισαν να ...απαλλαγούν από το βάρος των μισθών μερικών χιλιάδων εργαζομένων. Αν και η εταιρία αναμένει για φέτος αύξηση των κερδών (πέρσι εμφάνισε καθαρά κέρδη 677 εκατ. ευρώ), ο εκτελεστικός διευθυντής της «Φολκσβάγκεν» Bernd Pischetsrieder ανακοίνωσε προχτές πως σχεδιάζει να μειώσει τα έξοδα της εταιρίας διεθνώς κατά 3,1 δισ. ευρώ (3,9 δισ. δολ. ΗΠΑ) φέτος, στέλνοντας μερικές χιλιάδες εργαζόμενους στην πρόωρη συνταξιοδότηση.

Αμέσως μετά την επίσημη προαναγγελία των χιλιάδων απολύσεων, οι στόχοι των αφεντικών της «Φολκσβάγκεν», για αύξηση των υπερκερδών τους με την εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων στην αυτοκινητοβιομηχανία, επιβεβαιώθηκαν. Η μετοχή της «Φολκσβάγκεν» σημείωσε άνοδο κατά 2,97%!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ