Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αντίπαλός σας το σύστημα που στηρίζει την εργοδοσία

Πρόσωπο με πρόσωπο με τις εργάτριες της ΣΕΞ ΦΟΡΜ
Πρόσωπο με πρόσωπο με τις εργάτριες της ΣΕΞ ΦΟΡΜ
«Αντίπαλός σας βεβαίως είναι ο συγκεκριμένος εργοδότης. Ομως είναι και ένα ολόκληρο σύστημα, ένα κράτος και οι κυβερνήσεις που υπερασπίζονται αποκλειστικά την εργοδοσία». Με αυτά τα λόγια η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατονόμασε στις εργάτριες της ΣΕΞ ΦΟΡΜ τον ένοχο για τα αδιέξοδα που βιώνουν, απλήρωτες και υπό την απειλή της ανεργίας. Και μιλώντας μαζί τους, χτες το πρωί, έξω από τις πύλες του εργοστασίου, όπου οι εργαζόμενες συγκεντρώνονται καθημερινά, συνεχίζοντας αποφασιστικά για δεύτερη συνεχή βδομάδα την επίσχεση εργασίας, σημείωσε: «Ο αγώνας ο δικός σας είναι σημαντικός, γιατί και θα ασκήσει πίεση και θα αφυπνίσει συνολικά τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι δεν έδειξαν ακόμα τη δύναμή τους».

Δεν ήταν τυπική η συνάντηση. Αλλωστε, τους κομμουνιστές οι εργαζόμενοι τους γνωρίζουν, μαζί δίνουν καθημερινά τις μικρές και μεγάλες μάχες. Οπως ισχύει και με τον αγώνα που έχουν ξεκινήσει οι εργάτριες της ΣΕΞ ΦΟΡΜ, με μπροστάρηδες από την πρώτη στιγμή το ταξικό τους συνδικάτο και την ΟΕΚΙΔΕ.

«Είμαστε εδώ γιατί είναι υποχρέωσή μας να είμαστε εδώ. Δε θέλουμε σε καμιά περίπτωση να είμαστε κόμμα των λόγων και των διακηρύξεων, προσπαθούμε, είμαστε κόμμα που πράττει, δουλεύει για τα δικαιώματα των εργαζομένων», ξεκαθάρισε από τη μεριά των κομμουνιστών η Αλ. Παπαρήγα. Διευκρινίζοντας, ότι το ΚΚΕ από τη μεριά του, θα ασκήσει κάθε δυνατή πίεση και προς την κυβέρνηση που χαρακτήρισε κυβέρνηση της εργοδοσίας, ώστε να καταβληθούν στις εργαζόμενες τα λεφτά που τους χρωστάνε και να μη χάσουν τις δουλιές τους. «Διεκδικούμε να μη χάσετε αυτά που έχετε και να κερδίσετε πολύ περισσότερα».

Οι εργάτριες με θέρμη υποδέχτηκαν την Αλ. Παπαρήγα, κι άρχισαν να κουβεντιάζουν για τα καθημερινά προβλήματα, την απόγνωση που τους έχει φέρει η ασυδοσία του ιδιοκτήτη Παπαδόπουλου αλλά κι η πολιτική της κυβέρνησης. «Γράφτηκε σε εφημερίδα ότι στέλεχος της εταιρίας έβαλε στην τσέπη του 5,5 εκατ. ευρώ. Ποιος τον έλεγξε αυτόν τον κύριο;»... «Πού θα βρω εγώ τώρα δουλιά, 50 χρονών;»... «Να λες στα παιδιά σου κάθε μέρα "δεν έχω, δεν έχω, δεν έχω"...»!

«Το πρόβλημα είναι γενικότερο», σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα. Τα ίδια αδιέξοδα που βιώνουν οι εργάτριες της ΣΕΞ ΦΟΡΜ, βιώνουν οι εργαζόμενοι της ΚΕΡΑΝΗΣ, στα ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΠΡΕΒΕΖΗΣ και αλλού. «Χρειάζεται αγώνας κατά εργοστάσιο αλλά χρειάζεται και αγώνας γενικός. Αλλά να το ξεκαθαρίσουμε χρειάζεται αγώνας»!

«Ειρηνική συνύπαρξη δεν μπορεί να υπάρξει»

«Μέσα στις συνθήκες του συστήματος που ζούμε, υπάρχει μια αναγκαστική συνύπαρξη, εργοδοσίας και εργαζομένων. Είναι αναγκαστική, όσο υπάρχει αυτό το σύστημα. Αλλά αυτή η αναγκαστική συνύπαρξη - καθαρά πράγματα - δεν μπορεί να είναι ειρηνική. Πρέπει να είναι συνεχής πάλη. Για τη διεκδίκηση των συμφερόντων των εργαζομένων. Ειρηνική συνύπαρξη δεν μπορεί να υπάρξει», τόνισε στις εργάτριες.

Η αντεργατική λαίλαπα που απειλεί τους εργαζόμενους δεν αφήνει περιθώρια για αμφιταλαντεύσεις: «Μπροστά σε μια κατηφόρα όσον αφορά τα δικαιώματα, ειλικρινά σας λέω, περιθώριο για ατομική λύση δεν υπάρχει. Και να σας πω: Πείτε κάποιοι εργαζόμενοι με αντάλλαγμα το συμβιβασμό, γιατί έχουν πολλά προβλήματα, κρατήσουν τη δουλιά τους. Λύνονται τα προβλήματα των παιδιών τους; Γιατί σήμερα, δεν παλεύουμε μόνο για το σήμερα».

Ούτε και μπορούν οι εργαζόμενοι να τρέφουν αυταπάτες πως, θα μείνουν στο απυρόβλητο με αντάλλαγμα το συμβιβασμό τους.

«Ο αγώνας έχει κόστος και θυσίες. Αλλά, η αδράνεια κι ο συμβιβασμός κι η αυταπάτη είναι ακόμα χειρότερα. Απολύονται κι άνθρωποι που δεν απέργησαν ποτέ. Απολύονται άνθρωποι, ψηφοφόροι και στηρίγματα των ίδιων των κομμάτων. Διότι το κέρδος δεν κοιτάει χρώμα, τι ψήφισες. Απλώς εξαγοράζουν μια μειοψηφία ανθρώπων, για να τους έχουν στήριγμα, για να χτυπήσουν το κίνημα από τα μέσα».

Γι' αυτό: «Η ενότητα της εργατικής τάξης είναι δύναμη. Η εργοδοσία δεν είναι παντοδύναμη. Από πού αντλεί τη δύναμή της; Από το κράτος, την κυβέρνηση, τους μηχανισμούς, κι από το γεγονός ότι καταφέρνει να ξεγελάσει τους εργαζόμενους, να τους διασπά και να αδυνατίζει τον αγώνα. Εάν ο αγώνας γίνει πολιτικός, με την έννοια της καταδίκης των κομμάτων που ευνοούν την ολιγαρχία, αν γίνει αγώνας ώστε πραγματικά το συνδικαλιστικό κίνημα να είναι στο πλευρό των εργαζομένων, τότε η εργοδοσία θα αναγκαστεί να υποχωρήσει.

Αν το πιστέψουμε αυτό, τότε μπορούμε να καταλάβουμε ότι ο αγώνας έχει προοπτική. Εμείς το λέμε καθαρά, αν οι εργαζόμενοι δεν πάρουν τον πλούτο, δεν αναλάβουν την ιδιοκτησία, τον πλούτο που δημιουργούν, τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα», ξεκαθάρισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Και κατέληξε: «Εμείς ξαναλέμε: θα ασκήσουμε πίεση όπως μπορούμε. Είναι υποχρέωσή μας. Αλλά η δική σας αποφασιστικότητα είναι ο κρίσιμος παράγοντας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2006-02-14 00:00:00.0)
Η πάλη σας δείχνει κουράγιο και λεβεντιά (2006-01-19 00:00:00.0)
Νέοι αγωνιστικοί σταθμοί (2005-11-01 00:00:00.0)
Σήμερα υποδέχονται τα παιδιά τους (2005-10-21 00:00:00.0)
Ετοιμάζεται δυναμική αντίδραση για τις απολύσεις (2002-10-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ