Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
1.300 και λίγα είναι

Του Γιάννη Ιωάννου από το ΕΘΝΟΣ
Του Γιάννη Ιωάννου από το ΕΘΝΟΣ
Οπως πάνε, σε λίγο θα παρουσιάζουν ως παροχή και την... επιστροφή φόρου. Δε φτάνει που σου παίρνει απ' την τσέπη ζεστό χρήμα πριν ακόμα το εισπράξεις ως μισθό, δε φτάνει που και για τον αέρα που αναπνέεις πληρώνεις 19% ΦΠΑ, δε φτάνει που για ενάμιση χρόνο χρησιμοποιεί - τζογάρει αυτό το χρήμα, όταν έρχεται η ώρα της επιστροφής, πρέπει να πεις κι ευχαριστώ.

Χρόνια και χρόνια άρπαζαν τα ψίχουλα της σύνταξης από τους γέροντες, τώρα τους λένε πως τους κάνουνε και χάρη γιατί θα αρχίσουν να επιστρέφονται τα κλεμμένα του ΛΑΦΚΑ. Συγνώμη, αλλά βρίσκουν και τα κάνουν.

Τα ωραία ακολουθούν: «Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2007-2013», λέει. Προαναγγέλλει, δηλαδή, απάτη και στο «εθνικό» και στην «ανάπτυξη». Ο,τι σχεδιάζεται με προϋπόθεση τα κέρδη του κεφαλαίου είναι απλά ταξική επιλογή. Πού κολλάει το "εθνικό"; Ως "ανάπτυξη", επίσης, λογίζεται μόνο η αύξηση των καπιταλιστικών κερδών. Εχουν κανένα λόγο να χειροκροτάνε οι εργάτες γιατί θα γίνουν πιο ισχυροί οι καπιταλιστές; Ως προς το «2007-2013»: Ποιος εργάτης κέρδισε από τα προηγούμενα εξάχρονα; Να πάμε να τους βρούμε στα κουφάρια των κλειστών εργοστασίων.

Ευτυχώς υπάρχει και η ΓΣΕΕ. Ενας κι ένας όλοι τους βγαλμένοι από τα σπλάχνα της εργατικής τάξης διαπιστώνουν ότι το μεροκάματο είναι «κόστος». Αποδέχονται ότι στόχος του εργάτη πρέπει να είναι η κατάκτηση της «ανταγωνιστικότητας», όχι η σημερινή προβληματική «διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα» αλλά η άλλη η καλή, αυτή που οδηγεί στην «Εξυπνη Ελλάδα» της κ. Διαμαντοπούλου.

Ο μισθός, κύριοι οικονομολόγοι της ΓΣΕΕ, είναι μισθός και μόνο μισθός. Είναι ένα μέρος από την αξία που δημιουργεί η εργατική τάξη και μόνο. Δεν είναι κόστος. Είναι πλούτος - αποτέλεσμα της εργασίας και μόνο. Δεκάρα δεν πληρώνει από την τσέπη του ο όποιος καπιταλιστής.

Μέρα που δεν προλαβαίνουμε να μετράμε απολύσεις, δηλώνετε περήφανοι γιατί - με τη συμβολή σας, κι ας μη το λέτε αυτό - μειώθηκε κι άλλο το εργατικό κόστος κι ως αντάλλαγμα ζητάτε να σας αναγνωριστεί ο ρόλος του επιστημονικά τεκμηριωμένου θεσμικού συνομιλητή. Τέτοια επιστήμη να τη βράσουν οι εργάτες.

Οποιος θέλει να καταλάβει τι σημαίνει συμβολή των εργατών στην ανταγωνιστικότητα, να διαβάσει το γιατί απογοητεύτηκαν οι επενδυτές της Lafarge. Παρά, λέει, τις απολύσεις, τα κέρδη είναι μόνο 359 εκατομμύρια ευρώ. Μόνο! Και χάνουν, λέει. Ε, θα φταίει που δεν προχώρησαν σε «συγκρότηση ενός κοινωνικού κεφαλαίου συνεργασίας και αναβάθμιση της θέσης της εργασίας», όπως προτείνει η ΓΣΕΕ.

Ρε άι στο... φόρουμ! Για να μην το πούμε όπως το λέγανε οι παππούδες μας.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ