Τετάρτη 31 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ρυθμίσεις για εξετάσεις και μετεγγραφές

Η πολυσυζητημένη ρύθμιση, για να μην περνάνε πλέον σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ όσοι δεν έπιασαν το μισό του μέγιστου δυνατού βαθμού πρόσβασης (π.χ. το 10 στα 20) ή το μισό του μέγιστου δυνατού αριθμού μορίων (π.χ. 10.000 στα 20.000), εισάγεται με το νέο νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ. Το υπουργείο Παιδείας ισχυρίζεται ότι με αυτό τον τρόπο «διασφαλίζεται το επίπεδο της Ανώτατης Εκπαίδευσης... με την εισαγωγή υποψηφίων που διαθέτουν ένα μίνιμουμ στοιχειωδών γνώσεων». Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν μπορεί να διασφαλιστεί, εάν δεν αναμορφωθεί το περιεχόμενο του σχολείου και της μόρφωσης που παρέχει. Πόσο μάλλον που και οι ίδιες οι σπουδές Ανώτατης Εκπαίδευσης υποβαθμίζονται, στρεφόμενες στην κατάρτιση, σύμφωνα με τη διαδικασία της Μπολόνια που επιβάλλει η ΕΕ και η κυβέρνηση.

Δεδομένου ότι σε αρκετά - ιδίως περιφερειακά - Τμήματα ΤΕΙ όλοι οι εισακτέοι έχουν φέτος βαθμούς κάτω από τη βάση, η υπουργός Παιδείας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν κάποια Τμήματα, γεγονός που δείχνει ότι η ίδρυση και η επιβίωση των Τμημάτων υπακούει σε πρόσκαιρες ανάγκες του κεφαλαίου και μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Η υπουργός ανακοίνωσε ότι από τον Οκτώβρη θα «ανοίξει» συζήτηση για αλλαγή του συστήματος πανελλαδικών εξετάσεων, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση χωρίς εξετάσεις. Επίσης, επανέλαβε ότι στα σχέδια του υπουργείου είναι η αλλαγή του νόμου - πλαισίου για τα πανεπιστήμια.

Τέλος, με το νέο νομοσχέδιο παρέχεται η δυνατότητα σε όσους έχουν δικαίωμα μετεγγραφής να επιλέξουν εκτός από το αντίστοιχο Τμήμα που είναι πλησιέστερο στον τόπο κατοικίας των γονέων και εκείνο στο οποίο φοιτά ήδη ένας τουλάχιστον αδελφός ή αδελφή, ώστε να αποφεύγεται η ανάγκη δημιουργίας «τριών σπιτιών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ