Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Πτώματα «κρυμμένα» στις σοφίτες

«"Πτώματα, πτώματα, παντού". Επιπλέουν στη ρημαγμένη πόλη, "κρύβονται" στις σοφίτες, "περιμένουν" την περισυλλογή τους που όμως, όπως φαίνεται, θα αργήσει (...) "πρέπει να προετοιμάσουμε τη χώρα για τη συνέχεια", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικλ Τσέρτοφ. "Θα βρούμε ανθρώπους νεκρούς μέσα στα σπίτια τους, ανθρώπινα υπολείμματα στους δρόμους. Η φρίκη θα ξεπεράσει τη φαντασία"» (το ρεπορτάζ στα ΝΕΑ).

Λείπει, όμως, ο νεκροθάφτης

«Μέσα σε μερικά 24ωρα η διεθνής τάξη έχει αναστραφεί. Οι παντοδύναμες ΗΠΑ δέχονται βοήθεια από τη Σρι Λάνκα, το Αφγανιστάν και τη Βοσνία. Στο αμερικανικό έδαφος ένας στρατός προσφύγων, πάνω από 1 εκατομμύριο, αναζητά καταφύγιο. Εκατοντάδες χιλιάδες μαύροι φτωχοί, αλλόφρονες καλούν σε βοήθεια. Τα διεθνή στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου μπαίνουν στην υπηρεσία των αγορών για να σώσουν την αμερικανική αυτοκρατορία, που μοιάζει πλέον ευάλωτη, σχεδόν αδύναμη» (το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ).

Αν και όλα ήταν από πριν γνωστά

«Αυτό που επιβεβαίωσε με τον πιο δραματικό τρόπο ο καταστροφικός κυκλώνας είναι το άνοιγμα της ψαλίδας της φτώχειας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό που ντροπαλά εκφράζουν οι σχετικές στατιστικές, αναδεικνύει με σουρεαλιστικό τρόπο μια φυσική καταστροφή: ένα υποπρολεταριάτο που αυξάνεται με πρωτοφανείς για ανεπτυγμένη χώρα ρυθμούς. Ολο και περισσότεροι Αμερικανοί είναι αναγκασμένοι να "ζουν" σε παράγκες και τροχόσπιτα, στο περιθώριο της κοινωνίας της αφθονίας. Αυτή η πραγματικότητα ήλθε τις ημέρες αυτές στο φως» (σχόλιο της Deutshe Welle/ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Προϋπόθεσή του η βαρβαρότητα

«Τα κατορθώματα ενός μυωπικού και επιθετικού καπιταλισμού που θέλει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και καταντά να είναι η χειρότερη δυσφήμιση του εαυτού του» (το σχόλιο στα ΝΕΑ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ