Κυριακή 11 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Περί «έξυπνης μπάλας» στην υπηρεσία της διαιτησίας

Στην υπηρεσία των διαιτητών η «έξυπνη μπάλα»;

Eurokinissi

Στην υπηρεσία των διαιτητών η «έξυπνη μπάλα»;
Προϊόντος του χρόνου και των νέων δυνατοτήτων που παρέχουν οι εφευρέσεις - βελτιώσεις (κυρίως στον τεχνολογικό τομέα), αυξάνονται και οι αιτίες διαμάχης, ανάμεσα στους εκσυγχρονιστές και τους παραδοσιακούς του ποδοσφαίρου. Νέο σημείο τριβής η πρόθεση - προσπάθεια της FIFA, να ελαχιστοποιήσει (αν όχι μηδενίσει) τη συμμετοχή του ανθρώπινου παράγοντα, στη λήψη αποφάσεων, σε ορισμένες άκρως αμφισβητούμενες φάσεις.

Στο στόχαστρο, αυτή τη φορά, οι περιπτώσεις όπου δε διακρίνεται με σιγουριά αν η μπάλα έχει περάσει τη γραμμή του τέρματος ή όχι. Οπως αποκάλυψαν, πρόσφατα, στελέχη της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας, είναι πιθανότατο το ενδεχόμενο, στο Παγκόσμιο Κύπελλο, που θα φιλοξενηθεί το ερχόμενο καλοκαίρι στα γήπεδα της Γερμανίας, η απόφαση να στηρίζεται στην τεχνολογία (που ελαχιστοποιεί τα περιθώρια λάθους) και όχι στο διαιτητή ή το βοηθό του. Πιο συγκεκριμένα να χρησιμοποιηθεί μια μπάλα, η οποία με τη βοήθεια της τεχνολογίας, θα ξεκαθαρίζει σε κλάσματα δευτερολέπτων - δύσκολες διά γυμνού οφθαλμού - φάσεις.

Πρόκειται για την πολυσυζητημένη «έξυπνη μπάλα» (smartball). Θα της έχει τοποθετηθεί μικροτσίπ, το οποίο - μέσω κάποιου ηλεκτρονικού συστήματος - θ' αποστέλλει σήμα, στο ρέφερι (που προφανώς θα φέρει σχετικό δέκτη) και θα τον ενημερώνει, σχεδόν σε «ζωντανό» χρόνο, αν η μπάλα έχει περάσει ολόκληρη τη γραμμή του τέρματος.

Η δοκιμή του ηλεκτρονικού αυτού συστήματος θα γίνει στο «Παγκόσμιο Πρωτάθλημα» ποδοσφαίρου για ηλικίες κάτω των 17 ετών, που θα διεξαχθεί στο Περού (16/9 - 2/10). Μάλιστα, στην περίπτωση που στους 32 προγραμματισμένους αγώνες δεν υπάρξει επίμαχη φάση - η οποία θα αξιοποιεί τις δυνατότητες της «έξυπνης μπάλας» - θα διεξαχθεί ένα παιχνίδι επίδειξης, προκειμένου να δοκιμαστεί όλο το σύστημα και τ' αποτελέσματά του. Αν το πείραμα στεφθεί μ' επιτυχία, τότε, πιθανότατα η FIFA θα το εντάξει και στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

«Θα χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία στη Γερμανία σε περίπτωση που το πείραμα είναι επιτυχημένο», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας, Ζεπ Μπλάτερ. Και συμπλήρωσε πως η τελική απόφαση θα παρθεί μέσα στον Οκτώβρη, σε συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής που ασχολείται με το θέμα. Αν τελικά επιλεγεί η χρήση της τεχνολογίας αυτής, θα επεκταθεί και στα πλάγια άουτ.

Με τέτοιες καινοτομίες είναι αρκετοί αντίθετοι. Βασικό τους επιχείρημα ότι το λάθος είναι μέρος του παιχνιδιού. Καθώς επίσης και ότι η προσθήκη τέτοιων παραμέτρων, αλλοιώνει τη φύση του παιχνιδιού. Ο πρόεδρος της FIFA, δε δείχνει να είναι κάθετα διαφωνών μαζί τους. Εν μέρει συμμερίζεται και αυτή την άποψη. Και τελικά, μάλλον, τάσσεται κάπου στη μέση. Γι' αυτό και πρόσθεσε: «Το διεθνές συμβούλιο θα παρακολουθήσει την τελευταία εβδομάδα της διοργάνωσης στο Περού, προκειμένου να διαπιστώσει πώς λειτουργεί το σύστημα. Η τεχνολογία που αφορά το αν η μπάλα έχει περάσει ή όχι τη γραμμή είναι αρκετή... Το ποδόσφαιρο θα πρέπει να διατηρήσει το ανθρώπινό του πρόσωπο και θα πρέπει να αποδεχτούμε τα ανθρώπινα λάθη. Εάν αρχίσουμε να κάνουμε επιστημονικό το άθλημα, τότε θα χάσει τη μαγεία και τη γοητεία του».

Πάντως το πρόβλημα για το ποδόσφαιρο δε βρίσκεται στον ένα ή τον άλλο τρόπο διαιτησίας και τις απόψεις των παραγόντων που ακούγονται γι' αυτήν, αλλά στο γεγονός ότι έχει πάψει προ πολλού να είναι ένα αθλητικό παιχνίδι για όλους τους συντελεστές του, αφού αποτελεί ένα προσοδοφόρο επιχειρηματικό τομέα για το μεγάλο κεφάλαιο. Εδώ βρίσκεται η ουσία και όχι τόσο στο αν στην αλλοίωση του ενός ή του άλλου αποτελέσματος ενός παιχνιδιού η αιτία κάποτε μπορεί να είναι η διαιτησία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ