Σάββατο 3 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
Τηλεόραση
Το κριθαράκι, ο ύπνος και ο εκτελεστής

Η αφίσα της ταινίας του Ρ. Β. Φάσμπιντερ: «Ο Αμερικάνος στρατιώτης», που παρουσιάζει η ΕΤ-3 στις 24.00
Η αφίσα της ταινίας του Ρ. Β. Φάσμπιντερ: «Ο Αμερικάνος στρατιώτης», που παρουσιάζει η ΕΤ-3 στις 24.00
«Ο μεγάλος ύπνος» του Μάικλ Γουίνερ, που θα παρουσιάσει η ΝΕΤ στις 22.00, κλέβει την τηλεοπτική κινηματογραφική παράσταση απόψε. Πρόκειται για ένα αστυνομικό θρίλερ, ένα φιλμ νουάρ, με τον εξαιρετικό Ρόμπερτ Μίτσαμ, στο ρόλο του ιδιωτικού ντετέκτιβ Φιλίπ Μάρλοου. Στη σύγχρονη Αγγλία, ο εκπατρισμένος ντετέκτιβ δέχεται να απειλήσει έναν πορνο-φωτογράφο που εκβιάζει τον ανάπηρο στρατηγό Στέργουντ με τις ακάλυπτες επιταγές της κόρης του Καμίλα. Ολα, όμως, περιπλέκονται όταν πάει στο σπίτι του φωτογράφου και τον βρίσκει νεκρό, ενώ η κόρη του στρατηγού είναι εκεί... Ο Μάρλοου την παίρνει μεθυσμένη και την πάει σπίτι της, αλλά όταν γυρίζει στον τόπο του εγκλήματος δεν υπάρχει το πτώμα. Δεν υπάρχουν ίχνη. Ολα έχουν εξαφανιστεί. Η ταινία βασίζεται στο εξαιρετικό αστυνομικό μυθιστόρημα του Ρέιμον Τσάντλερ.

Από την ΕΤ-3 στις 22.00 «Το Μάτι του διαβόλου» του Ινγκμαρ Μπέργκμαν. Ο διάβολος βγάζει κριθαράκι στο μάτι του και η αιτία είναι, σύμφωνα με την παροιμία, ότι μια πανέμορφη κοπέλα 20 ετών είναι ακόμη παρθένα. Είναι μια σεμνή κόρη πάστορα και περιμένει να γνωρίσει τον μελλοντικό σύζυγό της για να του δοθεί. Αυτά ο διάβολος δεν τα αντέχει, το μάτι του πονάει και για να γλυκάνει τον πόνο του στέλνει στη γη τον Δον Ζουάν για να τιμωρήσει την «ατίθαση» νέα γυναίκα, που δεν υπακούει στις σατανικές εντολές... Ο Δον Ζουάν κατεβαίνει στη γη με συνοδεία τον υπηρέτη του Πάμπλο και κατορθώνει με... διαβολικό τρόπο να φιλοξενηθούν από τον πάστορα. Και η μάχη της κατάκτησης αρχίζει. Σε λίγο ο Δον Ζουάν νιώθει ότι είναι κοντά στη νίκη, όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Δεν έχει κατορθώσει να σαγηνεύσει την κοπέλα, μόνο λύπη κατάφερε να της εμπνεύσει και είναι έτοιμη να του παραδοθεί από οίκτο. Με τους: Γιαρλ Κιουλέ, Μπίμπι Αντερσεν.

Από την ΕΤ-3 στις 24.00 «Αμερικανός στρατιώτης» του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ. Τρεις αστυνομικοί προσλαμβάνουν ένα βετεράνο στρατιώτη του Βιετνάμ για να εκτελέσει ανθρώπους του υποκόσμου. Ο εκτελεστής είναι ένας άνδρας άψογα ντυμένος με λευκό πάντα κοστούμι. Ενας ψυχρός και ανεκδήλωτος άνθρωπος, που κάνει τη «δουλιά» του εντελώς αθόρυβα και χωρίς ίχνος συναισθηματισμού, ή κάποιου δισταγμού. Ξεκινά, λοιπόν, το ...θεάρεστον έργο του, σκοτώνοντας έναν Τσιγγάνο και στη συνέχεια μια πωλήτρια περιοδικών και τον εραστή της. Η Ρόζα, η γυναίκα ενός από τους τρεις εργοδότες του, τον ερωτεύεται και φαίνεται ότι και εκείνος ανταποκρίνεται στα δικά της αισθήματα. Της υπόσχεται να την πάρει να φύγουνε... Ομως... Το τρομερό παιδί του γερμανικού κινηματογράφου αρέσκεται να παίζει με τα σύμβολα και τους μύθους του αμερικανικού φιλμ νουάρ. Με τους: Χαρκ Μπολμ, Μ. Φον Τρότα.

Από τη ΝΕΤ στις 15.15 θα παρουσιαστεί η συγκλονιστική ταινία «Ινγμπάλ: Παιδιά σκλάβοι», που βραβεύτηκε στο Μόντε Κάρλο το 1999 και που είναι βασισμένη στην αληθινή ιστορία του Ινγκμπάλ Μασί. Ο Ινγκμπάλ, ένα οκτάχρονο αγοράκι από το Πακιστάν, πουλιέται από τους εξαθλιωμένους από τη φτώχεια γονείς του για πενταροδεκάρες σε έναν έμπορο χαλιών. Από εκεί αρχίζει η «οδύσσειά» του και η σκλαβιά του μικρού φτωχού. Κάποια στιγμή, ο Ινγκμπάλ καταφέρνει να δραπετεύσει και να μιλήσει μέσω των διεθνών οργανισμών για τις τραγικές συνθήκες εργασίας στις κατασκευές των χαλιών. Οι πωλήσεις αρχίζουν να πέφτουν, οι έμποροι ανησυχούν και αποφασίζουν να βουλώσουν το στόμα του αγοριού. Να το σφραγίσουν για πάντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ