Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σύνοδος του προεδρείου της FIR στο Βερολίνο

Να ενταθεί ο αγώνας κατά του νεοφασισμού

Στις 10 Σεπτέμβρη συνεδρίασε στη γερμανική πρωτεύουσα η Εκτελεστική Επιτροπή (προεδρείο) της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντιστασιακών - Ενωσης των Αντιφασιστών (FIR). Από τη χώρα μας συμμετείχε ο ιστορικός επιστήμονας Χρήστος Τσιντζιλώνης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, που έκανε διάφορες παρεμβάσεις, ενημέρωσε για τη δραστηριότητα των ελληνικών αντιστασιακών οργανώσεων και αναφέρθηκε στις μελλοντικές δραστηριότητες της FIR.

Θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν: 1) Η δράση της FIR στο χρόνο που πέρασε, 2) Οικονομικά, 3) Οργανωτικά ζητήματα, 4) Προγραμματισμός δραστηριοτήτων, 5) Κινητοποιήσεις κατά του εγγράφου του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών για τη FIR.

Στην εισήγησή του ο Μισέλ Βάντερμπορτ, πρόεδρος τη FIR, συγχάρηκε όλους που στις διάφορες χώρες της Ευρώπης συμμετείχαν στις μεγαλειώδεις αναμνηστικές γιορτές για τα 60χρονα της απελευθέρωσης από το φασισμό και τον πόλεμο. Υπογράμμισε ότι η συμμετοχή σ' αυτές πολλών νέων ανθρώπων κατέδειξε την ορθότητα της απόφασης της FIR για διεύρυνσή της και σαν Ενωση των Αντιφασιστών, γιατί έτσι παραδίδεται η σκυτάλη της πολιτικής κληρονομιάς των βετεράνων αγωνιστών στα χέρια της νέας γενιάς αγωνιστών.

Αυτή η αναγνώριση του αγώνα των μαχητών και των θυμάτων του φασισμού είπε, έρχεται σε αντίφαση προς τη σκανδαλώδη αναφορά της έκθεσης της γερμανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, στην οποία η FIR συμπεριλαμβάνεται στις οργανώσεις με ακροαριστερές επιδιώξεις (και γι' αυτό υπό παρακολούθηση..).

Τονίστηκε σχετικά ότι η σκανδαλώδης ενέργεια της υπηρεσίας του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εσωτερικών προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία των εθνικών οργανώσεων αντίστασης, που κατέκλυσαν τα κεντρικά γραφεία της FIR στο Βερολίνο και αντίγραφα των διαμαρτυριών διαβιβάστηκαν στο υπουργείο Εσωτερικών. Ωστόσο ως σήμερα δεν υπάρχει άρση της σχετικής υπόμνησης της FIR στην έκθεση της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος. Ετσι αποφασίστηκε να σταλεί νέα διαμαρτυρία στο υπουργείο με την απαίτηση της διαγραφής του απαράδεκτου χαρακτηρισμού σε βάρος της Συνομοσπονδίας των Αντιστασιακών - Αντιφασιστών.

Στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας της FIR, δόκτορας Ούλριχ Σνάιντερ, ανακοίνωσε ότι η FIR διοργανώνει, την άνοιξη του 2006, διεθνή διάσκεψη στο Βέλγιο με θέμα «Ο νεοφασισμός στην Ευρώπη», στην οποία αναμένονται συμμετέχοντες από 20 και πάνω χώρες της Ευρώπης.

Ο κ. Σνάιντερ επανήλθε σύντομα στο θέμα των διεθνών διαμαρτυριών και υπέμνησε επαινετικά τις οργανώσεις της χώρας μας (ΠΟΑΟ, ΠΕΑΕΑ κ.ά.), που δεν έστειλαν μόνο επιστολές διαμαρτυρίες, αλλά οργάνωσαν και διαδήλωση στη γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα.

Παρεμβαίνοντας ο Χρήστος Τσιντζιλώνης, αφού περιέγραψε λεπτομερέστερα την κινητοποίηση, υπογράμμισε, ταυτόχρονα, ότι δεν επιτρέπεται να αποκρυβεί ότι η FIR ναι μεν δεν είναι διεθνής κομματική οργάνωση, ωστόσο είναι μια διεθνής αγωνιστική πολιτική οργάνωση, που οι θυσίες των εθνικών οργανώσεων - μελών της της δίνουν το δικαίωμα να διεκδικεί και όχι να επαιτεί.

Η παρατήρηση του Ελληνα αντιπροσώπου αφορούσε ιδιαίτερα και στην αναφορά προηγούμενου ομιλητή ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπάρχει ειδικό κονδύλι οικονομικής ενίσχυσης οργανώσεων, από το οποίο θα μπορούσε να ωφεληθεί και η FIR.

Αλλες παρεμβάσεις

Ο Ρώσος αντιπρόσωπος είπε ότι θα επιθυμούσε να γίνει ένα είδος δημόσιας καταγγελίας της τρομοκρατίας από πλευράς FIR, με ειδικό βάρος τα γεγονότα στην Τσετσενία. Ολα τα παρόντα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής με διάφορα επιχειρήματα αντιτάχθηκαν στη ρωσική παρέμβαση.

Ο Χρήστος Τσιντζιλώνης υπογράμμισε ότι οι ελληνικές οργανώσεις Εθνικής Αντίστασης λυπούνται ασφαλώς για θύματα αθώους πολίτες, ιδιαίτερα γυναικόπαιδα. Αλλά πώς είναι δυνατό να καταδικάζεται η εθνικοαπελευθερωτική δράση ενός λαού, π.χ. στην Παλαιστίνη, χωρίς να παίρνεται υπόψη η πηγή της, η ιμπεριαλιστική καταπίεση, η τρομοκρατία και οι πόλεμοι κατά των αγωνιζόμενων λαών; τόνισε. Γι' αυτό και ζήτησε στη σχεδιαζόμενη συνδιάσκεψη στο Βέλγιο να κατονομάζεται αυτή η ρίζα του κακού και εναντίον της να στρέφεται η προσοχή και ο αγώνας της FIR.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η παρέμβαση του Γερμανού Κουρτ Γκολντσάιν, επίτιμου προέδρου της FIR, ότι «μπροστά στο φασιστικό κίνδυνο απαιτείται η ενότητα των δημοκρατικών δυνάμεων, ιδιαίτερα των αριστερών», ενώ αναφέρθηκε και σε πληροφορίες του από αντιφασίστες στην Ελλάδα, ότι τα κόμματα και οι αντιστασιακές οργανώσεις δεν ενώνονται γιατί, όπως του είπαν... οι Ελληνες κομμουνιστές είναι αντίθετοι.!

Απαντώντας σχετικά ο Χρ. Τσιντζιλώνης τόνισε πως οι συνομιλητές του του έδωσαν εσφαλμένες πληροφορίες. Στη χώρα μας, είπε, υπάρχουν τέσσερα κοινοβουλευτικά κόμματα, που αντιπροσωπεύονται στη Βουλή και διάφορες εξωκοινοβουλευτικές μικρότερες ή μεγαλύτερες ομάδες και σε καμιά περίπτωση γι' αυτό δεν ευθύνονται οι κομμουνιστές και το κόμμα τους, το ΚΚΕ. Το ίδιο αφορά τις αντιστασιακές οργανώσεις, πρόσθεσε. Αυτές είναι ενωμένες - και τις ανέφερε μία μία και είναι μέλη της FIR, με όλα τα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Μόνο δυο οργανώσεις δε δέχονται να ενωθούν. Εμείς, εξήγησε ο Χρ. Τσιντζιλώνης, ποτέ δεν αποκρύψαμε ότι στις οργανώσεις μας, όπως και στη FIR, υπάρχουν κομμουνιστές που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται, αλλά ποτέ δεν αποκλείσαμε άλλους να προσέλθουν στον κοινό αγώνα.

Τέλος, ενημέρωσε για τις κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες στη χώρα μας ενάντια στην προσπάθεια διοργάνωσης φεστιβάλ των νεοφασιστών από ευρωπαϊκές χώρες. Ο Ελληνας εκπρόσωπος στο τέλος έκανε τις εξής προτάσεις που έγιναν δεκτές: 1) Η FIR να ανακοινώσει και να καταδικάζει τις συνάξεις των νεοφασιστικών οργανώσεων σε οποιαδήποτε χώρα και αν γίνονται. 2) Να καταγγελθεί το Μνημόνιο που πρόκειται να συζητηθεί στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης περί της «ανάγκης διεθνούς καταδίκης του κομμουνισμού». 3) Με σχετικό ψήφισμα να εκφραστεί η αλληλεγγύη της FIR προς τους κατοίκους της Νέας Ορλεάνης.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ