Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κλιμακώνεται η ένταση στη Βασόρα

Δυναμικές διαδηλώσεις χτες στη Βασόρα

Associated Press

Δυναμικές διαδηλώσεις χτες στη Βασόρα
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

«Ατυχές περιστατικό, που δεν επηρεάζει τις σχέσεις των δύο χωρών» χαρακτήρισαν τις τελευταίες εκρηκτικές εξελίξεις στη Βασόρα ο Ιρακινός «πρωθυπουργός» Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι και ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Τζον Ράιντ, που συναντήθηκαν, χτες, στο Λονδίνο. Ο Ιρακινός «πρωθυπουργός» απέφυγε να εκφράσει συγκεκριμένη άποψη για την εισβολή βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων σε ιρακινή φυλακή, τη Δευτέρα, με σκοπό την απελευθέρωση 2 Βρετανών των ειδικών δυνάμεων που είχαν συλληφθεί, σύμφωνα με την ιρακινή πλευρά, επειδή σκότωσαν 1 Ιρακινό αστυνομικό και τραυμάτισαν άλλους 3.

Αρκέστηκε να δηλώσει ότι «αναμένει τα αποτελέσματα των ερευνών που έχει διατάξει». Ο Ράιντ, από την άλλη, επέμεινε στην εκδοχή του, ότι, δηλαδή, η ανοιχτή αντιπαράθεση με τις ιρακινές δυνάμεις κρίθηκε απαραίτητη, καθώς «υπήρχαν πληροφορίες ότι είχαν παραδοθεί σε σιιτικές παραστρατιωτικές ομάδες».

Τη βρετανική εκδοχή διαψεύδουν αξιωματούχοι της Βασόρα, αλλά και ο «υπουργός Εσωτερικών» της κυβέρνησης Τζαφάρι, ο οποίος επιμένει ότι δεν υπήρχε λόγος κλιμάκωσης. Αντίθετα, ο «σύμβουλος ασφαλείας» της ιρακινής «κυβέρνησης» Μουγαφάκ αλ Ρουμπάιγ υποστήριζε ότι είναι γεγονός η διάβρωση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας από σουνίτες και σιίτες αντάρτες, απλώς είναι άγνωστο το εύρος της διείσδυσής τους.

Οπως και να έχει, στη Βασόρα, χτες, τα πνεύματα παρέμεναν τεταμένα. Ιρακινοί διαδήλωσαν εκ νέου και ήρθαν αντιμέτωποι με τις βρετανικές δυνάμεις. Ανάμεσά τους υπήρχαν πολλοί ένοπλοι αλλά και Ιρακινοί ένστολοι αστυνομικοί. Σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο, οι βρετανικές δυνάμεις στο νότιο Ιράκ εξασφάλισαν, κατά μεγάλο ποσοστό, τη σχετική ηρεμία που επικρατούσε την περιοχή μέχρι πρότινος, αφήνοντας σχεδόν ανέπαφες τις σιιτικές παραστρατιωτικές ομάδες.

Σχολιάζοντας την κατάσταση, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, συντηρητικός Μάλκομ Ρίφκιντ, υποστήριζε ότι «η ανάμειξη στο Ιράκ ήταν το πλέον ολέθριο λάθος της βρετανικής εξωτερικής πολιτικής τα τελευταία 60 χρόνια». Πάντως, όπως πάνε τα πράγματα, θεωρείται απίθανο, στο άμεσο μέλλον τουλάχιστον, να αρχίσει μια σταδιακή αποχώρηση των βρετανικών δυνάμεων από την κατεχόμενη χώρα, σχέδιο που είχε διαρρεύσει στα μέσα του καλοκαιριού.

Μάχες...

Σφοδρή ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε, χτες το πρωί, στη συνοικία Μανσούρ της Βαγδάτης, όταν άνδρες των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας περικύκλωσαν σπίτι, όπου είχαν πληροφορίες ότι βρίσκονται αντάρτες. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, σκοτώθηκαν 5 αντάρτες και 3 Ιρακινοί κομάντος, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 3 Ιρακινοί αστυνομικοί και 2 στρατιώτες.

Στη Μοσούλη, λίγες ώρες νωρίτερα, Αμερικανοί στρατιώτες, σε ανάλογη επιδρομή σε σπίτι μετά από πληροφορίες, σκότωσαν 1 παιδάκι και τραυμάτισαν ένα δεύτερο. Επισήμως, υποστηρίχτηκε ότι «οι 7 ύποπτοι που τελικά σκοτώθηκαν χρησιμοποίησαν τα παιδιά ως ανθρώπινη ασπίδα». Στην ίδια πόλη, χτες, δολοφονήθηκαν, από αγνώστους, 2 Ιρακινοί δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Ας Σαφίρ» και σκοτώθηκε, σε βομβιστική επίθεση, πράκτορας ασφαλείας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που υπηρετούσε στις αμερικανικές προξενικές αρχές.

... και κώδωνας κινδύνου

Με κατάρρευση απειλούνται ανά πάσα στιγμή τα προγράμματα παροχής τροφίμων που διατηρεί στο Ιράκ το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού του ΟΗΕ. Σύμφωνα με κατεπείγουσα ανακοίνωσή του, από τα προγράμματά του εξαρτώνται 3 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως παιδιά και έγκυες. Εντούτοις, μέχρι στιγμής, δεν έχει λάβει από τους δωρητές παρά το 44% των 66 εκατομμυρίων δολαρίων που χρειάζονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ