Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Εφυγε» η αγωνίστρια Λιλίκα Παπαδημητρίου

Το Σάββατο πέθανε η Λιλίκα Παπαδημητρίου από τη Θεσσαλονίκη, σύζυγος του κομμουνιστή δικηγόρου Σύλλα Παπαδημητρίου, που «έφυγε» πριν χρόνια από τη ζωή.

Η Λιλίκα Παπαδημητρίου γεννήθηκε το 1921 στη Θεσσαλονίκη. Ηταν κόρη της αδελφής του Στρατηγού Μπακιρτζή, πρώτου προέδρου της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ). Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και αγωνίστηκε σ' όλα τα μετεμφυλιακά χρόνια μέσα από το Σύλλογο Επιστημόνων Θεσ/νίκης για τα πολιτικά δικαιώματα των φυλακισθέντων - και διωκόμενων εκείνης της εποχής από τις αμερικανόδουλες κυβερνήσεις της ΕΡΕ και της ΕΚ.

Η Λιλίκα Παπαδημητρίου μαζί με άλλες αγωνίστριες της Θεσσαλονίκης, επισκέφτηκε, με τις πρώτες αποστολές, το 1963, τη Σοβιετική Ενωση μεταφέροντας τις πλούσιες εμπειρίες για τις σοσιαλιστικές κατακτήσεις του λαού της μεγάλης χώρας των Σοβιέτ, κάνοντας δεκάδες διαλέξεις και ομιλίες στους εργαζόμενους, στο λαό και τη νεολαία της πόλης της. Συνεπής με τα ιδανικά της, ασυμβίβαστη και θαρραλέα στάθηκε σ' όλα τα μαύρα μετεμφυλιακά χρόνια και τα χρόνια της αμερικανόδουλης φασιστικής δικτατορίας, στο πλευρό του αγαπημένου της συντρόφου Σύλλα, που φυλακισμένος κι εξόριστος αγωνιζότανε για τη δημοκρατία, τη λευτεριά του λαού και τα υψηλά ιδανικά του κομμουνισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ